Eti, Soda Külü Üretim Tesisleri hizmete açıldı

Soda külü üretim tesisi ile yılda 1 milyon ton soda külü, 100 bin ton sodyum bikarbonat ve 30 bin ton kostik soda üretimi gerçekleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BEYPAZARI - Beypazarı Bağözü Köyü mevkinde, yüzde 74 Ciner Grubu, yüzde 26 Eti Maden ortaklığıyla 1998 yılında kurulan Eti Soda A.Ş'nin Soda Külü Üretim Tesisleri, törenle açıldı

Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner 1998 yılında kurulan Eti Soda A.Ş tarafından toplam 375 milyon dolarlık harcama ile inşa edilen Soda Külü Üretim Tesisleri'nin projesinin 11 yılda tamamlandığını kaydetti.

Tek çatı altında en büyük soda külü üretim tesisi olan yatırımın, 300 milyon dolarlık katma değer yaratacağına işaret eden Ciner, bunun 250 milyon dolarlık kısmının ise ihraç edileceğini söyledi.

Ciner, tesiste 600 kişilik istihdam yaratılacağını belirterek, 1600 kişilik de hizmet alımı gerçekleştirileceğini bildirdi.

Siirt ve Elbistan'da da yatırımlarının devam ettiğini anlatan Ciner, "Krizin karamsarlığına kapılmayalım, moralimizi yüksek tutalım" dedi.

Dünyanın ikinci büyük soda külü rezervi

Dünyanın ikinci büyük soda külü rezervi olan Beypazarı trona yatağının değerlendirilmesi amacıyla kurulan çözelti madenciliği ve soda külü üretim tesisi ile yılda 1 milyon ton soda külü, 100 bin ton sodyum bikarbonat ve 30 bin ton kostik soda üretimi gerçekleştirilecek.    

Dış piyasada artan soda külü talebinin karşılanmasını da amaçlayan tesis, dünya tüketiminin yüzde 2,5'luk kısmını karşılamayı hedefliyor. Yüzde 50'ye yakını cam üretiminde kullanılan soda külü, başta tekstil ve deterjan olmak üzere 100'e yakın sektörün girdisini oluşturuyor.

Dünyadaki toplam tüketimi 45 milyon ton olan soda külü pazarı, her yıl yüzde 2-3 oranında büyüyor.

Edinilen bilgiye göre, ABD'de 38 milyar ton, Çin'de 220 milyon ton, Meksika'da 180 milyon ton, Kenya'da ise 51 milyon tonluk soda külü rezervi bulunurken, Beypazarı'nda 237 milyon tonluk rezerv bulunuyor.