Euro Bölgesi’nde büyüme ivme kaybediyor
Euro Bölgesi’nde temmuz ayı öncü bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 55,8 puanla 6 ayın en düşük seviyesine indi. Art arda ikinci ay azalan endeks bölgede büyümenin ivme kaybettiğine işaret etti.
Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in öncü verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI haziranda 56,3 iken temmuzda 55,8 puana geriledi. Son 6 ayın en düşük seviyesini gören endeks, 56,2 puanlık piyasa beklentisinin de altında gerçekleşti.
Euro Bölgesi’nde temmuz ayı öncü imalat sanayi PMI, haziran ayındaki 57,4 puandan 56,8 puana gerileyerek son 3 ayın en düşük seviyesine inerken, öncü hizmet sektörü PMI ise önceki aya göre değişmeyerek 55,4 puan seviyesinde belirlendi.
Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya'da temmuz ayı öncü bileşik PMI 56,4 puandan 55,1 puana, hizmet sektörü PMI 54 puandan 53,5 puana ve imalat sanayi PMI da 59,6’dan 58,3 puana geriledi.
“Veriler, ikinci çeyrekteki yüzde 0,7’den yüzde 0,6’ya gerileyen GSYH büyümesiyle uyumlu”
IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin açıklamasında, PMI'da temmuz ayındaki düşüşün, Euro Bölgesi'nin son zamanlardaki büyümesinin iki ay boyunca ivme kaybettiğini, ancak büyümenin hala etkileyici olduğunu gösterdiğini belirtti.
Williamson, anket verilerinin, ikinci çeyrekteki yüzde 0,7’den yüzde 0,6’ya gerileyen gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesiyle tarihsel olarak uyumlu olduğuna işaret etti.
Williamson ayrıca, “Anketlerle ortaya konulan ekonomik büyümenin yavaşlayan hızı ve buna bağlı olarak fiyat baskısının hafifletilmesi, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) politika yapıcılarının politikayı hafifletmek için acele etmeyeceği ve merkez bankasının sürdürülebilirliğinin daha net bir resmini görene kadar tüm seçeneklerini açık bırakacağı inancına katkıda bulunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul edilirken, endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.