Euroya geçen Litvanya Türk giysilerini sevdi

Yılbaşında resmi para birimi Lita'yı bırakarak Euro kullanmaya başlayan Litvanya, Türk elbiselerine ilgiyi artırdı. Baltık ülkesi Litvanya, Türkiye'den giyim ithalatını yüzde 800 artırarak 52,1 milyon dolara çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB)  Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektörü Nisan Raporu'nda tekstil ve ihracat çevrelerini ilgilendiren önemli detaylar çıktı. 

Yılın Ocak-Nisan döneminde Türkiye'den 192 ülkeye 5,4 milyar dolar değerinde hazırgiyim ve konfeksiyon mamulü ihraç edilirken, sektörel ihracat 2014 yılının ilk dört ayına kıyasla yüzde 6 azaldı.  

Nisan ayında Türkiye'den 1,4 milyar dolar değerinde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yapılırken, ihracat 2014'ün Nisan ayına kıyasla yüzde 9,9 düşüş gösterdi. Aylık ihracat rakamı değer olarak 2015 Ocak-Nisan ilk dört ay için hesaplanan 1,345 milyar dolarlık aylık ortalama ihracat değerinin biraz üzerinde kaldı. 

AB ülkeleri Almanya, İngiltere ve İspanya 2015'in Ocak-Nisan döneminde de Türkiye'den en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihraç edilen ülkeler olarak yerlerini korurken, yılın ilk dört ayında Almanya'ya tekstil ihracatı yüzde 22,9 düşüşle 1 milyar dolara geriledi. İngiltere'ye yapılan ihracat  yüzde 4 düşüşle 664,4 milyon dolara gerilerken, İspanya'ya yapılan ihracat yüzde 6,8'lik düşüşle 482,2 milyon dolar seviyesine indi. 

Bu üç ülkeyi dördüncü sırada 285,9 milyon dolarlık ihracat rakamı ile Fransa ve beşinci sırada 261,4 milyon dolarlık ihracatla Hollanda takip etti. Sırasıyla Irak, İtalya, Polonya, ABD ve Romanya, Türkiye'nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında diğer önde gelen pazarlar olarak sıralandı.  

Türkiye'den 2015 yılının Ocak-Nisan döneminde en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yapılan ilk on ülkeye toplam 3,6 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Bu on ülkenin 5,4 milyar dolarlık sektörel ihracat içinde payı yüzde 67 olarak hesaplandı. 

Yılın ilk dört ayı sonunda 2014 yılının eş dönemine kıyasla yüksek oranlı ihracat artışı olan ülkelerin başına AB ülkesi Litvanya geldi. Yılbaşında resmi para birimi olan Lita'yı bırakarak Euroya geçen ülke Türk tekstili ithalatını artırdı. 

Litvanya'ya ihracat yüzde 800 artışla 5,8 milyon dolardan 52,1 milyon dolara yükseldi. Ortadoğu'nun önde gelen pazarlarından  İran, 7'lik artış ve 39,3 milyon dolarlık ihracat değeri ile ikinci sırada yer alırken, Kırgızistan yüzde 36 artış ve 34,2 milyon dolar ihracat değeri ile üçüncü sırada yer aldı.  

Parite etkisi  

Paritedeki değişim nedeniyle hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında Ocak-Nisan dönemindeki düşüş rakamlara olduğundan daha fazla yansıdı. Bu çerçevede 4 aylık dönemde aslında yüzde 2 düşüş gösteren hazırgiyim ihracatında, paritedeki değişim nedeniyle dolar bazında yüzde 13,6 gerileme yaşandı. 

Ocak-Nisan döneminde yapılan 5,4 milyar dolarlık hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının 3,9 milyar dolarla yüzde 71,9'u  ihracatın Euro üzerinden gerçekleştirildiği AB ülkelerine (28 ülke) yapıldı. 2014 yılının ilk dört ayında 1 Euro ortalama 1,3728 dolara eşit iken, 2015 yılının ilk dört ayında Euronun değeri dolara karşı 1,1166 dolar düzeyine geriledi. 

Türk tekstil ve hazırgiyimcilerini etkileyen gelişmelerin başında Rusya ekonomisindeki olumsuz gelişmeler ile AB ekonomisindeki sıkıntılar yer alırken, Euro/Dolar paritesindeki düşüşün Türkiye ihracatına olumsuz etkisi de belirgin hale geldi. 

Raporda Türk hazırgiyim sektörünün başlıca pazarlarından Rusya'da ekonomik sorunların devam etmesinin sonucu olarak Türk tekstil firmalarının bu pazara ihracatta yaşanan düşüş devam ederken, geçen yılın sonunda 1$ = 80 ruble düzeylerine kadar inen rublenin değerinin nisan ayında 1$ = 50 ruble seviyesine kadar toparlanmasının, gerek Rusya ekonomisi, gerekse Rusya'ya hazırgiyim ihracatı açısından önümüzdeki dönemde daha olumlu bir seyir vadettiği değerlendirilmesine de yer verildi.