Eximbank, ihracata desteği %20 artırmayı planlıyor

Türk Eximbank ve Yapı ve Kredi, "Sigortalı İhracatın Finansmanı" için işbirliği anlaşması imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, 2008 yılında hedeflenen desteğin 10,6 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl bu rakamın yüzde 20 üzerine çıkmaya gayret edeceklerini bildirdi.

Türk Eximbank ve Yapı ve Kredi, "Sigortalı İhracatın Finansmanı" için işbirliği anlaşması imzaladı. İmza töreninde konuşan Kılıçoğlu, dünyadaki kriz ve dünya ekonomilerinde beklenen daralmanın ihracatta bir takım sıkıntılara yol açacağını, rekabetin ciddi bir şekilde artacağını söyledi. 

Kılıçoğlu, ihracat kredi sigortasının çok etkin ve yararlı bir ürün olacağını ifade ederek, "Yapı Kredi Bankası ile yaptığımız işbirliğimiz neticesinde ihracatçılarımıza sunulan ihracat kredi sigortası kapsamındaki işlemlerin bir anlamda yeterli teminat kabul edilerek uygun koşullarda finansmana erişebilme imkanı sağlanacaktır" diye konuştu.

Türk Eximbank'ın 2007 yılında ihracat sektörüne verdiği 8,4 milyar dolar tutarındaki destekle ülke ihracatının yüzde 8'lik kısmına finansman ve sigorta imkanı sağlandığını kaydeden Kılıçoğlu, 2008 yılında hedeflenen desteğin ise 10,6 milyar dolar düzeyinde olduğunu bildirdi.

"2009 yılı zor bir yol olacak"

Ahmet Kılıçoğlu, önümüzdeki sürece ilişkin ticari ve politik risklerin artacağı beklentisi içinde olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"2009 yılı zor bir yol olacak. Her anlamda zor olacak gibi gözüküyor. İhracat anlamında da zor olacak. Küresel krizin etkileri, dünya ekonomilerindeki daralma... Muhakkak yansımaları olacak. Exim'e daha fazla iş düşecek. Özellikle ticari risklerde ciddi bir artış olacak. İşin enteresanı, ülke riskinden çok ticari risklerde artış olacaktır. Politik riskler açısından daha güvenli limanlar denilebilir ama ticari riskler artacaktır."  Şu anda kayıtlarında 132 bin firma bulunduğunu ifade eden Kılıçoğlu, bir soru üzerine, buradaki ihracatçıyı değil, yurt dışındaki alıcının riskini üstlendiklerini bildirdi.

"Bugüne kadar ne kadar tazminat ödediniz?" sorusuna da Kılıçoğlu, "Ne kadar prim aldık diye baktığımızda 20 milyon dolar civarında... 2007'de 3,7 milyon dolar ödemişiz, 2008 sonu itibariyle 7 milyon dolar civarında olacağını düşünüyoruz. Zarar oranı yüzde 38 civarında. 2007'de bu yüzde 20 civarındaydı. Biraz koşulların bozulduğunu, tazminattaki işlemlerin arttığını... Hem işlem hacmi büyüyor, hem de kapsadığımız ülke sayısını çok ciddi şekilde arttı" diye konuştu. 

"10 milyar dolarlık rakam bir anda yukarı çıkabilir"

2008 yılındaki 10 milyar dolarlık destek hedefini yüzde 95 ile yüzde 100 arasında tutturacaklarını düşündüklerini, hatta söz konusu rakamın üzerine çıkma ihtimali bile bulunduğunu ifade ederek, 2009 yılı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, ancak 10 milyar doların yüzde 20 üzerine çıkmaya gayret edeceklerini söyledi.

Ahmet Kılıçoğlu, "Bu yılki 10 milyar dolarlık rakam bir anda yukarı çıkabilir. Ama önümüzdeki yıl minimum yüzde 20 daha üzerinde bir hedefle başlayacağız" dedi. Kılıçoğlu, bir soru üzerine, "Yıl sonu itibariyle 5 milyar dolarlık ihracat sigorta kapsamına alınmış olacak. Hatta belki biraz bunu aşabiliriz. Amacımız bunu yaygınlaştırıp etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak" şeklinde konuştu. 

Ticari risklerin farklı olduğunu, çok büyük değişiklikler bulunmadıkça ihracatçılara önceden belirledikleri fiyatlarla fazla oynama taraftarı olmadıklarını belirten Kılıçoğlu, uluslararası rekabetin birincil belirleyici olduğunu, Exim'in bu konuda artık ciddi rakipleri oluşmaya başladığını, dünya devlerinin de artık Türkiye'de ihracat kredisi sigortası sunduğunu, bunu da dikkate almak zorunda bulunduklarını bildirdi.

Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt

Yapı ve Kredi Bankası Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt da Türk Eximbank ile yapılan anlaşma sonucunda Türk ihracatçısına önemli bir destek sağlayacaklarını ifade ederek, ihracatın Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bayazıt, pazar çeşitliliğinin sağlanması, daha uzun vadeli ve esnek ödeme şekilleriyle rekabet avantajının yakalanması ve alacakların ticari ve politik risklere karşı güvence altına alınmasının ihtiyaçlar için hayati önem taşıdığını söyledi.

Son günlerde global piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle Türk ihracatçısının alıcılarının ticari ve politik risklerini garanti altına alan ihracat kredi sigortası ve söz konusu işbirliğinin öneminin daha da büyük olacağını vurgulayan Bayazıt, "Bu işbirliğiyle ihracatımızın yeni başarı hikayeleri yazmasına katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Kılıçoğlu ve Bayazıt, Türk Eximbank tarafından Kısa Vadeli İhracat Kredi Sigortası Programı ile ticari ve politik risklere karşı teminat altına alınan ihracat alacaklarının Yapı Kredi tarafından finanse edilmesine ilişkin anlaşmaya imza attı.

Anlaşmaya göre, Yapı Kredi, sigorta poliçesi kapsamındaki tüm ihracat alacaklarının daini mürtehin sıfatıyla finansmanının yanı sıra, alıcı ya da sevkiyat bazında kısmi finansman da temin edebilecek.

İşbirliği kapsamında tahsilat riski yüksek açık hesap ihracat da dahil olmak üzere, sigorta poliçesi kapsamındaki tüm ödeme şekillerinde yapılan ihracat sigorta teminatı altında olduğundan Yapı Kredi tarafından finanse edilmiş olacak.