”Eximbank'a 1 milyar dolarlık portföy ilave etmeye çalışıyoruz”

Bakan Tüzmen ile Karadağ Ekonomik Kalkınma Bakanı Branimir Gvozdenovic tarafından, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Eximbank kaynaklarına 1 milyar dolarlık bir portföyü ilave etmek için çalıştıklarını bildirdi.

Balkan Ekonomi Zirvesi kapsamında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Karadağ Ekonomik Kalkınma Bakanı Branimir Gvozdenovic tarafından, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı.

İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, ticaretin serbestleştirilmesi açısından, özellikle dünyanın büyük sıkıntılar yaşadığı bu kriz döneminde böyle bir anlaşmanın imzalanmasını önemli gördüğünü söyledi. Son dönemlerde Türkiye'de çok sayıda yabancı heyetin temaslarda bulunmasına ilişkin olarak Tüzmen, şunları kaydetti:

"Dünya ekonomisindeki durgunluk, geçici bir durgunluk. 2 sene içerisinde büyüme oranlarının eski hızına ulaşacağı bekleniyor. Bu arada ellerinizi bağlayıp bekleyemezsiniz. Dünya ticaretinde, yatırım hacmindeki artıştan yararlanmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizim için böylesi bir dönemde krizin en önemli ilacı, ticaretin ve yatırımların artırılması. Kriz ortamında Türkiye'nin dünyada bu krizden en az hasarla çıkacak ülkeler arasında yer alması, güvenilir bir liman olması, ekonomisinin ayaklarının sağlam şekilde yere basıyor olması, dünya ticaretinde hatırı sayılır bir ülke olması... Bütün bunları alt alta sıraladığınızda, Türkiye, ticaret ve yatırım için önemli bir ülke konumunu sürdürüyor."

Eximbank'a kaynak aktarılması

Tüzmen, Eximbank'a 1 milyar dolar kaynak aktarılmasına ilişkin bir soru üzerine de Eximbank kaynaklarının reel anlamda artırılmasının önemine işaret ederek, "Şu aşamada bizim amacımız bu. Eximbank karının, tekrar sermayeye ilave edilmesiyle bir ön almıştık. Ayrıca Eximbank, 400 milyon dolara yakın sendikasyon kredileri toplamıştır. Bu dönem içerisinde diğer kaynaklardan da aktarmalar yaparak, 1 milyar dolarlık bir portföyü Eximbank kaynaklarına ilave etmeye çalışıyoruz. Çalışmaların son aşamasına geldik" diye konuştu.

Bakan Tüzmen, "Buralara kolay gelmedik. Bir ülkenin 100 milyar dolar ihracat hacmini aşması kolay değildir. Bu bir kritik kütleydi, biz bunu aştık. Bundan aşağı artık inmemesi gerekiyor" dedi.