EXPO’2016’da katılımcı ülke tartışması

Önümüzdeki yıl 23 Nisan’da kapılarını açacak olan ‘Çocuk ve Çiçek’ temalı “Botanik EXPO’2016 Antalya” ya katılacak ülke sayısının az olması tartışma yarattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen Botanik EXPO’2016 Antalya’da ‘Katılımcı Ülke’ tartışması başladı. 100 ülke hedefiyle başlayan EXPO’2016 Antalya’ya 40 ülkenin katılımı bekleniyor. 6 ay açık olacak organizasyona şu ana kadar ise 27 ülke kesin katılacağını açıkladı. Gelecek yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açması beklenilen birçok ülke devlet başkanı ve başbakanının da davet edileceği “Çocuk ve Çiçek’’ temalı EXPO’2016 Antalya’da ‘Katılımcı Ülke’ sayısı ile ‘3. Dünya ülkeleri katılıyor’ tartışmaları başladı. 

Katılımcılar maddi destek bekliyor 

27 ülkenin kesin katılacaklarını bildiren EXPO’2016 Antalya Koordinasyon Kurulu Başkanı Vali Muammer Türker, “Bu sayının önümüzdeki aylarda daha da artacağına inanıyoruz. Katılımcı ülke sayısının hızlı artmayışının sebebi bazı ülkelerin tıpkı diğer EXPO’larda yapıldığı gibi bizden de maddi destek beklemesi. Bu noktada bizim de bir destek paketi hazırlığımız oldu. Bundan sonra kime ne kadar ve ne şekilde destek vereceğimizi açıklayacağız. Bu desteğin ardından katılım daha da artacak” dedi. 

197 ülke davet edildi 

EXPO’2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman ise amaçlarının, bugüne kadar EXPO tarihinde en yüksek ülke katılımlı Expo’yu gerçekleştireceklerini belirterek, “EXPO’2016 Antalya Ajansı olarak 197 ülkeye davet mektubu gönderildi. Katılım konusunda ise Ajansımız yetkilileri söylemlerinde en yüksek ülke katılımlı Botanik EXPO’yu yapacağımız şeklinde hedef koydular. 40 diye bir hedef konmadı hiçbir zaman. Bugün itibariyle 27 ülke olumlu görüş bildirmiştir. 59 ülke ile de görüşmeler devam etmektedir. 100 ülke ve 30 uluslararası kurum kuruluş söylemi EXPO ile ilgili ilk çalışmaların başladığı 2008'de söylenmiş. Bu konudaki söylemi o tarihteki çalışmaları yürüten kişilere sormak gerekir. Neye göre 100 ülke, neye göre 30 kuruluş?” 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve EXPO’2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin de, katılımcı ülke sayısının artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, ‘Sanırım katılımcı ülke sayısını 45-50 ülkeye çıkarırız’’ dedi. 

İyi çalışılsaydı hedefe ulaşılırdı 

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da, 2010 yılında başlayan çalışmalarda, sürekli altyapı çalışmalarına ve EXPO alanının ne olacağı konusunda değinildiğini vurgulayarak, “2010'dan bu yana Antalya’nın yatak kapasitesi, turist sayısı, iklimsel avantajları iyi sunulmuş olsaydı, en az da yüzde 20 sapma olsa bile bugün 100 ülke hedefine ulaşılabilinirdi. Hedefl er 2010'da konuldu. 5 yıl geçti. 5 yıl içinde sağlıklı bir çalışma metodu izlenmiş olsaydı hedefe yaklaşılırdı” dedi.

"EXPO’2016 Antalya’da artık işin içinde değiliz"

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da, 2008 yılında Botanik Expo yolculuğuna başlarken, ‘ilk İcra Kurulu’ olarak o dönemdeki Türkiye’nin konjektürel imajı ve turizm hedefl erini göz önüne alarak 100 ülke hedefini ortaya koyduklarını söyledi. Botanik EXPO’2016 Antalya’nın kesinleşmesinden sonra, EXPO yolculuğunu başlatan Antalya’nın kent dinamiğini oluşturan kurumların dışlandığını belirten Bağdatlıoğlu şöyle devam etti, “Botanik EXPO’2016 Antalya kesinleştikten sonra biz devreden çıktık. EXPO’2016 Antalya çalışmalarını devlet üstlendi. Biz Türkiye’nin geleceği konusunda uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde, Antalya’ya 16 milyon turist geleceği hedeflenmişti. Ülkenin imajı çok iyi idi. Dünyanın dört bir yanında Türk iş adamları işler yapıyordu. Rusya’da, İngiltere’de ve Avrupa ile birçok ülkede Türkiye’nin popüleritesi çok yüksekti. Biz şu anda EXPO’2016 Antalya’da işin içinde değiliz. Hedef ülke sayısının neden aşağıya çekildiği yönünde de bilgimiz yok.”

Süreç nasıl başladı?

EXPO yolculuğuna 2008'de başlayan Türkiye, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu’nun girişimleri ile 31 Aralık 2008’de Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’ne üyelik için başvuruda bulundu. 2009'da Zaragoza / İspanya’da düzenlenen AIPH 61. Yıllık Kongresi’nde Türkiye’nin üyeliği onaylandı. Kongrede de Antalya’da Botanik Expo düzenlenmesi konuşuldu ve 2016 yılında Antalya’da A1 seviyesinde 6 ay sürecek EXPO yapılmasına karar alındı. Böylece EXPO’2016 Antalya, AIPH takvimine alınmış oldu. Bu süreçte, Türkiye de garantör olarak EXPO’2016 Antalya’nın yapılmasını onayladı ve kısa sürede de yasa çıkararak, EXPO’2016 Antalya Ajansı kurulmasını gerçekleştirdi ve Expo Ajansı için 1.6 milyar lira bütçe konuldu. EXPO’2016 Antalya Ajansı kurulmasıyla da organizasyon işlerini hükümet adına Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker üstlendi. EXPO’2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da Eker getirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir