F-35 projesinde 'katılım hedefine' ulaşıldı

Bakan Gönül, Türkiye'nin yazılım ve elektronik konusunda beklentilerinin sürdüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, F-35 üretim projesinde başlangıçta ortaya konulan sanayi katılım hedefine ulaşıldığını ifade ederek, Türkiye'nin özellikle yazılım ve elektronik konusunda beklentilerinin sürdüğünü söyledi.

ALP Havacılık'ın, F-35 Müşterek Taaruz Uçağı'nın (JSF) Pratt&Whitney F 135 Motoru için ürettiği yüksek devirli ve uçuş kritik Fan Rotor Rear Hub'ın Pratt&Whitney'e ilk teslim töreni Ankara'da yapıldı.

Törende konuşan Gönül, teslimatın F-35 projesinde ulusal sanayinin ne kadar önemli bir yer aldığının göstergesi olduğunu belirtti.

Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-4 ve F-16 uçaklarının bir kısmının 2010'lu yıllardan itibaren teknolojik ve ekonomik ömrünü doldurmaya başlayacağını ifade eden Gönül, bu açıdan yeni nesil savaş uçağı F-35'in üretiminin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

Savunma ve havacılık sektörünün en büyük oyuncuları ile yerli sanayi arasındaki uzun dönemli işbirliği fırsatlarının somutlaşarak ortaklığa dönüşmeye başladığını anlatan Gönül, "F-35 üretim projesinde başlangıçta ortaya koyduğumuz sanayi katılım hedefine ulaştık. Ancak özellikle yazılım ve elektronik konusunda beklentilerimizin sürdüğünü de ifade etmek isterim" dedi.

F-35'in idamesi ile ilgili projelerin de Türkiye için önemine değinen Gönül, idame projelerinden sorumlu olan yabancı yöneticilerin Türkiye'ye ayrı bir önem vermelerini beklediklerini dile getirdi.

Ayrılan kaynak yerli sanayiye döndü

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da Türkiye'de son iki hafta içerisinde F-35 projesi ile ilgili 4 tören yapıldığını belirterek, bu projeye katılımın geçmişteki projelerden farklı olduğunu, Türkiye'nin projeye ortak olarak katıldığını kaydetti.

Projede onlarca alt yüklenici bulunduğunu anlatan Bayar, "Yeni nesil savaş uçağı için ayrılan kaynağın önemli bir kısmının yerli sanayiye döndürüldüğünü" söyledi. Projede motor seçiminin henüz yapılmadığını da belirten Bayar, Türkiye'deki yerli sanayinin gündemde olan her iki motor üretiminde de pay sahibi olduğunu vurguladı.

Teslimat anı

Konuşmaların ardından, ilk teslimat Gönül ve Unakıtan tarafından Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı Gostic'e yapıldı. Teslimat esnasında Maliye Bakanı Unakıtan'ın bir Fan Rotor Rear Hub'ın ne kadara satıldığını ve ağırlığını sorması üzerine, Alp Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Alpata, 30 kilogram ağırlığındaki bir parçanın 40 bin dolar tutarında olduğunu söyledi.

Törende Gönül, Unakıtan, Bayar ve bazı yetkililere plaket verildi.

Törenin ardından davetlilere verilen yemekte, bir gazetecinin Irak hava sahası sorumluluğunun ABD tarafından Irak devletine bırakılması planlarıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Gönül, ABD'nin Irak Hava sahasını nasıl devredeceğinin henüz belli olmadığını ifade ederek, "Metni görmek lazım" dedi.