Ford, yılın ikinci yarısında hareketliliğin artmasını bekliyor

Ford Otosan Genel Müdürü Flewit, otomotivin ekonomik dalgalanmaların etkisini doğrudan hissettiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewit, 2009 yılında durgun geçecek bir ilk yarı sonrasında yılın ikinci yarısında, özellikle de sonuna doğru hareketliliğin yavaş da olsa artmasını beklediklerini söyledi.

Flewit, düzenlenen basınla sohbet toplantısında, ekonominin lokomotif sektörü olan otomotivin, ekonomik dalgalanmaların etkisini doğrudan hissettiğini belirtti.

Sektörün dinamiklerinin ekonomik hareketlilik doğrultusunda hızlı bir değişim göstereceğini dile getiren Flewit, şunları kaydetti:

"Bu nedenle de henüz sağlıklı bir projeksiyon yapmak için çok erken bir zamandır. 2009 yılında durgun geçecek bir ilk yarı sonrasında yılın ikinci yarısında özellikle de sonuna doğru hareketliliğin yavaş da olsa artmasını bekliyoruz. Pazarın 400 bin adet düzeyinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

Ford Otosan'ın yeni Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay da Ford Otosan'da 25. yılını kutladığını söyledi.

Çocukluğunda, caddeden geçen arabaların yüzde 70'inin "kanatlı" Amerikan arabaları olduğunu anlatan Otay, "Şimdi o kanatlı arabaları üreten ülkeye ilk araç ihraç edecek fabrika olmaktan hakikaten büyük bir haz duyuyorum" dedi.

Transit Connect'in, Avrupa'dan ABD'ye global program içerisinde ihraç edilecek ilk araç olduğunu hatırlatan Otay, bunun gurur verici olduğunu vurguladı.

Otay, bu yılın herkes için büyük önem taşıdığını belirterek, Ford Otosan'ın ABD ile yeni bir pazar elde ettiğini anlattı. Böyle bir dönemde göreve gelmesine ilişkin bir soru üzerine de Otay, bunun doğru bir zaman olduğunu, her küçülmenin sonunda büyüme olduğunu, fırsatları değerlendirebilmenin önem taşıdığını ifade etti.

"Türkiye'de Hükümet konuşuyor, ama bir şey yapmıyor"

Nuri Otay, otomotiv sektörüne ilişkin Hükümetten beklenen teşvik konusunda ise şu görüşleri aktardı:

"Burada Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) son derece talepkar olarak görüşmelerini sürdürüyor. Neticesini alır, almaz... Ama bu konuda talepkar ve bunu sürdürüyor. Ancak bunun basına açıklanması demek, müşterinin kesilmesi demek. Almanya'da hükümet yaptı, Fransa'da yaptı. Türkiye'de Hükümet konuşuyor, ama bir şey yapmıyor. Tabii her hükümetin karar alma mekanizmaları farklı çalışıyor. Bundan sonra müşteriyi yerinden hoplatacak karar çıkmasını beklemiyorum. Radikal bir karar beklemiyorum. Bu benim şahsi görüşüm."

İç pazarı güçlü tutmanın önemine işaret eden Otay, her krizin küçülmeye neden olduğunu, kapasitelerin daraldığını, ancak iyileşme trendi başladığı zaman daha önce verilen teşviklerin önem kazandığının altını çizdi.

Otay, güçlü pazarı olan ülkelerin şansının yüksek olduğunu vurgulayarak, "Otomotiv kendine destek veren ülkelerde büyür" değerlendirmesinde bulundu.

"Fabrika 2 vardiya olarak çalışıyor"

Ford Otosan Kocaeli Fabrikası Müdürü Haydar Yenigün ise 2008 kasım ayından bu yana fabrikanın 2 vardiya olarak çalıştığını söyledi.

Fabrikada çalışan sayısında azalış olduğunu, ancak doğrudan işçi çıkarmadıklarını ifade eden Yenigün, temmuz ayından itibaren kendi isteğiyle giden çalışanların yerine yenilerini almadıklarını bildirdi.

Yenigün, dışarıdan hizmet aldıkları bazı alanlardaki işlerin artık fabrikada yapılmaya başlandığını dile getirerek, 3-4 ay önce üretim hattında çalışan yaklaşık 350 kişinin yeni görevlere kaydırıldığını kaydetti.

30 binin üzerinde Transit Connect Kuzey Amerika'ya ihraç edilecek

Toplantıda verilen bilgiye göre, Ford Otosan küresel ekonomik kriz döneminde de iç pazarda ve ihracat gelirlerinde "liderliğini" sürdürme başarısı gösterdi.

Ford Otosan, 2,5 milyar euro ihracat geliriyle Türkiye ticari araç ihracat gelirlerinin yüzde 56'sını, tüm otomotiv ihracat gelirlerinin ise yüzde 23'ünü tek başına gerçekleştirdi.

Geçen yıl iç pazarda yüzde 14,7 pay elde eden Ford Otosan, toplam 77 bin araç sattı.

Ford Otosan, geçen yıl içerisinde Yeni Focus, Kuga, Focus Coupe Cabriolet ve yeni nesil Fiesta'nın tanıtımını gerçekleştirirken, Ford Ka'nın yeni jenerasyonunu ise bu yıl başında tanıttı.

Ford Otosan, bu yıl iç pazarda ve ihracatta liderliğini devam ettirmeyi hedeflerken, şirketin 2009 yılında da etkisini hissettirmesi beklenen ekonomik koşullarda bu hedeflerine ulaşmak için ekonomik ortamı yakından takip ederek, kapasitesini ihracat pazarları ve iç pazardaki talep doğrultusunda ayarlamak konusuna odaklanacağı bildirildi.

Ford Otosan ayrıca geçen yıl duyurduğu Kuzey Amerika pazarına yönelik ticari araç ihracatı programı kapsamında bu yıl 30 bin adedin üzerinde Transit Connect'i Kuzey Amerika'ya ihraç edecek. Ford Otosan, iç pazara yönelik yeni Transit Connect'i de bu yıl içerisinde tüketicilerin hizmetine sunacak.