FT: Başçı kaygıları gideremedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Suriye'ye askeri müdahale beklenirken Türk lirasının uğradığı sarsıntı dikkat çekiyor. Financial Times gazetesi, "Türk lirası rekor bir düzeye indi" derken Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın liranın düşüşüne ilişkin kaygıları gideremediğini savundu. 

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türk lirasına ilişkin son gelişmelere vurgu yaptığı haberine "Türk lirası, ABD'nin Suriye'ye olası saldırısına ilişkin korkuların üzerine Salı günü rekor bir düzeye inerken Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, para biriminin düşüşüne ilişkin kaygıları gideremedi" diye yazdı. 

Başçı'nın yıl sonuna kadar faizlerin artırılmayacağı, döviz kurları konusunda kaygılı olmadıkları yönündeki ifadelerinin piyasaları rahatlatmadığını savunan gazete, Başçı'nın açıklamalarının ardından liranın dolara karşı keskin biçimde düştüğüne, borsanın da gerilemeye devam ettiğine dikkat çekti. 

İngiliz gazetesi, analistlerin Merkez Bankası'nın 20 Ağustos'da borç verme faizinde yaptığı 50 baz puanlık artışının "hem yetersiz olduğunu, hem de geç geldiği" yönündeki değerlendirmelerine de yer verdiği haberinde Standard Bank'tan Tim Ash'ın Merkez Bankası'nın zayıflayan lira ve enflasyondan çok, hükümete yüzde 3-4 büyüme hedefine ulaşmaya yardım etmekle ilgilendiği göründüğü görüşünü de yansıttı.