Gayrimenkulün şampiyonlar ligi MIPIM, İstanbul’a taşınıyor

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarını 2019'da düzenlemek için girişimler başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem Ermiş Beyhan

CANNES - Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, gayrimenkulün şampiyonlar ligi olarak tanımlanan MIPIM’in CEO’su Filippo Rean ile görüştü. Demircan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “2019’da Haliç Port bittiğinde İstanbul’da MIPIM’i düzenlemeyi teklif ettik. Filippo da bu teklife sıcak baktıklarını ve bunu düşünebileceklerini söyledi” dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan’ın kuruculuğunu üstlendiği ve 32 yatırımcıdan oluşan Beyoğlu Investors Group’un (BIG) projeleri, MIPIM’de uluslararası yatırımcılara tanıtıldı. BIG üyeleri önde gelen yatırım firmaları Hainz, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackstone, Abraaj Capital, Al-Futtaim, Amstar, Bilfinger, Aerium, HB Reavis ve Grosvenor’ün temsilcileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Dubai merkezli Abraaj Capital’in yetkililerinin yatırım ajansı mantığıyla tasarlanan ve kamu ile özel sektörü bir araya getiren BIG’in oluşum sürecini, yatırımcıların yürüttüğü projeleri ilgiyle dinlediği gözlendi.

‘Uluslararası yatırımcılar yeni projelere katılabilir’

MIPIM’de büyük beğeni toplayan projelerin uluslararası yatırımcıyı çekeceğine inandıklarını belirten Demircan, yeni yatırımların Beyoğlu’nun değerini çok fazla artıracağını dile getirdi. Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdiden 10 milyar TL gibi büyük bir yatırım hacmine ulaşan Beyoğlu’nun özellikle önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilecek Okmeydanı, Haliçport ve Galataport gibi yeni projelerle aktif yatırım değerinin 40.8 milyar TL’yi bulacağını öngörüyoruz. 2023’te ise bu aktif büyüklüğü en az iki kat daha artırmayı planlıyoruz. Cannes’a gelmeden önce söylediğimiz hedeflerimizi burada birer birer gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Burada gördüğümüz yoğun ilgi ile artık Beyoğlu’nun dünya markası bölgelerden biri olacağı konusunda hiç şüphemiz yok.”

Rusya Şehircilik Bakanı Demircan’ı ziyaret etti

Bu arada MIPIM’de İstanbul çadırını ziyaret eden Rusya Şehircilik Bakanı Mikhail Men, Demircan’dan Beyoğlu’ndaki projelerle ilgili bilgi aldı. Projeleri çok beğendiğini ifade eden Men, Demircan ve BIG üyelerini nisanda Rusya’ya davet etti. Demircan, Rusya’ya gitmeyi planladıklarını belirterek, “Benim dönemimde Beyoğlu’nda emlak fiyatları 50 kat arttı. Türkiye gayrimenkulde bir yıldız haline geldi ve daha da parlayacak” dedi.

25 bin ek istihdam sağlandı hedef yeni yatırımlarla 100 bin

Beyoğlu’nda biten ve süren projelerle toplam yapı stoku olan 30 milyon metrekarenin 1 milyonu dönüşüm geçiriyor. BIG ve Beyoğlu Belediyesi’nin hedefi yeni uluslararası yatırımcıların katılımıyla Beyoğlu’nun dönüşümünü hızlandırarak 5 yılda tamamlamak. Demircan’ın dönüşümün yanı sıra üzerinde önemle durduğu bir başka konu da bölgede yarattıkları istihdam. Şu ana kadar tamamlanan ve devam eden projeler sırasında Beyoğlu’nda 25 bine yakın kişiye ek istihdam sağlandı. Bu sayının yeni yatırımlarla 100 bine ulaşması beklenirken ve ilçede kalıcı olarak 30 bin kişilik yeni istihdam alanı oluşturulması planlanıyor.

Sea Pearl görücüye çıkıyor

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Ataköy sahilinde 2.7 milyar dolara gerçekleştirdikleri Sea Pearl Projesi’nin tüm hızıyla ilerlediğini, 18 Mart’ta lansman yapılacağını açıkladı. MIPIM’de Türkiye’nin prestiji için bulunduklarını belirten Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Kuzu, “Ön talep süreci başladı. Dubai’deki fuardan sonra Ortadoğulu yatırımcıdan ciddi ilgi var” dedi.

Belediyeler milyar dolarlık projelerle yatırımcı avında

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 15 ilçe belediye başkanı ile fuara katıldıklarını ve kentte gerçekleştirmeyi planladıkları 60 proje için yatırımcılara çağrı yaptıklarını söyledi. Enerji, turizm ve lojistik sektörleriyle ilgili projeleri olduğunu anlatan Uğur, “Cunda’da 4 yat limanı, Gönen’de termal yatırım gibi projeler var. İtalyan bir yatırımcı grup ile görüştük, Balıkesir çok cazip geldi ve 6-7 Mayıs’taki Gelişen Kentler Zirvesi’ne katılıp kenti inceleyeceklerini söylediler” dedi. Uğur, ayrıca enerji, metal ve kimya sektörlerinden 10 milyar dolarlık yatırımın kentte şirketler tarafından yapılacağını açıkladı. Ankara Ticaret Odası da (ATO) MIPIM’de 4 dev projeyi görücüye çıkardı. 170 metrekarelik stantta 30 metrekarelik Ankapark maketinin yanı sıra Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Merkezi’nin 15 metrekarelik, Podium AVM’nin 8 metrekarelik, Otomobil Ticaret ve Yaşam Merkezi Projesi’nin (OTONOMİ) 3 metrekarelik maketleri sergilendi. ATO Başkanı Salih Bezci, Avrupa’nın en büyük tema parkı olacak Ankapark’ın yatırımcının en fazla ilgilendiği proje olduğunu söyledi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ise fuarda yatırımcılarla görüştüklerini belirterek, 4.5 milyon metrekare alanda dönüşüm planladıklarını ifade etti. Kentsel dönüşüm yapılacak alanda 110 bin kişinin yaşadığını ifade eden Usta, “Bütüncül anlamda yapılan ilk dönüşüm projesi ilçemizde. Bunu yabancılara da anlatıyoruz ama endişeleri var. Mevzuattan çekindikleri için Türk bir ortakla yatırıma sıcak bakıyorlar” dedi.

Antalya’nın çılgın projesi

137 hektar alanda kentsel dönüşüm başlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi bu yıl ilk defa katıldığı MIPIM’de Kanalistanbul’dan esinlenerek projelendirilen Boğaçayı Projesi’ni tanıttı. Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘çılgın projem’ diye bahsettiği çalışmanın 1 milyar liraya mal olacağını söyledi.

‘Piyalepaşa’da 75 santimetrekarelik dönüşüm pazarlığı yapılıyor’

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, İstanbul Piyalepaşa’da yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmalarında hak sahipleriyle çok küçük alanlar için dahi pazarlıklar yapıldığını söyledi. MIPIM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Polat şunları söyledi: “82 dönümlük alanda yer alan gecekondulardaki hak sahipleriyle tek tek görüşmeler yaptık. Bir gecekonduda çok sayıda hak sahibinin olduğunu gördük. Öyle ki, bazı evlerde hak sahipliğinin 75 santimetrekareye kadar indiğine tanıklık ettik. Bazı evlerde hak sahipliği veraset yoluyla öylesine bölünmüş ki, karşımıza, ‘Bu evin 75 santimetrekaresi benim’ diyen hak sahipleri çıktı. 800 milyon dolara mal olacak projeye bir yandan başlarken, diğer taraftan hak sahiplerini ikna sürecimiz devam ediyor.” Polat, “Projede tıkanma söz konusu olur mu?” sorusuna da, “İkna etmek kolay olmasa da sanırım sorun yaşamayız” yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir