Gaziantep'te istihdam artırılacak

300 işadamıyla bir araya geldiklerini belirten Gazitantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “15 bin istihdam sözü aldık. Bunun 1.000’i Sanko’dan geldi. Tüm şirketler yıl sonuna kadar istihdamını yüzde 5 artırma sözü verdi” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

Gaziantep, “Gelin etmeyin okula gönderin”, “Haydi Kızlar Yönetime” gibi projelerle sosyal hayatta kadın dönüşümüne imza atıyor. Mülteci kadınları da Türkçe ve meslek kurslarıyla hayata kattıklarını anlatan Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Kadınıyla erkeğiyle Antep’in sahipleri Antep’te kalmalı. Medeniyet şehri böyle olur” diyor.

Önündeki bakır ibriğe çivisiyle nakışlar işleyen onlarca el, Tarihi Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nı inletiyor. Ev kadınıyken şimdi günde 10 parça iş çıkararak asgari ücret tutarında kazanç elde eden bu kadınlara tak tak sesleri kendi deyimleriyle “müzik” gibi geliyor. Onlar, Gaziantep Belediyesi’nin açtığı meslek kursunda hem binlerce yıllık bir zanaata hem de ailelerine hayat veriyorlar. Kendileri gibi kadın olan Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yeri bu nedenle bir başka hayatlarında. Bunun dışında kutnu bezi dokumacılığı, cam işçiliği gibi atölyeler, Antep’e “kadın eli” dokunduğunun somut kanıtları. Üç yıl önce göreve gelen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, geçmiş bakanlık tecrübesiyle şehirde önce kadınlarla ilgili sorunları ele aldığını söylüyor. Bu, başka kentlerde olduğu kadar kolay değil. Çünkü yaklaşık 450 binlik mülteci nüfusuyla Türkiye’de en fazla Suriyeli göçmeni ağırlayan kentlerden biri Gaziantep. “6 yıl oldu, burada böyle bir dram yaşanıyor ve yapılanlardan ne dünyanın ne Türkiye’nin ne de bu kentte yaşayanların haberi var” diyen Şahin, başta mülteciler olmak üzere kentte başlattığı kadın hareketini anlattı basın mensuplarına.

36 kız öğrenci okula döndü

Şahin'in ilk dokunduğu alanlardan biri Antep’te de ciddi boyutlara varan çocuk gelin meselesi olmuş. 19 sivil toplum kuruluşuyla birlikte 2015’te ‘Gelin etmeyin okula gönderin’ isimli proje başlattıklarını anlatan Fatma Şahin, "Kamusal bilinç oluşturmak için 40 bin kişiye eğitim verdik. İhbar hattıyla 36 kız çocuğunun okula dönüşünü sağladık” diye anlatıyor projeyi. “Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi” kapsamında ise iki yıl boyunca 40 eğitmen, şehirdeki hizmet sağlayıcılara eğitim verecek.

“Haydi Kızlar Yönetime” isimli proje ise Antep'in kadın liderlerini yetiştirmeyi hedefl iyor. Kent idaresinde rol alan 16 kadın yöneticinin mentörlüğünde Gaziantep’teki 11 ve 12’nci sınıf öğrencisi kızlara liderlik eğitimleri verilecek. 16 Şubat’ta başlayan projeyle 6 bin kıza ulaşılması hedefl eniyor.

Beyaz yakalı mülteciyi kaçırdık

Fatma Şahin’in stratejisi, Gaziantep’teki değerlerin, fırsatların şehirde kalması üzerine kurulu. En büyük üzüntülerinden biri de mülteci akınının ilk dönemlerinde çalışma izni çıkmadığı için Avrupa ülkelerine “kaçırılan” beyaz yakalı Suriyeliler. Şu anda kentte 900 Suriye ortaklı şirket bulunduğunu belirten Şahin, gelenlerin yüzde 10’unun kamplarda kaldığını ifade ederek şunları söylüyor: “Yüzde 90’ı kentte, içimizde. Onları entegre etmeliyiz. İçlerinde çok iyi taş ustaları, ayakkabı zanaatkarları var. Onlarla önemli projelerde çalışıyoruz. Eğitim projesiyle mülteci çocukların okullaşma oranını yüzde 67'ye çıkardık. 3 bin aileyi sisteme dahil ederek güvenlik risk haritası çıkardık. ”

Bütçenin yüzde 20’si mültecilere

Antep'te meslek edindirme projelerinden mülteci kadınlar da yararlanıyor. Suriyeli kadınlar seramik, cam işlemeciliği gibi mesleklerin yanı sıra Türkçe dersleri de alıyor. Üç yılda yaklaşık bin kadına dil ve meslek kursu verildiğini belirten Şahin, mültecilerle ilgili çalışmalara belediye bütçesinin yüzde 20’sini ayırdıklarını söylüyor. Şahin Japonya’dan yedi yıl geri ödemeli 350 milyon TL tutarında kredi aldıklarını da ifade ediyor.

Fıstık aşısı tuttu

Gaziantep’in simgeleriyle ilgili projelerini de anlattı Fatma Şahin. Şehrin imzası olmuş Antep fıstığında verimliliği artırmak için belediye olarak uzman ekipler kurulduğunu söyleyen Şahin, aşılama çalışmaları yaptıklarını ifade ediyor. Şahin, “Yok yılına özel bir gübre geliştirdik. Neredeyse yok yılı ‘yok’ oldu. Yıllık üretim 60 binlerden 90 binlere geldi” sözleriyle anlatıyor çalışmalarını.

35 bin kişi Cerablus'a döndü

Fırat Kalkanı operasyonu sonrasında DEAŞ’tan temizlenen Cerablus’ta da bir anlamda belediye hizmeti vermiş Gaziantep. Fatma Şahin bu süreci de şöyle anlatıyor: “Bölge temizlenince Ankara’nın talimatıyla şehre gittik. 10 gün çalışarak 70 kamyon moloz temizledik. Kuyuları ıslah ettik. Suyu, elektriği hallettik. Parklar yaptık, oyun grupları kurduk. Şehrin nüfusu üç haftada 3 binden 35 bine çıktı.”

300 işadamından 15 bin istihdam sözü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamlarından istihdam sözü istemesi üzerine Gaziantep’teki 300 işadamıyla bir araya geldiklerini belirten Fatma Şahin, “15 bin istihdam sözü aldık. Bunun 1.000’i Sanko’dan geldi. Tüm şirketler yıl sonuna kadar istihdamını yüzde 5 artırma sözü verdi” diyor. Gaziantep’e Avrupa sermayesinden de ilgi olduğunu söyleyen Şahin, şu bilgileri veriyor: “Antep son ihracat raporunda Ankara’yı geçerek 5’inci sıraya yerleşti. Son iki-üç aydır Danimarka ve Almanya’dan yatırım için araştırma yapmaya gelen gruplar oldu. Sorunlar bitince buradan Ortadoğu’ya açılmak istediklerini söylediler.”