GE, Ar-Ge yatırımları ile tersine beyin göçü yaratıyor

GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy, "GE'nin sunduğu hizmetler, büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçları ile birebir örtüşüyor" diyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Didem ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - Misyonunu "İnşa eder, güç verir, hareket sağlar ve iyileştirir. Hayal etmekle yetinmez, gerçekleştirir" olarak tanımlayan GE, geçtiğimiz günlerde ikisi ABD'de, biri Avrupa'da olmak üzere dünyada sadece 3 noktada bulunan 'Mükemmeliyet Merkezleri'nden dördüncüsünü Türkiye'de Gebze'de açtı.
Tusaş Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ve GE Aviation'ın ortak girişimi olan Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi,Türkiye'nin 2023 vizyonunda belirlediği inovasyon ve teknolojik gelişme odaklı hedeflerine katkıda bulunacak.
TEI ve GE mühendislerinin bir arada çalıştığı merkez, 930 metrekarelik bir atölye sahasında yaklaşık 5  milyon dolarlık bir yatırımla inşa edildi. Merkezin ana faaliyet alanı, ileri kaynak ve robot teknolojilerini kullanarak dünya çapındaki GE Onarım Merkezleri'nde uygulanan mevcut süreçlerinin optimizasyonunu sağlamak ve uygulanacak yeni onarım yöntemlerini geliştirmek olacak. Burada geliştirilen çözümler karmaşık yapıdaki ve pahalı uçak ve gaz türbin motor parçalarının hem ömrünü uzatacak hem de performansını artıracak. Merkez, 200'ü aşkın Türk mühendisin tasarım ve Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü Türkiye Teknoloji Merkezi'nin (TTC) bir parçası olarak hizmet verecek.

GE'nin Türkiye planları ve ufuktaki yenilikleri üzerine görüşlerini aldığımız GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy, Gebze'deki merkezin, Türkiye'nin bilim ve teknolojide ileri bir toplum olma vizyonunun tamamlanmasında önemli bir katkı sağlamayı hedeflediğini kaydederken, "Bu yılın ilk döneminde Türkiye'de 3 yıl içinde 900 milyon dolar yatırım yapacağımızı açıklamıştık ve bu adım taahhüdümüzün önemli bir göstergesi" diyor.
Özsoy'un yorumları şöyle: "GE'nin Ar-Ge yatırımlarını yaparken Türkiye'ye öncelik vermesi, Türkiye'de aldığı sonuçlardan son derece memnun olmasından kaynaklanıyor. Türkiye özellikle genç nüfusu ile büyük fırsatlar sunan bir ülke. Gebze'de açtığımız merkezde Türk mühendislerinin imzasını taşıyan keşifler tüm dünyaya ihraç edilecek. Bu merkez, tersine beyin göçü sağlaması açısından da çok önemli. Şu ana kadar çok iyi eğitim almış 10 Türk mühendisini Türkiye'ye çektik."

GE'nin misyonu, büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçları ile örtüşüyor
GE'nin sağlık, enerji, enerji verimliliği, ulaşım gibi farklı alanlarda faaliyet gösterdiğini ve bunu yaparken yenilikçilik ve verimlilik vizyonunu ön planda tuttuğunu söyleyen Özsoy'un açıklamaları şöyle: "Türkiye gelişen, yüksek fırsatlar sunan bir ülke. Türkiye'nin ihtiyaçlarına bakacak olursak, ilk sırada enerji, enerji verimliliği, sağlıkta verimliliğin artması geliyor. Türkiye'nin iyi eğitimli gençlerine daha iyi çalışma ortamı yaratmaya; yeni demiryolu ağları kurmaya veya kendi uçağını yapmaya ihtiyacı var. GE'nin sunduğu hizmetler tüm bu ihtiyaçlarla uyuşuyor. Dünya genelinde 110'un üzerinde ülkede tam faaliyet gösteren GE gibi dev bir şirketin Dünya Başkanı'nın her sene Türkiye'yi ziyaret etmesi; ülkeye 900 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklaması, Türkiye'ye verilen önemin net göstergeleri."

Sağlıkta büyüme verimlilik ve "endüstriel internet"ten
Canan Özsoy 25 yılını sağlık sektörüne vermiş bir isim. GE ise sağlık teknolojilerinde çok önemli bir konumda. Özsoy'a göre önümüzdeki dönemde sağlıkta öne çıkacak iki trend var. Bunlar verimlilik ve analitik, yani veri tabanı analizi. GE bunu "endüstriel internet" olarak tanımlıyor. Hayatımızı önemli ölçüde değiştirecek olan bu yenilikleri ve GE'nin bu yöndeki "tutkulu" çalışmalarını Canan Özsoy'dan dinleyelim: "Sağlıkta iki konu öne çıkıyor. Birincisi verimlilik. Mevcut teknolojilerin verimli bir iş akışına dönüştürülmesi gerekiyor. Bugüne kadar dünyanın hiçbir ülkesinde tıbbi hizmette verimliliğe önem verilmedi. Hatta hastane yöneticiliği bile daha çok yeni bir zamanda profesyonel meslek oldu. Batılı ülkelerin sağlık harcamaları sürdürülebilir değil. Kalite ve sağlığa erişimin artması; tıbbi hatanın azalması gibi odaklanılması gereken bir çok konu var. Örneğin ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, kaynakların yüzde 30'u tıbbi hataların neden olduğu kayıplara gidiyor. Sağlık sektöründe büyüme verimlilik artırıcı teknolojilerden gelecek.
Öne çıkan ikinci konu ise analitik, yani veri tabanı analizi. Dünya genelinde çok büyük bir tıbbi bilgi birikimi var; ama tıbbi enformasyon az; çünkü bilgi, akıllı bilgiye dönüşmüyor. GE, büyük veriyi akıllı bilgiye çevirmeyi "endüstriel internet" olarak tanımlıyor ve bu alanda büyük bir değişime imza atmaya hazırlanıyor. Bilgi, insandan bağımsız olarak, akıllı bir şekilde akacak ve verimlilik artışı sağlayacak."

Ar-Ge'ye 10 milyon dolar yatırım
GE'nin yenilikçilik ve verimlilik misyonunun bir diğer kanıtı da ecomagination.
Müşterilerin çevresel ve finansal ihtiyaçlarına cevap verebilmesini sağlayan öncü teknolojilerin tasarlanması ve üretilmesine dair bir iş stratejisi olan ecomagination,  enerji ve su gibi hizlı tüketim sonucu baskı altında kalan kaynakların etkin kullanımını teşvik ediyor. GE, 2015 yılına kadar ecomagination stratejisi çerçevesinde Ar-Ge'ye 10 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Bu stratejiye dahil olan 140'ın üzerinde ürün ve hizmet var. Geçtiğimiz sene ise 34 yeni ürün dahil edilmiş. Bu arada GE,  ilk sürdürülebilir olimpiyat olarak tarihe geçen Londra Olimpiyatları'nın altyapısını sağlayarak daha iyi bir gelecek adına önemli bir mesaj verdi.
"Ar-Ge Türkiye'nin en büyük ihtiyaçlarından birisi" diyen Canan Özsoy, GE'nin Ar-Ge yatırımlarında Türkiye'nin ayrıcalıklı bir konumda olduğunu söylüyor. Özsoy'a göre bunu başlıca nedeni Türkiye'nin genç ve başarılı nüfusu. "Misyonum, GE'de gördüğüm güzellikleri ve değerleri Türkiye'ye taşımak. Türkiye'nin kapasitesini GE'ye anlatmak" diyen Özsoy, şirketin yaşama dair yeni sosyal sorumluluk projeleri hakkında ise "Bekleyin, yakında açıklayacağız" diyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir