Genç patronlar keşfe çıkıyor

TÜGİAD PİK Başkanı Kahraman, ''Cibuti, 1 milyonun altında nüfusa sahip olmasına karşın, 200 milyonluk Doğu Afrika'nın en önemli giriş kapısı'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
ANKARA - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Parlamento İlişkiler Komisyonu (PİK) Başkanı Ercan Kahraman, başlattıkları proje kapsamında stratejik önemleri ve potansiyelleri yüksek ancak Türkiye ile ticari ilişkileri zayıf olan ülkeleri hedefe aldıklarını belirterek, bu kapsamda ilk ziyareti Cibuti'ye gerçekleştirdiklerini, ülkenin Doğu Afrika'nın en önemli giriş kapısı olduğunu belirtti.
TÜGİAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine sadece ilgili bakanlığın çalışmalarıyla ulaşılamayacağını kaydeden Kahraman, özel sektörün de elini taşın altına koyması gerektiğini, TÜGİAD PİK'in büyük bir özveri göstererek bir proje başlattığını bildirdi.
Kahraman, proje kapsamında, dünya üzerindeki tüm ülkelerin tek tek masaya yatırıldığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Stratejik önemleri ve potansiyelleri yüksek ancak Türkiye ile ticari ilişkileri zayıf olan ülkeler, projenin hedef ülkeleri olarak belirlendi. Bu ülkelerden başlamak üzere 115 ülkenin büyükelçileri ile tek tek görüşecek genç işadamları, hangi sektörlerde işbirliği yapılacağını belirleyecek. Büyükelçilikle ilişkiler ziyaretlerle sınırlı kalmayacak, ziyaret edilen her büyükelçilik ile temaslar sonrasında da sürdürülecek ve elde edilen verilerle, ihracatçı ve yatırımcı üyelere yol gösterecek bilgi bankası oluşturulacak.''
 
İlk ziyaret Cibuti'ye
 
Kahraman, bu doğrultuda ''genç patronların'' ilk ziyaretlerini Afrika'nın 1 milyonun altında nüfusa sahip küçük ülkelerinden Cibuti'ye yaptığına işaret ederek, ''İlk ziyaretin Cibuti'ye yapılması tesadüf değil. Cibuti, 1 milyonun altında nüfusa sahip olmasına karşın, 200 milyonluk Doğu Afrika'nın en önemli giriş kapısı'' dedi.
Cibuti'nin Doğu Afrika'nın en büyük liman işletmelerine sahip olduğunu vurgulayan Kahraman, ülkenin stratejik öneme sahip olduğunu, Çin'in de Cibuti'yi yakından takip ettiğini belirtti.
 
''Afrika'nın Dubai'si olmak istiyoruz''
 
Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Houssein Abdillahi de Türk işadamları ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Türkiye'nin başta gıda olmak üzere Cibuti'ye her türlü ürün ihraç edebileceğinin altını çizen Abdillahi, ''Cibuti küçük bir ülke ama doğal, hayvansal ve madensel zenginliklerimiz var. Lojistik alanda gelişmiş bir ülkeyiz. Ülkemiz, 200 milyonluk Doğu Afrika'nın denizden en önemli giriş kapısı olduğu için stratejik öneme sahip. Etiyopya ve Güney Sudan'a giden demiryolu hattımız var, ayrıca 900 TIR Etiyopya'ya sürekli mal taşıyor. Türkiye'nin de desteğiyle Afrika'nın Dubai'si olmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Abdillahi ayrıca, 60 Cibutili öğrencinin Türkiye'de öğrenim gördüğünü, Türk Hava Yolları'nın da haftada 3 kez Cibuti'ye sefer düzenlediğini dile getirdi.