Gıda maddeleriyle ilgili 2 düzenleme iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin kanunun 2 maddesini iptal etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin kanunun, yasama yetkisinin idareye devri niteliği taşıyan hükmü ile kamu görevlileri eliyle yapılacak hizmetlerin yasa yerine yönetmelikle belirlenmesini öngören hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesinin, CHP'li 116 milletvekilinin 5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun"un bazı fıkra, tümce, bent, ibare ve sözcüklerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle açtıkları davaya ilişkin gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yasa'nın, yetkilendirilecek kamu ve özel laboratuvarlarının kuruluş, çalışma izin ve denetimi ile ilgili usul ve esasların yönetmelikle belirlenmesi yetkisini Tarım ve Köyişleri Bakanlığına vermesi, yürütme organına genel ve sınırları belirsiz bir düzenleme yetkisi vermesi bakımından Anayasa'ya aykırı bulundu.

Yürütmenin düzenleme yetkisinin sınırlı, tamamlayıcı ve bağımlı bir yetki olduğu belirtilen kararda, Anayasa'da öngörülen ayrık durumlar dışında, yasalarla düzenlenmemiş bir alanda, yasa ile yürütmeye genel nitelikte kural koyma yetkisinin verilemeyeceği vurgulandı. Söz konusu kuralın, kamu ve özel laboratuvarlarının kuruluş, çalışma izin ve denetimleri konusunda yasayla esasları belirlenmeden, çerçeve çizilmeden Bakanlığa çok geniş yetkiler verdiğine işaret edilen kararda, böylelikle gerekli koşulları belirleme yetkisinin idareye verilişinin yasama yetkisinin devri niteliği taşıdığı bildirildi.

Yüksek Mahkeme, Yasa'daki "Bu Kanun kapsamındaki gıda kontrol ve denetim hizmetlerini yapacak olanların seçimi ve yerleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir" hükmünü de Anayasa'ya aykırı buldu.

Gıda kontrol ve denetim hizmetlerini yapacak personelin kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerden olması nedeniyle ancak memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yerine getirilmesinin mümkün olduğu belirtilen kararda, kontrol ve denetim hizmetini yapacak personelin, hangi alanlardaki lisans mezunlarından olacakları, nitelikleri, seçim usulleri, tabi olacakları sınavlar, yeterliliklerinin belirlenmesini içeren seçim ve yetiştirilmelerine ilişkin usul ve esasların yasayla düzenlenmesi gerekirken yönetmelikle belirlenmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi, her iki düzenlemenin de oy birliğiyle iptaline hükmetti. Yüksek Mahkeme, iptal kararlarının bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.