Gıdadaki artış açlık sınırını yükseltti

Nisan ayında açlık sınırı 1.334 TL, yoksulluk sınırı 4.344 TL seviyelerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Nisan ayı itibariyle  dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.333,52 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.301,14 TL seviyesinde bulunuyordu.

TÜRK-İŞ'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4.343,70 TL olarak hesaplandı. Bir önceki ay yoksulluk sınırı 4.238,23 TL seviyesindeydi. 

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dört ayında artış oranı yüzde 8,21 oldu.     

Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,25 seviyesine ulaştı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,66 olarak hesaplandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Süt, yoğurt, peynir grubunda  sütün litre fiyatı genelde 2,95 TL oldu ve önemli bir artışa rastlanmadı. Aynı şekilde yoğurt ve peynir fiyatı da geçen aya göre değişmedi. Peynirde oniki, yoğurtta beş ve sütte altı marka ürününün fiyatı izlendi. Marketler arasında fiyat farklılığı olmakla beraber, genelde aralarında var olan fiyat dengesinin korunduğu gözlendi. 

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta  kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı gene değişmedi, ancak bonfilenin 70 TL'den satıldığı da not edildi. Bol tüketilen ve nispeten ucuz olan hamsi, istavrit gibi balıklar yavaş yavaş tezgahlarda kaybolmaya başladı. Bunun da etkisiyle balık fiyatında artış görüldü. Tavuk ile sakatat fiyatı değişmedi. Yumurta ucuzladı ve tanesi 37 kuruş olarak hesaplandı. Genelde fiyatı yılda bir kez artan bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinden bazılarının fiyatı, artan döviz kuruyla birlikte yeniden ayarlandı.           

Yaş sebze-meyve grubunda  mutfakta sıklıkla kullanılan patates ve kurusoğan ile genel olarak sebze fiyatlarındaki artış harcama tutarını olumsuz etkiledi. Özellikle mevsim değişikliği nedeniyle piyasaya yeni giren ve tezgahlarda yeri giderek azalan ürünlerin fiyatları belirleyici oldu. Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay yükselerek 4,15 TL oldu. Bu tutar geçtiğimiz ay 3,76 TL olarak hesaplanmıştı. Bu ay ortalama kilogram fiyatı olarak sebze 4,26 TL ve meyve 3,86 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.     

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bulgurdaki artışın dışında, bu ay yine önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı.  

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden  tereyağı ile margarin fiyatı değişmedi, zeytinyağı ve ayçiçeğiyağı fiyatı ise arttı. Bu ay hem siyah hem yeşil zeytin fiyatında artış görüldü. Reçel, pekmez, bal, şeker ve tuz fiyatı genelde aynı kaldı. Ancak balda izlenen sekiz üründe 19,94 den 38,76 TL'ye uzanan bir fiyat yelpazesi dikkati çekti. 

Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden antepfıstığı fiyatı arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı. Çay zamlanırken ıhlamur fiyatı aynı kaldı. Salça fiyatı ortalamada geriledi."