Girişimci kadın evini mantar tarlasına çevirdi

Aldığı mikro kredi desteğiyle istiridye mantarı yetiştiren girişimci Habibe Koçak'ın şimdiki hedefi ise çocukluğunun lezzetiyle yurt dışına açılmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
HATAY - Hatay'da girişimci bir kadın, çocukluğunun lezzeti olarak tabir ettiği mantarı yetiştirebilmek amacıyla yaptığı araştırmalar sonucu evinin bir odasında istiridye mantarı üretmeye başladı.
 
5-010.jpg
 
B vitaminin yanı sıra demir, bakır ve fosfor bakımından zengin olan istiridye mantarı, Hatay'da ilk defa kadın girişimci Habibe Koçak tarafından üretilmeye başlandı. Evinin bir bölümünü aldığı 800 liralık mikro krediyle adeta mantar tarlasına çeviren Koçak'ın, en büyük hayali ise büyük bir emekle "çocuğu" gibi baktığı mantarları yurt dışına satabilmek.
 
[PAGE]
 
Üç çocuk annesi Habibe Koçak (47), yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana mantarın lezzetini çok sevdiğini ve bu ürüne özel bir ilgisinin olduğunu söyledi.
Daha önce de kültür mantarı yetiştirmek istediğini fakat ilk denemesinde başarısız olduğunu belirten Koçak, internetten yaptığı araştırmalar sonucunda istiridye mantarı yetiştirmeye karar verdiğini belirtti.
 
2-016.jpg
 
Maddi sıkıntıları nedeniyle bir türlü istiridye mantarını yetiştirmek için girişimde bulunamadığını ifade eden Koçak, şöyle devam etti:
 
[PAGE]
 
"Mantarla ilk tanıştığımda 8 yaşındaydım. Annem toplardı bize yedirirdi. Bizim evin et yemeği mantardı. Şimdi ben de evde çocuklarıma mantar yemeğini sürekli yaparım. İnternetten faydalarını araştırırken bir gün mantar üretmeye karar verdim. Yerim müsaitti fakat maddi yönden destek bulmak zorundaydım. Mantarla ilgili internette araştırma yaptığım sırada mikro kredi uygulamasını öğrendim ve hemen başvuruda bulundum. Çünkü bu işle ilgili bütün planlarımı uzun zamandan bu yana yapıyordum. İlk etapta 800 liralık kredi desteği aldım ve çocukluğumun lezzeti olan mantarı yetiştirmek için hemen girişimlere başladım."
 
6-010.jpg
 
[PAGE]
 
"Bu lezzetin herkesin sofrasında yer almasını isterim"
İstiridye mantarının Hatay'da bulunmadığını bu nedenle Kastamonu'dan tohum getirttiğini vurgulayan Koçak, evinin bir bölümünde çalışma başladığını ve ilk denemesinde de başarılı olduğunu kaydetti.
 
4-011.jpg
Mantarı yetiştirebilmek için birçok aşamanın bulunduğunu ifade eden Koçak, öncelikle satın aldığı saman, talaş ve kepeği bahçesinde büyük kazanlarda kaynattığını ve istiridye mantarının kompostosunu hazırladığını, ardından da bu kompostoya tohumları yapıştırdığını söyledi.
 
[PAGE]
 
Poşetle sardığı kompostodan yaklaşık 1,5 ayda mantarların çıkmaya başladığını belirten Koçak, ancak bu süre zarfında odanın çok temiz olması ve oda sıcaklığının da beli bir derecede bulunması gerektiğini aktardı.
 
1-018.jpg
Oda sıcaklığının yetersiz olduğu durumlarda elektrikli sobası kullandığını dile getiren Koçak, ortamın temiz ve hijyenik olması gerektiğini, aksi halde mikropların üremesiyle mantarın oluşmasının engellendiğini, bu nedenle her gün mantarlarının bulunduğu odayı çamaşır suyuyla temizlediğini anlattı.
 
[PAGE]
 
Hayalinde büyük bir mantar üretim tesisi kurmak olduğunu ifade eden Koçak, "Aldığım ilk ürünü öncelikle evde pişirdim ve çocuklarımla birlikte yedik. Çok lezzetliydi. Bu lezzetin herkesin sofrasında yer almasını isterim. Bunun için en büyük hayalim büyük bir tesis kurup, hemen her yere mantarı göndermek. Ayrıca çocukluğumun lezzetiyle yurt dışına açılmak" diye konuştu.
 
7-008.jpg
Koçak, evinin bir bölümünde yetiştirdiği mantarları satmak için şu an marketlere başvurduğunu ve kabul edildiğini, birçok ilden de şimdiden sipariş almaya başladığını kaydetti.
 
[PAGE]
 
8-007.jpg
[PAGE]
 
9-007.jpg