'Girişimciliği Silikon Vadisi Ağı ile destekleyeceğiz’

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Erol Bilecik, “Girişimciliği destekleyen tüm çalışmalarımızı TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı ile daha da güçlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYLİN RANA AYDİN

İSTANBUL - Bulunduğumuz yüzyılı ‘girişimcilik yüzyılı’ olarak tanımlayan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, oyunda kalabilmek adına girişimciliğin bir kültür olarak benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Kurumiçi Girişimcilik Konferansı Türkiye’deki kurumların üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. Konferansa farklı sektör ve firmadan orta ve üst düzey yöneticiler ile girişimciler katıldı. Konferans, ‘Kurumların yeni silahı: Rekabette başarının sırrı startup işbirliği’ temasıyla düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, “Değişime ayak uyduranlarla uydurmayanlar arasındaki uçurumun gitgide derinleştiğini hepimiz gözlemliyoruz” diye konuştu.

Dönüşümün dışında kalamayız

Dünya çapında şehirlerin girişimcilik ekosistemlerini ve potansiyellerini ölçen Startup Genome raporuna göre, dünyada bulunan 55 ekosistemin 11’i küresel ekosistemin yüzde 78’ini oluşturduğunu dile getiren Bilecik, “Girişimcilik ekosisteminin yüzde 20’si, yaratılan değerin yüzde 80’ine sahip. Bir ekosistemi sıfırdan oluşturmak neredeyse 20 yılı alıyor. Türkiye’de bulunan ekosistemler, kararlı politikalar ile 5 ila 10 yılı içinde dünyada kendini duyurabilecek seviyeye ulaşabilir. Bu dönüşümün dışında kalmak gibi bir lüksümüz yok” dedi. Bilecik şöyle devam etti: “TÜ- SİAD olarak Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı amaçlayan çalışmalarımızdan, hepimizi son dönemde çok heyecanlandıran biri de Silikon Vadisi Ağı. Girişimciliği destekleyen tüm çalışmalarımızı son dönemde San Francisco’da kurduğumuz TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı ile daha da güçlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyoruz.”

Orta düzey yönetici bariyerine takılıyoruz

Kurumiçi Girişimcilik Platformu kurduklarını 84, başvuru aldıklarını ve 8 tanesinin hızlandırma dönemine girdiğini belirten Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan-Coqui, “Şu anda çalışan bir annenin evdeki çocuğunda aklı kalmasın diye yüz tanıyan kamera sistemi geliştiriyoruz” dedi. Aylin Somersan- Coqui, “Orta düzey yönetici bariyerine takılıyoruz. Orta düzey yöneticiler iyi işçilerin girişimcilik işinde çalıştıklarını ve kendilerinin ne yapacağını bilmediklerinden yakınıyorlar” diye konuştu.

253 yeni iş fikri ortaya çıktı

Dünyada çok sayıda yıkıcı inovasyonun olduğunu ve sektörde yıkıcı inovasyon varsa hedef değil tetikleyicisi olmak gerektiğini kaydeden Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, “Uygulamalar geliştirdik, inovasyon konusundaki farkındalığı sağlamak için. Arı Kovanı isimli bir garaj oluşturduk. Bizim klasik çalışma alanlarımızda ekiplerin bir araya gelip inovasyon konusunda faaliyet göstermesi istediğimiz sonucu vermeyecekti. Biz de böyle bir ortam oluşturduk” dedi. Şirket çalışanlarından iş fikirleri gelmeye başladığını aktaran Tezel, 253 yeni iş fikrinin ortaya çıktığını kaydetti.