Gölge bankacılık için denetim arayışı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Geleneksel bankalar gibi bir denetim mekanizmasına tabi olmayan gölge bankacılık, Davos ile yeniden gündeme geldi. Küresel krizin nedenleri arasında gösterilen gölge bankacılık için de sıkı bir denetimin başlatılması için kolların sıvandığı bilgisi kulaktan kulağa yayılmaya başladı.
Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) hazırladığı rapora göre, gölge bankacılığın büyüklüğü 2002-2007 döneminde 26 trilyon dolardan 62 trilyon dolara fırladı. 2008'de ise hız kesen gölge bankacılık sistemi geçtiğimiz yıl G20 ülkelerinin ekonomisinin yüzde 111'ne ulaştı.
Gölge bankacılığın büyüklüğü ABD'de 2011 yılında 23 trilyon dolar olurken Euro Bölgesi'nde 22 trilyon dolar, İngiltere'de ise 9 trilyon dolar varlık büyüklüğüne ulaştı.
ABD'nin gölge bankacılık içindeki payı ise 2005 yılındaki yüzde 44 düzeyinden yüzde 35'e geriledi. İngiltere ve Euro Bölgesi'nin payında ise artış var.
Hızla büyüyen gölge bankacılık sistemi son yıllarda özellikle merkez bankalarının bankaları kurtarmak için büyük bir çabaya girmesi ile iyice başıboş kaldı. Gölge bankacılık için regülatörler yeniden devreye girmeye hazırlanıyor.
Gölge bankacılığın sektör için kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu belirten piyasa uzmanları yatırımcının geleneksel sermaye sağlayan araçların alternatifini aradığını bu sayede de sektörün geliştiğine dikkat çekiyorlar.
FSB'nin önümüzdeki sonbaharda G20 zirvesinde açıklayacağı raporda sektörün karanlık yüzü olarak lanse edilen gölge bankacılık için düzenleyici önerilere yer vermesi bekleniyor.