Gratis, 100 milyon dolar yatırımla 500 mağaza açacak

Sedes Holding bünyesindeki şirket, kişisel bakım, kozmetik, ıtriyat ve atıştırmalık olmak üzere 4 ana grupta 4 bini aşkın ürün seçeneği sunacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı, Gratis A.Ş,'nin yatırım bütçesinin ilk faz için 50, ikinci faz için de 50 milyon dolar olmak üzere toplam 100 milyon dolar olduğunu belirterek, "Geniş bir müşteri kitlesi hedefliyoruz. Sadece A ve B gelir grubuna değil C ve D gelir grubuna da hitap edeceğiz" dedi

Sabancı, holding bünyesinde kurulan Gratis A.Ş'nin tanıtımı amacıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında, Gratis'i kurma çalışmalarının 2003 yılından bu yana devam ettiğini söyledi.

Özellikle son birkaç yıl içerisinde girişimlerini hızlandırdıklarını dile getiren Sabancı, şunları kaydetti:

"Ancak, piyasadaki gerek kira koşulları gerek diğer oluşumlar, bundan bir yıl önce inanılmaz afaki düzeylere ulaşmıştı ve bu nedenlerden dolayı bu yatırım kararımızı dondurduk. Ancak son zamanlarda hepimizin tanık olduğu iktisadi gelişmeler, birtakım yeni yatırımlara fırsat açtı. Biz de bu fırsattan istifade ederek bu cazip satış ve dağıtım kanalını harekete geçirmek için bu günleri doğru zaman olarak gördük. Hem tüketici hem de tedarikçilerimiz nezdinde en cazip kanal olmayı amaçlıyoruz. Verimlilik her zamankinden daha önemli hale geliyor."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sabancı, yatırım bütçelerinin ilk faz için 50, ikinci faz için de 50 milyon dolar olmak üzere toplam 100 milyon dolar olduğunu belirterek, "Geniş bir müşteri kitlesi hedefliyoruz. Sadece A ve B gelir grubuna değil C ve D gelir grubuna da hitap edeceğiz" dedi.

Sabancı, bir başka soru üzerine de, genel ekonomik koşulların yatırımlarını tetiklediğini vurgulayarak, "Bundan bir yıl önceki afaki fiyat düzeylerindeki hiçbir iş karlı olamazdı. Bu yüzden 'bekleyip görelim' dedik. Fiyatlar da şimdi düştü. Masraf kalemleri düştü ve yatırımlar, daha çok önü görülebilir seviyelere geldi. Bundan bir yıl önce alışveriş merkezlerinde kiralamak için yer bile bulunamıyordu. Herkes afaki fiyat düzeylerinde 5-10 yıllık kiralamalar yapmıştı ama şimdi durum böyle değil. Bütün bu faktörler bir araya geldiğinde, yatırımları şimdi yapmak daha cazip oldu" diye konuştu.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Sabancı, süper ve hipermarketlerden kesinlikle daha ucuz olacaklarını belirterek, "Raflarımızı kiraya vermeyeceğiz. Bizim esas işimiz, buradaki avantajlı fiyatları tüketiciye yansıtmak olacak" dedi.

Demir Sabancı, franchise vermeyi ilk etapta düşünmediklerini, öncelikle mağazalarını kendilerinin açacağını belirterek, "Gratis'i çok uzun zamandır düşünüyorduk. Ancak birtakım riskler elbette içeriyor. Ayrıca, ortak sayısı da arttıkça hareket kabiliyetiniz azalıyor. Bu yüzden Gratis'i ortaksız kurmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

Sabancı, Sedes Holding'in bünyesinde bulunan şirketlerin 2008 konsolide bütçe rakamlarının da 150 milyon dolara ulaştığını ifade etti.

5 yıl içinde 500 mağaza

Gratis Genel Müdürü Mustafa Altındağ da, Gratis'in Sedes Holding bünyesinde kurulan bir şirket olduğunu dile getirerek, firmanın uzman perakende mağazalarının ilk olarak bu ay içerisinde Bağdat Caddesi ve Metrocity'de hizmete gireceğini bildirdi.

"Şımart Kendini" sloganıyla hizmet verecek olan Gratis'in, "kişisel bakım", "kozmetik", "ıtriyat" ve "atıştırmalık" olmak üzere 4 ana grupta 4 bini aşkın ürün seçeneği sunacağını anlatan Altındağ, şöyle devam etti:

"Tüketicilerin farklı mağaza tasarımı ile kendini rahat hissedeceği, Gratis kişisel bakım, kozmetik ve günlük ihtiyaçlar mağazalarında ürünler uygun fiyat ve doğru danışmanlık hizmetiyle sunulacak.

Tüketicilerin kendilerini şımartabileceği bir zincir olma hedefi taşıyan Gratis mağazaları özel ürünlerle tüketicilere her alanda kalite avantajı sunacak.

Bu alanda en iyi örnek, Almanya'dır. Almanya'da yıllık kişisel bakım harcamaları kişi başına 180 euro iken Türkiye'de bu rakam 30 euro olarak dikkati çekiyor. Türkiye nüfusunun yarısı 25 yaşın altında ve her yıl bu nüfusa 650–700 bin insan ilave oluyor, bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla geldik."

Mustafa Altındağ, Almanya'nın tüm dünyada bu sektördeki gücünden hareketle, mağazalarında sadece Gratis'te bulunabilecek ithal özel ürünlerin de olacağının altını çizdi.

Türkiye genelindeki Gratis mağaza zincirinin öncelikle Marmara Bölgesi'nde büyüyeceğini belirten Altındağ, 2009 yılı sonuna kadar 20, 5 yıl içerisinde de 500 mağaza sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Mustafa Altındağ, 5 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ve kısa vadede en az yüzde 10 pazar payı alma hedefini taşıdıklarını bildirdi.

Bir soru üzerine de Altındağ, krizde insanların kendilerine daha çok baktıklarını vurgulayarak, "Örneğin, saç boyası, deodorant gibi kişisel bakım ürünlerinin tüketiminde krizde yüzde 15 artış oldu" dedi.