Güneş enerjisiyle tarla sulayacaklar

Adıyaman Üniversitesi'nin yürüttüğü "Güneşin Gözyaşları" projesi çerçevesinde kurulan 160 panelli güneş enerji sistemiyle 40 dekarlık alan sulanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADIYAMAN - Adıyaman Üniversitesi'nin yürüttüğü "Güneşin Gözyaşları" projesi çerçevesinde kurulan 160 panelli güneş enerji sistemiyle, 40 dekarlık alan sulanıyor.

Üniversitenin merkez ilçeye bağlı Hasancık beldesindeki Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bağcılık uygulama alanındaki 40 dekarlık alanın damla sulama yöntemiyle sulanması için gerekli elektrik, kurulan güneş enerjisi sisteminden sağlanıyor.

İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın desteklediği projenin koordinatörü Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulcelil Buğutekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisiyle üretilen elektriğin diğer enerji kaynaklarına nazaran daha avantajlı ve ucuz olduğunu söyledi. Bu yöntemle yapılan sulamanın çok avantajlı olduğunu belirten Buğutekin, bu durumu çiftçilere anlatarak, sistemin yaygınlaşmasını sağlayacaklarını vurguladı.

Bağ arazisinde, 3 aylık sulama sonrasında kalan 9 ayda üretilen elektriğin şehir şebekesine satılacağını ifade eden Buğutekin, "Kurulan sistem, tasarım ve uygulama şekli yönünden Türkiye'de bir ilk. Bundan sonra konuyla ilgili yapılacak uygulamalara örnek teşkil edecektir. Sistem bitti, deneme aşamaları devam ediyor. Denemelerde yüksek verim elde ediliyor" diye konuştu.

"Çiftçiler için fırsat"

Buğutekin, tarımsal sulama sistemlerinde güneş enerjisinin kullanılmasının, dünyada gittikçe arttığını da ifade etti. Türkiye'de ise bunun yeni yeni kullanım alanı bulduğunu dile getiren Buğutekin, şunları kaydetti: "Mevcut sulama sistemleri için harcanan yakıt, yükselen yakıt fiyatları ve elektrik enerjisi ve tüketim maliyeti, çiftçiye her geçen gün daha fazla yük olmakta, üretim maliyetlerini arttırmakta ve çiftçinin kazancını düşürmektedir. Yakıttan bağımsız olarak çalışan güneş enerjisi sulama sistemleri, kurulum maliyeti dışında hiçbir ek maliyet gerektirmiyor. Ayrıca sulamanın en gerekli olduğu yaz aylarında en çok güneşlenme olduğu için ihtiyaç ve talep sistemleri uyum içinde çalışır. Yıllık güneş ışınım verimi ve bölgenin ağırlıkla tarımla uğraştığı göz önüne alındığında, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımda güneş enerjisiyle sulama, çiftçiler için vazgeçilmez bir fırsat."

Bu konularda ilginizi çekebilir