”Günü birlik tedavi ve eczacı istihdamında gelişmeler sağlandı”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, serbest eczanelerden ilaç alım protokolü ile ilgili değerlendirmede bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, serbest eczanelerden ilaç alımına ilişkin protokolle ödemeler, günü birlik tedavi ve eczacı istihdamıyla ilgili gelişmeler sağlandığını bildirdi.

Çolak, dün gece geç saatlerde imzalanan serbest eczanelerden ilaç alım protokolü ile ilgili değerlendirmede bulunurken, sağlık alanında değişimler yaşandığını, bunların zaman zaman sancılı olduğunu belirtti.

Eczacıların bu değişim sürecinin önemli dama taşlarından birini oluşturduğunu ifade eden Çolak, sistem içinde eczanelerin sağlık merkezi, eczacıların da birer danışman işlevi gördüğünü söyledi.

Eczacıların birinci basamak sağlık hizmetinde yer alması noktasında dünyadaki evrensel kuralın Türkiye'de de uygulanması için çok çaba gösterdiklerini hatırlatan Çolak, "Eczacıların artık tedarikçi olmaktan çıkıp, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu olmaları konusunda uzlaşmaya varıldı" diye konuştu.

Geri ödemeler

Çolak, geri ödemelerle ilgili daha önce 45 günlük sürede yüzde 75-90'lık, sonraki 45 günde ise geri kalan kısmın ödenmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, "Ancak 60 günde incelenmek şartıyla tamamının ödenmesi karara bağlandı" ifadesini kullandı.

Muayene katkı paylarının eczanelerden tahsiline uzun zamandır karşı çıktıklarını ifade eden Çolak, protokolde "şimdilik" sadece özel hastanelerdeki muayene katkı paylarının eczanelerden tahsiline son verildiğini, devlet ve üniversite hastanelerin muayene katkı paylarının eczanelerden tahsilinin ise süreç içerisinde kaldırılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

"Günübirlik ilaç tedavisine karşı çıktık"

Günübirlik ilaç tedavisine de karşı çıktıklarını hatırlatan Çolak, bu uygulamanın özel hastaneler için kaldırıldığını, bunu önemli bir kazanım olarak gördüklerini belirtti.

Kamu Kurum ıskontoları

Alt gruptaki 8 bin eczane için iskonto oranının sıfıra indirildiğini, üst gruptaki 3 bin eczane için de yarım puan artırıldığını kaydeden Çolak, bununla alt dilimdeki eczanelerin 8 milyon liralık kazanç elde edeceğini, üst dilimdekilerin ise 24 milyon liralık kaybının olacağını söyledi. Bu kararla üst dilimdeki eczanelerin fedakarlık yapmış olduğunu bildiren Çolak, "Zaten bizim amaçlarımızdan birisi alt gruptaki eczanelerin zararını gidermekti" diye konuştu.

İlaç krizinde mütabakat sağlandı