Hal Yasası beklemeye alındı

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Yeni Hal Yasası teklifinin beklemeye alındığını açıkladı. (Beyza Coşkuntürk)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

İzmir Ticaret Odası (İZTO) yılın son Meclis toplantısını yaptı. Odanın 2019 yılı bütçenin de belirlendiği toplantıda konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, 2018 yılına ilişkin değerlendirme yaparak, 2019 yılı beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özgener, güzel gelişmelerin yaşandığı ihracatı 2019 yılında daha da artırmak için ticaret diplomasisinin hızlandırılacağı, daha fazla alım heyeti düzenleneceği, Eximbank desteklerinin arttırılacağı ve pazarların çeşitlendirileceğini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ı canı gönülden desteklediklerini söyledi.

Yeni Hal Yasa Tasarısı hakkında da değerlendirmede bulunan Özgener, tasarının sektörün görüşü alınmadan meclise sunulacak olması nedeniyle stresli bir süreçten geçildiğini ifade etti.

Üyelerinin kaygılarında haklı olduğunun altını çizen Özgener, "Uzun yıllardır halde komisyoncu olarak faaliyet gösteren üyelerimiz işlerine tüccar olarak devam edecek ve özel teşebbüslerin kiracısı olacaklar. Üyelerimiz bu nedenle oluşturulacak yeni hal yönetimi yapısında bizzat yer almak istiyor ve odanın desteğini bekliyor. Ayrıca iş yerleri için tahsis hakkı verilmesi ve hal bulunmayan yerlerde toptan meyve-sebze ticaretine izin verilmemesini talep ediyorlar" dedi.

Konunun Yaş Sebze ve Meyve Grubu Meslek Komitesi tarafından kendilerine iletilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan'ın katılacağı bir toplantı düzenlemesi konusunu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na ilettiğini ifade eden Özgener, "İçiniz rahat olsun. Kanun teklifi şu an beklemeye alınmış durumda. Bu süreci yakından takip ederek üyelerimizin lehine adımlar atılması konusunda elimizden geleni yapacağımıza şüpheniz olmasın" açıklamasını yaptı.

İstihdam üzerindeki vergi yüklerine çözüm getirilsin

2018 yılı başından bugüne kadar enerji ve kredi maliyetlerinin çok yükseldiğini dile getiren Özgener, "Enflasyon ve faiz oranları da ciddi oranlarda arttı. 2019 yılı içinde bu konuda da olumlu gelişmeler yaşamayı ümit ediyoruz. İş dünyamızın sıkıntılarından birisi olan istihdam üzerindeki vergi yüklerine de çözüm getirilmesini talep ediyoruz. Şu anda OECD ortalamasına göre yüksek istihdam maliyetlerine sahibiz. Asgari ücret üzerinde işverene düşen SGK prim ve vergi payı oldukça yüksek. TOBB Başkanımızın açıklamasını aynen destekliyor ve her zaman savunduğumuz gibi asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kapsamda 2019 ve 2020 yıllarında ilk defa işe alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini de devlet üstlenecek. Bu destekleri için kendilerine teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından bütçe görüşmelerine geçilirken, İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) 2019 yılı bütçesi oy birliğiyle 72 milyon 500 bin TL olarak kabul edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir