Halka arz kurumsallaşmayı getirecek

Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin sürdürülebilirliği açısından kurumsallaşmanın önemini vurgularken, SPK Başkanı Akgiray da Türkiye'nin bugünkü hisse senedi pazarının, mevcudun 3 katını karşılayabilecek potansiyeli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, halka arzın firmalara kurumsallaşmayı getireceğini belirterek, "Bugün herkes şirketini kurarken kendi isminin devamını düşünür. İsminin devam etmesini, senden sonra defterin açık kalmasını istiyorsan işini kurumsallaştıracaksın" dedi.
 
Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) düzenlenen "Halka Arz Seferberliği" toplantısının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, son 30 yılda Türk özel sektörü olarak müthiş bir başarı hikayesi yazdıklarını belirtti.
 
Türkiye'nin ihracatının yüzde 92'sinin sanayi ürünlerinden oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün AB'deki kriz ve Türkiye'nin güneyindeki komşularında yaşanan çalkantılara rağmen bunu gerçekleştirdiğini ifade etti.
Türk özel sektörünün istediklerinin paradan ziyade motivasyon olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Geçen yıl Türkiye yüzde 8,5 büyürken 1,3 milyon insana da istihdam sağladık. 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak istiyoruz. Bunu Türk özel sektörü sağlayacak" ifadesini kullandı.
Halka arz seferberliğinin 2010 yılında İstanbul'da başladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Anadolu'da düzenlenen tanıtım toplantılarının ardından yaklaşık 25 şirketin halka açıldığını kaydetti.
Bütün dünyada başarılı olmanın formülünün 3 ana temele dayandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Ya üreten ya çok alan ya da çok satan olacaksınız. Başarının formülü buradan geçiyor" diye konuştu.
 
Başarılı olmak için sermayeye de ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, halka açılmanın "sıfır" maliyetle sermaye sağlamanın yollarından olduğunu söyledi.
Firmaların işlerini büyütmek için halka açılmalarının önemine değinen Hisarcıklıoğlu, "Eğer iki kişi ortaksa üçüncü ortak benim. Benim ortaklık kültürümü teşvik ediyor. Büyümek istiyorsan bu üçüncü ortağı al diyor. Ortağın hissesi binde bir diye tamamını kendin gibi görmeyeceksin diyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Servet yastık altında yatıyor
Türkiye'deki yastık altı tabir edilen altın birikimine ilişkin de görüşlerini paylaşan Hisarcıklıoğlu, yastık altındaki birikimin atıl servet konumunda olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin dünyada en çok altın stoku olan ülkelerden olmasına karşın bunun önemli bir kısmının yastık altında tutulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Eğer öbür tarafı kurtarmak istiyorsanız en hayırlı iş insanlara faydalı olmaktır" dedi.
 
İMKB başkanlığına yeni seçilen İbrahim Turhan'ın halka arz konusunda başarılı olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Halka arz kurumsallaşmayı getirecek. Bugün herkes şirketinin ismini kurarken kendi isminin devamını düşünür. İsminin devam etmesini istiyorsan senden sonra defterin açık kalmasını istiyorsan işini kurumsallaştıracaksın" diye konuştu.
 
Halka arzın kayıt dışılığın önlenmesi açısından da çok önemli olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, kayıt dışı çalışan hiçkimsenin büyüyemeyeceğini ifade etti.
Kayıtlı olmanın firmalar açısından her zaman özgüven unsuru olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "İstediğiniz kadar anayasada değişiklik yapın kayıt dışı olduğu müddetçe hiçbir zaman demokratik bir ülke olamazsınız" dedi.
 
Müthiş bir ayıp
Ankara'da halka açık şirket sayısının sadece 5 olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun "müthiş bir ayıp" olduğunu dile getirdi.
Sermaye piyasasına ilişkin kararlar alınırken TOBB'un da görüşlerinin alınmasını isteyen ve bu konuda SPK'ya eleştirilerini ileten Hisarcıklıoğlu, "Öyle garip uygulamalar var ki Bill Gates'i tarafsız yönetim kurulu üyesi olarak almaya kalkarsanız alamazsınız. Adam Harvard Üniversitesi üçüncü sınıftan ayrılmış. Kararlar alınırken bu işin paydaşlarından fikir alın. Ben bunu SPK için söylemedim. Yeni Türk Ticaret Kanunu için söyledim" ifadesini kullandı.
 
Türkiye AAA notunu teknik olarak hak etti
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da Türkiye'nin bugünkü hisse senedi pazarının, mevcudun 3 katını karşılayabilecek potansiyeli olduğunu söyledi.
 
İMKB'ye ilişkin insanların kafasında soru işareti olmasının yersiz olduğunu belirten Akgiray, "İMKB, iyi bir borsa. İMKB'deki değer değişimi ile Türkiye'nin değer değişimi paralel gidiyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Firmaların, halka açılmanın uzun vadede karlı olduğunu bilmeleri gerektiğine dikkati çeken Akgiray, "Geçen yıl borsa düştü. Kısa vadeli olarak 'Borsaya para yatırdım, kaybettim' diyen akılsızdır" dedi.
 
Hisse senedine yatırım yapmanın Türkiye için de dünya için de iyi olduğunu anlatan Akgiray, 2011 yılında yaklaşık 50 milyar liralık tahvil ihracı başvurusunun kayda alındığını bildirdi.
 
Türkiye için zaman zaman verilen kredi notlarına ilişkin görüşlerini de paylaşan Akgiray, "Türkiye'nin teknik olarak AAA notunu alması hakkı. Türkiye er geç buralara yaklaşacaktır" ifadesini kullandı.
 
Bugünkü şartların sermaye piyasalarında yer almak adına uygun olduğunu dile getiren Akgiray, Türkiye'nin küresel kriz döneminde kredi notu artırılan az sayıda ülkeden biri ve bundan sonra kredi notu artmaya aday ülkelerden olduğunu belirtti.
 
Hisarcıklıoğlu'nun bağımsız üye konusundaki eleştirilerini de yanıtlayan Akgiray, "TOBB'un bu konudaki görüşleri önemli. Bill Gates bize göre bağımsız üye olur. TTK'ya göre olamazsa o komedi" dedi.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir