Havayoluna yatıran kazandı

Uluslararası borsalarda işlem gören havayolu şirketlerine yatırım yapanlar, son bir ayda yaklaşık yüzde 15 kazanç elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası borsalarda işlem gören havayolu şirketlerine yatırım yapan yatırımcılar son bir ayda yüzde 15'in üzerinde getiri elde etti.

Borsalarda işlem gören havayolu şirketleri, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşün bilançolara olumlu yansıyabileceği beklentileriyle prim yaptı.

Yurt içinde 3. çeyrek bilançolarını açıklayan Türk Hava Yolları ve Pegasus'un dönem karı, analistlerin tahminlerinin üzerinde artış gösterirken, hisse senedi fiyatları da buna paralel yükseliş eğilimini sürdürüyor.

Son bir ayda Türk Hava Yolları hisselerinde yüzde 24, Pegasus'ta ise yüzde 19 yükseliş yaşanırken, buna bağlı olarak da Borsa İstanbul'da hesaplanan sektör endeksleri içerisinde yatırımcısına en fazla kazandıran sektörlerden biri ulaştırma oldu.

Ulaştırma şirketlerinin son bir aylık performansına bakıldığında sadece Air Berlin ve Virgin Australia'nın hisse değeri azalış kaydederken, en büyük değer kazancı yüzde 29,5 ile İngiliz International Consolidated Airline'da gerçekleşti. Bu şirketi, yüzde 29 ile Avusturalyalı Qantas Airways, yüzde 28 ile Çinli China Eastern Airlines ve yüzde 24 ile Türk Hava Yolları (THY) takip etti.

"2015 yılında daha belirgin olacak"

Analistler, petrol fiyatlarındaki düşüşün ulaştırma şirketleri hisseleri üzerinde olumlu etkide bulunduğunu ancak piyasa değerindeki artışın sadece petrol fiyatlarından kaynaklanmadığını ifade ediyor. Rekabetin zayıflayışının, yolcu sayısındaki artışın ve diğer iç dinamiklerin de etkisinin gözardı edilmemesi gerektiğine işaret eden analistler, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşün yansımalarının yılın son çeyreği itibariyle daha belirgin olacağını vurguluyor.

Garanti Yatırım Analisti Barış İnce, THY ve Pegasus'un giderlerinin yaklaşık yüzde 40'ının akaryakıt olduğunu belirterek, bu nedenle akaryakıt maliyeti yönetiminin havayolları şirketleri için son derece önemli olduğunu söyledi.

Söz konusu şirketlerin, maliyetlerini daha etkin yönetebilme adına akaryakıt fiyatı riskinden korunma amaçlı finansal enstrümanlar kullandığını dile getiren İnce, şunları kaydetti:

 "Örneğin THY, 2014 yılı için bütçelediği akaryakıt tüketim miktarının yüzde 43'ü için riskten korunma işlemleri gerçekleştirirken bu oran Pegasus'ta yüzde 59'dur. Şirketlerin korunma mekanizması göz önüne alındığında son aylarda gözlenen petrol fiyatlarındaki düşüşün operasyonel anlamda olumlu etkilerinin yılın son çeyreğinde ve 2015 yılında daha belirgin olacağı kanısındayız."