Haydi kızlar yönetime!
EBRU SUNGUR
Türkiye’deki şirketlerin yüzde 95’i aile işletmesi... Dolayısıyla ülke ekonomisinin planlı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesinin ön koşullarından birisini, aile işletmelerinin doğru şekilde yönetilip büyümeleri oluşturuyor. Bu amaç doğrultusunda çalışan İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), iki yılda bir Aile İşletmeleri Kongresi düzenliyor. Üniversite bünyesinde bulunan Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (AGMER) organize ettiği kongre, bu yıl, 10-11 Nisan tarihlerinde
İKÜ Ataköy yerleşkesinde gerçekleştirilecek
Kongreyle ilgili bilgi veren İKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Dündar, bu yıl altıncısını düzenledikleri kongreye katılımın daha önce olduğu gibi yine ücretsiz olacağını vurguladı. Kongrede bu yıl, aile şirketlerindeki kadın yöneticilere mercek tutacaklarını anlatan Prof. Dr. Dündar şunları söyledi:
“Genelde aile şirketlerinde büyükler, işi, erkek çocuklarına devretmek isterler. Biz, ‘Kızlara yer açın’ diyoruz. Bunu derken de birtakım nedenlerden yola çıkıyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, erkekler daha sert görünse de kadınlar radikal tedbirleri daha rahat alıyor, kurallara bağlılar ve taviz vermiyorlar, başarı yüzdeleri yüksek.”
Kongrede açılış oturumunun ardından ilk panel de ailelerinin kurduğu şirketleri yöneten kadınlara ayrılmış. ‘Aile İşletmelerinde Kadın Yöneticiler’ başlıklı paneli İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver yönetecek. Pane lin konuşmacıları ise İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TAİDER Başkanı Şerife İnci Eren, Otacı-Kurtsan Holding hissedarı, KAGİDER Kurucu Başkanı Meltem Kurtsan, Türeks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Günsan Çetin ve Mudo CEO’su Barış Karakullukçu olacak.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ana konuşmacılar olacağı, aile işletmelerindeki profesyoneller ile genç yöneticilerin de ayrı ayrı panellerde deneyimlerini aktaracağı kongrede psikolog ve iletişim uzmanı Doğan Cüceloğlu da sürdürülebilir aile işletmesi olmanın ipuçlarını anlatacak.
Aile, duygusal işletme, rasyonel yapı
“Aile şirketlerinde en temel problem, aile gibi duygusal bir yapı ile işletme gibi rasyonel bir yapının aynı potada değerlendirilmesidir” diyen Prof. Dr. Durmuş Dündar, bu temel sorunu ve onun etrafında şekillenen dezavantajları ortadan kaldırmanın yolunun aile meclisi ve aile anayasası hazırlanmaktan geçtiğini söyledi. Her şirketin ve her ailenin kendine özgü özellikleri olduğu için her aile meclisinin ve aile anayasasının da bu özellikler gözetilerek oluşturulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Dündar, AGMER’in bu noktada şirketlere danışmanlık sunduğunu anlattı. Bu yıl bir ilke de imza atacaklarını belirten Prof. Dr. Dündar şu bilgileri verdi:
“Kongremizde konuşulanların çerçevesinde bir eğitim semineri içeriği oluşturacağız. Bu semineri hem TİM bünyesindeki şirketlere hem de organize sanayi bölgelerinde ücretsiz vereceğiz.”