Hayvan ithalatının durdurulmasını istiyorlar

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Karabulut: "Üreticiler bu işi bırakmak istiyor, hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Kasaplık canlı hayvan ithalatı ise olanca hızıyla devam ediyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME






KONYA - Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, "Üreticiler bu işi bırakmak istiyor, hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Kasaplık canlı hayvan ithalatı ise olanca hızıyla devam ediyor" dedi. Karabulut, Konya Hilton Garden Inn Otel'de, birlik üyesi üreticilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, üreticinin bir kilogram eti 16 liraya mal ettiğini ancak 13 liraya satacak yer bulamadığını iddia etti.

Hayvancılık yapma koşullarının giderek kötüleştiğini savunan Karabulut, şunları kaydetti: "İki yıllık enflasyonu yüzde 15 kabul edersek, buna kaba ve kesif yemdeki yüzde 30 artışı eklediğimizde iki yıldır bırakın kar etmeyi, üretici yüzde 65 oranında zarar etmiştir. Nasıl işin içinden çıkacağız? Üreticiler bu işi bırakmak istiyor, hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Kasaplık canlı hayvan ithalatı ise olanca hızıyla devam ediyor. Buna artık 'dur' deme zamanı geldi. Yetkililer inşallah üreticilerin sesini duyar ve ithalat kararına son verirler."

Kasaplık canlı hayvan ithalatının bir an önce durdurulmasını isteyen Karabulut, "Kasaplık canlı hayvan ithalatı durdurulamazsa vergi ve fonlar yükseltilmeli, yem girdilerine acilen çözüm bulunmalı, dışarıdan gelen besilik danalar ülke üreticisine ucuz bir şekilde verilmeli. Eti nasıl ithal ediyorsan, yem girdi maddeleri de ithal edilmeli, yem ancak öyle ucuzlatılabilir. Bir günde et KDV'sinin düşürüldüğü gibi yemdeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmeli. Et ve Balık Kurumu 15-20 sene öncesindeki gibi daha işler hale getirilmeli" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir