Hazine 2009'da 153,9 milyar TL borç ödeyecek

Yeni yılda 135,1 milyar TL'si iç borç, 18,7 milyar TL'si de dış borç olmak üzere toplam 153,9 milyar TL borç servisi planlandı. 105,1 milyar TL tutarında iç borçlanma öngörüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - 2009 yılı borçlanma öngörüleri ve stratejisini açıklayan Hazine, 2009 yılı finansman programının kredi krizinin yol açtığı belirsizlikler dikkate alınarak, ihtiyatlı bir yaklaşımla hazırlandığının altını çizdi.

Buna göre 2009 yılında;

97 milyar TL anapara ve 56,9 milyar TL faiz olmak üzere toplam 153,9 milyar TL tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi, borç servisinin 135,1 milyar TL'sinin iç borç, 18,7 milyar TL'sinin ise dış borç servisi olarak yapılması öngörülüyor.

İç borç servisinin 112,6 milyar TL'lik kısmı piyasaya yapılacak ödemelerden, 16,1 milyar TL'lik kısmı kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satışların ödemelerinden, 6,4 milyar TL'lik kısmı ise T.C Merkez Bankası'na gerçekleştirilecek ödemelerden oluşacak.

Toplam 36,5 milyar TL borçlanma dışı kaynak planlanıyor. Bu tutarın 28,5 milyar TL'si faiz dışı fazladan, 7,5 milyar TL'si özelleştirme gelirleri ile İşsizlik Sigortası Fonundan aktarılacak kaynaklardan ve 0,5 milyar TL'si devirli ve garantili borç geri dönüşlerinden oluşacak.

Uluslararası tahvil ihraçlarıyla 5,6 milyar TL dış finansman öngörülüyor. Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer dış finansman kuruluşlarından proje ve program kredileri yoluyla toplam 6,6 milyar TL dış finansman sağlanması hedefleniyor.

Borç servisi, borçlanma dışı kaynaklar ve dış borçlanma öngörüleri sonucunda 105,1 milyar TL tutarında iç borçlanma yapılması planlanıyor. Böylece, 2009 yılında toplam iç borç çevirme oranının ortalama yüzde 77,8 olması bekleniyor.

İlave kaynaklar rezervlerinin güçlendirilmesi için kullanılacak

2009 yılında borçlanma dışı kaynaklarının, ihtiyatlı bir yaklaşımla bütçe öngörülerinin altında varsayıldığını bildiren Hazine, borçlanma dışı kaynakların öngörülenin üzerinde gerçekleşmesi durumunda, ilave kaynakların Hazine rezervlerinin güçlendirilmesi ve/veya iç borç çevirme oranının düşürülmesi amacıyla kullanılacağını kaydetti. Benzer şekilde, dış borçlanma piyasalarındaki gelişmelere bağlı olarak öngörülenin üzerinde tahvil ihracı ile uluslararası kuruluşlardan ilave kaynak temin edilmesi durumunda da kasa kullanımı ve/veya borçlanmanın bileşimi değişebilecek.

Borçlanma stratejisi

Hazine, açıklamasında, 2009 yılı borç yönetimi ve borçlanma araçlarına ilişkin temel hususlara da yer verdi. Buna göre;

1. 2009 yılında iç borçlanma işlemleri TL cinsinden altı ay vadeli referans bonolar, kısa vadeli iskontolu senetler, iskontolu "gösterge tahviller", değişken faizli tahviller yoluyla gerçekleştirilecek. Gösterge tahviller, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının her birinde ihraç edilecek ve söz konusu tahviller piyasa koşulları ve Hazine borçlanma ihtiyacı doğrultusunda ilk ihraç tarihini izleyen iki ay boyunca yeniden ihraç edilebilecek.

2.Piyasa koşullarının uygun olması durumunda, TL cinsinden sabit kuponlu ve enflasyona endeksli tahviller ile yeni iç ve dış borçlanma enstrümanları ihraç edilebilecek.

3.Gerekli görüldüğü takdirde yıl içerisinde kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılamak üzere "Para Piyasası Nakit İşlemleri Aracılığı ile Sağlanacak Finansman Hakkında Yönetmelik"'te yer alan finansman araçları kullanılabilecek.

4.Borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasını teminen, geri alım ve değişim ihaleleri piyasa koşulları çerçevesinde kullanılmaya devam edilecek.

5.İhale tarihleri ve ihraç edilecek enstrümanları içeren aylık ihale programı her ayın son iş gününde, aylık borçlanma stratejisiyle beraber açıklanacak. Piyasa koşullarına bağlı olarak ihale programında değişiklik olması halinde, söz konusu değişiklikler ihale öncesindeki haftanın son iş günü kamuoyuna duyurulacak".

2008'de 146,4 milyar YTL borç servisi bekleniyor

Öte yandan Hazine, 2008 yılında 129,6 milyar YTL iç ve 16,8 milyar YTL dış olmak üzere toplam 146,4 milyar YTL nakit borç servisi gerçekleşmesi bekliyor.

Diğer taraftan 2008 yılında 96,3 milyar YTL'si iç borç, 10,7 milyar YTL'si dış borç olmak üzere toplam 107 milyar YTL tutarında borçlanma işlemi gerçekleştirildi.

İç borçlanmanın yüzde 60,6'sı YTL cinsi iskontolu, yüzde 29,5'i değişken faizli ve yüzde 5,2'si sabit kuponlu borçlanma yolu ile karşılandı. Döviz cinsi ve enflasyona endeksli borçlanmanın payı ise, sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Uluslararası sermaye piyasalarında, 4 adet dolar cinsinden tahvil ihracı yoluyla toplam 4 milyar dolar finansman sağlandı.

Uluslararası Para Fonu'ndan 3,7 milyar dolar, Avrupa Yatırım Bankası'ndan toplam 400 milyon dolar tutarında program kredisi kullanıldı

Bu gelişmeler sonucunda 2008 yılında toplam iç borç çevirme oranının yüzde 74,3 olarak gerçekleşmesi öngörüldü.