Hazır ambalaja ve ölçü şişelerine AB ayarı

Ölçü şişeleri ile hazır ambalajlı mamullerin piyasaya arzına yönelik koşullar, AB mevzuatına uygun olarak yeniden belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Ölçü Kapları Olarak Kullanılan Ölçü Şişelerine Dair Yönetmeliği ile Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

AB'nin ilgili direktifine uygun olarak hazırlanan yönetmeliğe göre, ölçü kapları, kapalı veya kapatılabilir, sıvıların muhafazası, taşınması veya sevki için geliştirilmiş olacak. Ölçü kaplarının, nominal hacimleri 0,05 litreden az, 5 litreden fazla olmayacak ve biçimleri standart olacak. Söz konusu kaplar, belli bir miktara kadar doldurulduklarında içerikleri yeterli hassaslıkla ölçülebilecek. Ölçü kapları, ölçü şişeleri olarak ifade edilecek.  

Hazır ambalajlı mamuller 

AB mevzuatına göre yeniden hazırlanan Hazır Ambalajlı Mamullerin Ağırlık ve Hacim Esasına Göre Net Miktar Tespitine Dair Yönetmeliğe göre de dolum işletmecisi ve ithalatçılar, hazır ambalajlı mamullerin yönetmeliğin şartlarını karşılamasını sağlamaktan sorumlu olacak. 

Bir hazır ambalajlı mamulün içerdiği ürün miktarı, dolum işletmecisi ve ithalatçısının sorumluluğunda ağırlık veya hacim olarak ölçülecek ve kontrol edilecek. Bu ölçüm ve kontroller yasal ölçü aletleri ile yapılacak. 

Hazır ambalajlı ürünlerin yönetmelik hükümlerine uygunluğunun kontrolü; numune alınmak suretiyle dolum işletmecisinin tesislerinde Bakanlık tarafından yapılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir