HeidelbergCement Trading, Cezayir'de ihale kazandı

Sabancı Grubunun çimento sektöründeki ortağı HC Trading 600 bin tonluk çimento alım ihalesi kazandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - HeidelbergCement Trading, Cezayir'in açtığı 1 milyon tonluk dev çimento alım ihalesinin 600 bin tonluk bölümünü HC Trading kazandı.

HC Trading'den yapılan yazılı açıklamada, Sabancı Grubunun çimento sektöründeki ortağı Alman çimento devi HeidelbergCement'in uluslararası ticaret şirketi HC Trading, gerçekleştirdiği ihracatla Türkiye'nin çimento ihracatında lokomotif konumunda olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ihale şartnamesi gereği çimentonun dökme olarak, 15-20 bin tonluk partiler halinde Türkiye limanlarından gemilerle Cezayir'e taşınacağı belirtildi.

Dökme çimento, HeidelbergCement grubunun Cezayir limanlarında bulundurduğu dev yüzer depolama ve paketleme tesislerinde işlem gördükten sonra, limanda kamyon üzerinde torbalı olarak tüketiciye ulaştırılacak. Dökme çimento sevkiyatının Kasım ayında başlayacağı ve 10 ayda tamamlanacağı ifade edildi.

HC Trading Genel Müdürü Emir Adıgüzel, Alman çimento devi HeidelbergCement Grubu'nun, Türkiye'ye 500 milyon dolara yakın yabancı sermaye yatırımı yaptığının altını çizerek, "1996 yılından buyana yıllık ortalama 50 milyon dolar ihracat yaptıklarını" hatırlattı.

Cezayir'deki dev ihalenin kazanılmasının Türkiye'nin ihracatı açısından büyük önemi bulunduğunu kaydeden Adıgüzel, Türkiye'nin çimentoda dünyanın en büyük ihracatçısı olması yönünde ilerlediğini, HC Trading'in de bunda büyük payı bulunduğunu söyledi.

Sektörün bu yıl ihracatta iyi bir ivme yakaladığını, ilk 9 ayda gösterilen performansın sürdürülmesi halinde Türkiye'nin yıl sonunda çimento ihracatını 20 milyon tonun üzerine çıkaracağını ve dünya liderliğini ele geçireceğini belirten HC Trading Genel Müdürü Adıgüzel, "Küresel kriz dolayısıyla ülkenin ihracatını artırmaya her zamankinden daha çok ihtiyacı var" ifadesini kullandı.

"Haksız vergi uygulamaları karşısında şaşkınız"

Gerek dev ihalenin kazanılmasına gerekse de sektörün ihracatındaki artışa karşın Adıgüzel, buruk bir sevinç yaşadığını ifade ederek, "Türk çimento ihracatçılarının Türkiye'yi dünya liderliğine taşıdığı bir dönemde, haksız vergi uygulamaları karşısında şaşkın olduklarını" belirtti.

Türkiye'den ihracatı büyük zorluklarla gerçekleştirdiklerini anlatan Emir Adıgüzel, şunları kaydetti:

"Bir yandan uluslararası alanda yoğun bir rekabet ortamındayız. Diğer yandan Türkiye'de örneği başka ülkelerde görülmeyen bir vergi uygulaması ile karşı karşıyayız.

Cezayir, Türkiye'den ithal ettiği mallara yüzde 15 oranında ithalat vergisi uyguluyor. Oysa aynı ülke, AB ülkelerinden ve öteki kuzey Afrika ülkelerinden aynı vergiyi almıyor. Cezayir ile ikili vergilendirme anlaşmasının bulunmaması Türkiye'nin rekabet gücünü önemli ölçüde zayıflatıyor.

Bu yetmiyormuş gibi, Türkiye'den başka hiçbir ülkede olmayan garip bir vergi talebi karşı karşıyayız. Maliye Bakanlığı, yabancı armatörlerden tahsil edemediği navlun vergisini, üstelik de geriye dönük olarak, çimento ihracatçılarından talep etmeye başladı. Taşıyıcı firmanın elde ettiği karın vergisi geriye dönük olarak bizden isteniyor. Bu haksız vergi ödemesi talebi ve bu konuda başlatılan işlemler, Türkiye'nin ihracatına büyük katkı yapan ihracatçılar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Çimento ihracatı hakkındaki soruşturmanın öncelikle yabancı sermayeli kuruluşlar bazında yapılması dikkat çekicidir. Bu hatalı uygulamadan bir an önce dönülerek çimento sektöründe ihracatçının önündeki söz konusu engellerin kaldırılmasını beklemekteyiz."