Hema Enerji, Karadeniz'de Çinliler'le kömür çıkaracak

2 milyar euroluk proje ile Zonguldak, Amasra ve Bartın'da çalışmalar yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Hattat Holding grup şirketlerinden, Hema Enerji Kaynakları A.Ş. ve Datong Coal Mine Group Foreign Trade Economic Corporation Co, "Batı Karadeniz Enerji Projeleri" adı altında Zonguldak, Amasra ve Bartın'da yürütülen çalışmalar çerçevesinde 2 milyar euroluk proje imzaladı.

İmza töreninde konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, anlaşmanın, Çin'in ikinci en büyük kömür ve elektrik üreticisi Datong'un Türkiye'ye getireceği teknolojiyle birlikte müştereken yeryüzüne çıkarmak maksadıyla açacakları yer altı galerileri ve panoların yapılıp, ilk başta yılda 5 milyon ton, takip eden yıllarda ise 10 milyon ton kömürün çıkarılması için gerçekleştirileceğini bildirdi.

Hattat, bu pano ve galerilerin açılmasında Çinli teknisyenlerle beraber Türk işçilerin de istihdam edileceğini, Datong ile imzalanan bu anlaşmayla Çin'in elinde olan bu teknolojiyi Türk mühendis ve işçilerinin de öğrenmeleri için önemli bir fırsat yaratılmış olacağını kaydetti.

Kömür üretimi ve yeryüzüne çıkarılmasıyla Bartın ve Kandilli yörelerinde kuracakları 1350 megavatlık elektrik santralinde 11 bin Türk işçi ve mühendisin istihdam edileceğini bildiren Hattat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yatırımlarımızla yurdumuzun yurt dışına ödediği 22 milyon ton ithal kömürün bedeli olan milyarlarca doların yüzde 50'sinin tasarrufu sağlanacak. Ayrıca üretilen bu kömürle kurulacak olan enerji santrallerinin  çalışması sonucu ilk etapta yılda 1350 megavat, bilahare yapacağımız ek yatırımlarla 5 bin megavatlık elektrik üretmek en büyük hedefimizdir. Datong ile müşterek kömür çıkaracağız ve bunu zenginleştirmeye çalışacağız. Bir kısmını termik santraline, bir kısmını da serbest piyasaya vereceğiz."

Yatırımlara öz kaynakla devam ettiklerini belirten Hattat, ABD'li Blackstone firması ile bir anlaşma yaptıklarını, bu firmanın kendilerine finansman bulması için çalışmalara başladığını, yatırımlarının ise devam ettiğini bildirdi.

Datong Başkanı Wu Yongping de Hema ile yer altındaki kömürü çevreye zarar vermeyecek şekilde yeryüzüne çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, Hema ile yaptıkları ve yapacakları projelerin tutarının 2,5 milyar euro gerektirdiğini bildirdi.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı İbrahim Hattat ise Amasra bölgesinde metan gazı çıkarmayı planladıklarını, bunun için ABD'nin "en büyük" firmalarından biriyle anlaşma yapmak üzere olduklarını ve önümüzdeki aylarda bununu duyurulacağını bildirdi.

Verilen bilgiye göre anlaşmanın ilk fazında kömür için yapılacak toplam yatırım 600 milyon euro olacak. İkinci faz, Bartın ve Kandilli Ereğli'de kurulması planlanan 1350 megavat ile başlayıp 5 bin megavata kadar çıkacak olan çevre dostu elektrik santralleri için yapılacak teknik ve teknolojik transfer işbirliğini içeriyor.