Her 47 dakikada bir şirket tasfiyesini istiyor

İş dünyasına alacak yönetimi, dış kaynak yönetimi gibialanlarda finansal ve ticari bilgi hizmetleri sağlayan CRIF'in veri tabanına göre, Türkiye'de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Türkiye’de 2014'te her 47 dakikada bir şirket tasfiyesini istedi. Her 5 dakikada bir şirketin adresi ve ortaklık yapısı değişti. Her 3 dakikada yeni bir şirket kuruldu. 

Veri tabanında 1.3 milyon Türk şirketinin yer aldığı (global veri tabanında 240 ülkeden 250 milyon şirket var) iş dünyasına alacak yönetimi, dış kaynak yönetimi gibi alanlarda finansal ve ticari bilgi hizmetleri sağlayan CRIF’in, Türkiye veri tabanından çıkarılan ortalamalara göre her 4 dakikada bir ticari kuruluşta imza yetkilisi değişti. Her 22 dakikada bir firmanın unvanı yenilendi. CRIF, kurumların karar süreçlerinde daha hızlı ve daha etkin olmalarını sağlamak için bilgi hizmetleri; raporlar, karar destek sistemleri; yazılımlar gibi araçlar geliştiren uluslararası, İtalyan kökenli bir şirket. Türkiye’deki Kredi Kayıt Bürosu benzeri, İtalya’nın tek Kredi Kayıt Bürosu. Aynı zamanda toplam 15 ülkede Kredi Kayıt Bürosu faaliyetleri yürütüyor. Tüm bu faaliyetlerden elde ettiği 2014 yılına ait global cirosu 340 milyon euro. Toplam 22 şirketi var. Bu 22 şirket üzerinden 50 ülkede faaliyet gösteriyor. CRIF Türkiye Genel Müdürü Didem Taner, “CRIF, Türkiye’de 4 şirketi satın aldı. Finar, Dun & Bradstreet (D&B) Türkiye, Kompass Türkiye ve Recom. Finar, 1989’da Türk ortakların kurduğu bir şirketti. 2012 Aralık'ta CRIF grubunun çatısının altında girdik. Yüzde 100 İtalyan sermayeli bir şirket olduk. Finar’ın adı CRIF olarak değişti. Recom ise CRIF Alacak Yönetimi oldu” dedi. 

80 bin firmaya rating 

CRIF’in diğer ülkelerdeki yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğini belirten Taner, “Globalde de bu tarz satın almalar yapıyor. 2014'ün sonunda yeni bir satın alma yaptı. Dubai ofisini açtı. Cirosunun yaklaşık yüzde 10-20’sini bu tarz yatırımlara ayırıyor” diye konuştu. 

CRIF Türkiye olarak yaklaşık 80 bin firma için risk değerlemesi yaparak uluslararası geçerli rating yani derecelendirme verdiklerini belirten Taner, “1997'den itibaren beri banka, finansal kurumlar ve reel sektöre kredi değerlendirme süreçlerine yönelik içsel rating modelleri, skor kartları kurmaları için danışmanlık ve yazılım desteği veriyoruz. 100’ün üzerinde projeyi bitirmiş analitik bir ekibimiz var. Birçok yerli, yabancı banka bizim kurduğumuz modelleri kullanıyor” dedi. Bu yıl İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nde KOBİ’lere yönelik yeni bir kanal ve iş ortaklığı modeli oluşturduklarını aktaran Didem Taner, “İzmir, Ankara ve Antalya’da temsilcilikler açtık. Bu temsilciliklerimiz önümüzdeki günlerde Kayseri, Konya, Gaziantep’e daha yoğun odaklanacaklar. Anadolu’da iş ortaklığı ve kanala yatırım yapıyoruz" dedi.

“Firmaların aile soy ağaçlarını çıkartıyoruz”

KOBİ’lerin ticari risklerini ölçmek, iç ve dış pazarlarda yeni iş fırsatları yaratmaları için geliştirdikleri hizmetler hakkında bilgi veren CRIF Türkiye Genel Müdürü Didem Taner, “GRS (Global Referans Solutions) ile firmaları ülkelerine, sektörlerine, ölçeklerine, üretici, perakendeci ya da toptancı olup olmadıklarına gibi 40 değişik kritere göre filtreleyebiliyorlar. Buna göre 250 milyon firma için yapabilirler. Bunlara online erişimleri var” diye konuştu. Taner,” GRS ile şirketlerin global soy ağaçları çıkarılabilir. Müşterilerin, tedarikçilerin ya da olası iş ortaklarının grup bağlantıları öğrenilebilir. Bu şekilde olası riskleri ve fırsatları öngörmek mümkün” diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir