Hububat fiyatları açıklandı
TMO, ekmeklik buğday için ton başına Haziran- Ağustos döneminde 500 TL ödeyecek
ANKARA - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yılın ürünü ekmeklik buğdayın tonunu, haziran, temmuz ve ağustos aylarında 500 lira, eylülde 510 lira, ekimde 520 lira, kasımda 530 liradan alacak. Üreticiye ayrıca ton başına 50 lira pirim ödenecek.
Ürün bedelleri 1 ay içinde üretici hesaplarına yatırılacak. Üreticiden alımlarda, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesindeki ürün miktarı dışında hiçbir sınır uygulanmayacak. AB uyum kriterleri çerçevesinde 1 Kasım'dan itibaren tüccardan da alım yapmaya hazırlanan Ofis, tüccar için asgari 80 ton alım kriteri belirledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMO'da düzenlediği basın toplantısında TMO'nun bu yılki hububat alım politikası ile hububat müdahale alım fiyatlarını açıkladı. Kuraklık nedeniyle 2007 yılında 17,3 milyon ton, 2008 yılında 17,8 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 20,6 milyon ton düzeyinde beklendiğini belirten Bakan Eker, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'de hasadın başladığını, üreticinin mağdur olmaması için TMO'nun 1 Haziran'dan itibaren taahhütname karşılığı ürün almaya başladığını ve bugüne kadar 20 bin ton ürünün alındığını kaydetti.
Halen ekmeklik buğdayın tonunun, Akdeniz bölgesinde 430-460 liradan, Güneydoğu Anadolu'da 400-490 liradan, Ege'de 435-460 liradan işlem gördüğüne işaret eden Eker, hasadın yoğunlaşması ile birlikte fiyatların daha da aşağı düşmemesi, üreticinin mağdur olmaması için müdahale alım fiyatlarını bugün açıkladıklarını bildirdi.
Bu yıl kademeli fiyat uygulanacak
TMO'nun bu yıl kademeli fiyat uygulayacağını belirten Eker, ekmelik buğdayın Haziran, temmuz ve ağustos aylarında 500 lira, eylülde 510 lira, ekimde 520 lira, kasımda ise 530 liradan alınacağını ve üreticiden alımlarda, ÇKS belgesindeki üretim miktarı dışında hiç bir alım sınırlaması uygulanmayacağını söyledi.
Müdahale alım fiyatları belirlenirken üretim miktarı, dünya piyasalarındaki gelişmeler, geçen yılki fiyatlar, maliyetler, enflasyon oranı ve üretimin sürdürülebilirliğinin dikkate alındığını vurgulayan Eker, Mayıs 2008-Mayıs 2009 döneminde ÜFE'nin -2,4 düzeyinde gerçekleştiğine işaret ederken, bir soru üzerine, ekmeklik buğdayın maliyetini 457 lira olarak hesapladıklarını açıkladı.
Açıklanan fiyatların müdahale alım fiyatı olduğunu vurgulayan Bakan Eker, ''Üreticilerimizin ürününün daha yüksek fiyattan değerlendirememesi durumunda TMO'ya belirlenen fiyattan yönelen bütün ürün alınacaktır. 2007 ve 2008 yıllarındaki kuraklıktan sonra bu yıl beklenen yüksek verim göz önüne alındığında, belirlenen fiyatlarla üreticilerimiz geçtiğimiz yıllara göre daha iyi gelir elde edeceklerdir'' dedi.
Ürün bedelleri 1 ay içinde üreticilerin banka hesaplarına yatacak
Ürün bedellerinin 1 ay içinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağını belirten Eker, üreticilere, uygulanacak kademeli fiyatları dikkate alarak, ürünlerini hemen ve müdahale alım fiyatlarının altında satmamaları çağrısında bulundu. Eker, arpa ve diğer hububatın fiyatının, ekmeklik buğdaya göre belli bir parite dahilinde belirleneceğini kaydetti.
Ürünlerini TMO'ya emanete bırakan çiftçilere isterlerse yüzde 30 avans verileceğini, bu ürünlerin piyasaya satılması halinde ise depo ücreti alınmayacağını bildiren Eker, makbuz karşılığı TMO'ya bırakılan ürünlere istinaden bankalardan kredi kullanan çiftçilere faiz desteği sağlanacağını söyledi. Üreticilere, makbuz senedi karşılığı kredi kullanmalarını sağlamak üzere, ürünlerini kendi depolarında depolama imkanı da verilecek.
Bu yıl alımlarda AB kriterlerinin uygulanacağına işaret eden Eker, bu kriterler sayesinde üreticinin eline geçen fiyatlarda yüzde 2 iyileşme olduğunu vurguladı.
AB kriterleri çerçevesinde tüccar ve sanayiciden de 1 Kasım'dan itibaren alım yapmak üzere hazırlıkların sürdüğünü açıklayan Bakan Eker, müstahsil makbuzunu (üreticiden aldığını) belgelemek şartıyla, tüccar ve sanayiciden asgari 80 ton olmak üzere ürün alınacağını, buna ilişkin kriterlerin daha sonra TMO tarafından duyurulacağını belirtti.
TMO'nun satış fiyatları da belli oldu
Toplantıda TMO'nun satış fiyatlarını da açıklayan Eker, ekmeklik buğdayın tonunun, 1 Kasım'dan itibaren 575 liradan, 1 Aralık'tan itibaren 585 liradan satılacağını belirterek, ''Sanayicilerin, hasat döneminde ihtiyaçları olan buğdayı üreticiden almaları menfaatlerine olur. Sanayicilerin de bir partner olarak görülmesini istiyoruz. Eylül, Ekim'de buğday fiyatları daha yüksek olacak'' dedi.
Bakan Eker, sorular üzerine, bu yıl TMO'ya 4 milyon ton civarında buğday, 1 milyon ton civarında arpa geleceğinin tahmin edildiğini, finansman ile ilgili bir sorunun bulunmadığını, Hazine'nin TMO lehine yapacağı 2,5 milyar liralık borçlanma imkanına ek olarak TMO'nun da aldığı ürünlere dayalı olarak borçlanabileceğini anlattı.
Eker, 4 milyon tonluk buğday ve 1 milyon tonluk alım için 2,5 milyar liralık bir finansman gerektiğini, bunu Hazine imkanlarından karşılayabilecekleri gibi TMO'nun da borçlanma yoluna gidebileceğini söyledi.
Hasat dönemi olmasına karşın buğday ithalatının devam etmesi ile ilgili bir soru üzerine Bakan Mehdi Eker, bunun dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında, işleyip ihracat yapmak şartıyla ithal edildiğini belirtirken, geçen yıl bu kapsamda 3,7 milyon ton, bu yıl da 1,3 milyon ton ithalat yapıldığını söyledi. piyasanın olumsuz etkilenmemesi için DİR kapsamında ihracat öncesi buğday ithalatının durdurulduğunu kaydeden Eker, işlenmiş ürünün ihracatı sonrası buğday ithalatın durdurulması için de çalışma yapıldığını belirtti.
TZD: Fiyat, maliyet civarında
Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, buğday fiyatının maliyet civarında olduğunu ve fiyatın çiftçilerin beklentisinin altında kaldığını savundu. Türkiye genelinde tüm maliyet unsurları katılarak yapılan hesaplamalara göre buğdayın maliyetinin kilogram başına 61 kuruş olduğunu ifade eden Yetkin, çiftçinin genellikle kendine ait topraklar üzerinde ve kendi emeğini katarak üretim yaptığı düşünülse bile verilen kilogram başına 50 kuruş artı 5 kuruş primlik fiyatın, en iyi koşullarda ''fiili'' maliyet civarında kaldığına işaret etti.
TZOB: Çiftçinin beklentisini karşılamıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise açıklanan hububat müdahale alım politikasının, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığını bildirdi. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ya müdahale fiyatının ya da prim miktarlarının artırılarak, üreticilere, TZOB tarafından belirlenen maliyetin üstünde ürününü satma imkanı sağlanması gerektiğini belirtti.