Hükümet destek olsun, üretimle aşalım

FED açıklamaları sonrası DÜNYA'ya konuşan sektör temsilcileri, bu şekilde verilecek bir desteğin, üretime uzun vadede kalıcı bir etkisi olacağını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY
İş Dünyası Turu

FED açıklamaları sonrası herkes birbirine, "Bundan sonra ne olacak?" sorusunu yöneltirken, sanayi ve ihracatçıdan, "Destek olun, üretimle aşalım" çağrısı geldi. Birtakım otoriteler tarafından, "Sıcak para çıkışını, üretimle ikame edip, yüksek doların da desteğiyle, sanayimizi ayağa kaldırır, krizi fırsata çevirebiliriz" şeklindeki öngörülere, üretici kesim de büyük ölçüde katıldığını bildirdi. DÜNYA'ya konuşan sektör temsilcileri, bu şekilde verilecek bir desteğin, üretime uzun vadede kalıcı bir etkisi olacağını savundu. İşte, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB)Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi Kenan Baytaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Keleş, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Timur Erk ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça’nın görüşleri:

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Finansmanda destek şart

[PAGE]

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Finansmanda destek şart

Sıcak paranın, üretimle ikame edilip edilemeyeceği, sıcak paranın miktarına bağlı. Eğer, fonlayabileceğimiz bir para çıkışı olursa, döviz artışından dolayı ithal ikamede yatırımcıların fikri değişebilir. Ancak burada önemli olan ilk şoku atlatabilmek ve piyasaların yeniden bir istikrar ortamına kavuşması ki, bu da kısa vadede olmaz. Bunun dışında, yerli üreticinin finansman açısından desteklenmesi ve özellikle emek yoğun sektörlerde, asgari ücretin vergiden muaf tutulması gibi birkaç yapısal değişikliğe gidilmesi lazım. Eğer bunlar gerçekleşirse, uzun vadede üretime de kalıcı etkisi olacaktır diye düşünüyorum.

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki: Satma şartları da desteklenmeli

[PAGE]

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki: Satma şartları da desteklenmeli

Bu, büyük bir fırsat olmasa da, doların yükselmesi, sıcak paranın dışarı çıkması faydalı olabilir ama yatırımlarını tamamlamış üretimler için. Ancak bundan kısa vadede sonuç alınabileceğini
sanmıyorum. Kaldı ki, eğer böyle düşünülüyorsa, planlar iyi yapılmalı. Elbette dövizin yüksek olması ihracatı tetikleyebilir ve ithalatı yavaşlatabilir. Ama üreticinin üretmekten başka bir şansı olmadığı için, biz üretime devam ettikçe, satma şartları da desteklenmeli ve süreç iyi yönetilmeli. Zaten ekonomi yönetiminin şu anki bakışı üretime dönük. Diğer bölgelerde yapılan teşvikler de genişletilirse fayda sağlayacaktır.

İSO Meclis Üyesi Kenan Baytaş: Faizler için önlem alınsın

[PAGE]

İSO Meclis Üyesi Kenan Baytaş: Faizler için önlem alınsın

Ben asla kötümser değilim. Böyle şeyler, yakın tarihimizde de görüldüğü üzere, zaman zaman olur. Yeter ki biz bunu fırsata çevirelim. Eğer üreten kesime teşvikler verilir, sanayi, üretim desteklenirse gerçekten başarabiliriz. Öncelikle İş Güvenliği Yasası'nın yeniden gözden geçirilmesi gerek. Bu yasa, üreticiyi zor duruma sokmakta. Ayrıca sanayicinin en büyük derdi faizler için de önlem alınmalı. Çünkü bazı bankalar bunu fırsat bilip, faizleri yükseltmeye çalışıyor. Söz konusu sorunun mutlaka önüne geçilmeli. Eğer bizlere bir dizi alanda teşvikler verirse, doların da artışı ile, bu zor durumu kolaylıkla artırırız.

TİM Yön. Kur. Üyesi Ahmet Keleş: Üretimden para kazanma devri

[PAGE]

TİM Yön. Kur. Üyesi Ahmet Keleş: Üretimden para kazanma devri

Ben de aynı görüşü paylaşıyorum. Bu para çıkışı zaten geçtiğimiz olaylarda çıkacağı en yüksek orana ulaştı. Spekülasyonun en büyüğü yapıldı. Bundan daha büyük varyasyon olmaz. Artık, gelecek sıcak paranın da yatırıma yönelik olacağına eminim. Türkiye halen birçok AB ülkesine göre çok daha güvenli bir liman. Zaten ekmonominin üretime yönelik yürütülebilmesi için EKK tarafından benimsenmiş bir stratejik eylem planı var. Bu planın, yatırıma yönelik revize edilerek yola devam edilmesi lazım. Dünyayı takip eden birçok fon bizi iyi biliyor. Bana göre bu devir, parayla para kazanılan değil, üretimle para kazanılan bir devir.

TKSD Başkanı Timur Erk: Borsa ve döviz düzelmeden olmaz

[PAGE]

TKSD Başkanı Timur Erk: Borsa ve döviz düzelmeden olmaz

Ben bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Sıcak paranın gitmesi demek, paranın maliyeti artacak demektir. Yatırımlar mutlaka durağan hale gelecek ve belki de önü tamamıyla kesilecek. Tabii ki üretici mutlaka desteklenmeli ve daha çok üretim yapılması gerek ancak biraz gerçekçi olmalı. Dünyadaki gerçek böyle dönemlerde paranın maliyetinin artış göstermesidir. Yani, kredi faizleri artarsa, gelişmelere bağlı olarak, maliyetler de artacak. Bunu bir olanak olarak görmek talihsizlik. Fırsat olarak görülmesi için öncelikle para piyasalarının düzelmesi ve mutlaka dövizin durağan hale gelmesi lazım.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça: Garanti verilirse Doğu uçar

[PAGE]

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça: Garanti verilirse Doğu uçar

Ne yaparsak yapalım, önce önümüzü görmemiz lazım. Buna uzun vadeli bakmak gerek. MB müdahalesi ve finans sektörünün güçlü olmasıyla, panik atlatıldı gibi. Ancak ihraç pazarlarımızın da talepkar olması lazım. Her krizden fırsat çıkar. Eğer destekler olursa uzun vadede sanayi güçlenenir. Uzun süre sağlıklı bir görev yapan ekonomi yönetimi, bunun da üstesinden gelebilir. Ben çok kaygılı değilim ama bizim mutlaka demokratikleşmeye gidip, çözüm sürecini desteklememiz ve özellikle Doğu'da yatırımcıya garanti vermemiz lazım. O takdirde Doğu bölgelerimiz uçar ve büyümemiz en az iki puan yükselir.

ONLAR ŞİMDİ NE YAPIYOR

[PAGE]

ONLAR ŞİMDİ NE YAPIYOR

Onlar, bir dönem Türk iş dünyasına damgasını vuran isimlerdi. Her söyledikleri gündem olur, ekonomi gazetelerinin sayfalarında, hemen her gün büyük puntolarla yerini alırdı. Evet bu iki isimden biri, 300 bini aşkın üyesi olan Türkiye'nin en büyük odası İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Yönetim Kurulu eski Başkanı Mehmet Yıldırım, diğeri İTO Yönetim Kurulu ve Meclis eski Başkanı Atalay Şahinoğlu idi. Peki şimdi onlar ne yapıyor? Biz de bunu merak ettik ve kendilerini arayarak, neler yaptıklarını sorduk.


Mehmet Yıldırım, kendini işlerine verdi

[PAGE]

Mehmet Yıldırım, kendini işlerine verdi

Nüktedanlığı ve sözünü esirgemeyen tavrıyla, iş aleminin dışındaki cenahın da ilgisini çekerdi Mehmet Yıldırım. 1995 yılında oturduğu İTO Başkanlık koltuğuna, 2005’teki seçimlerde Murat Yalçıntaş’a yenilerek veda ettikten sonra, bir dönem daha meclis üyesi olarak görev yaptı. 2009’da, İTO defterini kapayan Yıldırım, kendini işlerine verdiğini bildirdi. Yıldırım, İstanbul'daki ofisinde çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “İnşaat işlerim ve otelim var. Şimdi bunlarla uğraşıyoruz. İTO’daki son seçimlere de girmek istemedim. Kendi işlerimizi toparlayalım sonrası için bakacağız” diye konuştu.

Atalay Şahinoğlu, tecrübelerini kitaplaştıracak

[PAGE]

Atalay Şahinoğlu, tecrübelerini kitaplaştıracak

Çok uzun yıllar aralarında, Koç Holding, Nuh Çimento gibi devlerde yöneticilik yapan Atalay Şahinoğlu da, İTO’nun tarihine adını yazdırmış bir isim. 1986 yılında girdiği İTO Meclisi'nde, 1990-1995 arası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve ardından da 2005’e kadar Meclis Başkanlığı yapan Şahinoğlu, geçtiğimiz mart ayında Nuh Çimento’daki görevinden de ayrıldı. “Nerelerdesiniz ve neler yapıyorsunuz?” sorusunu yönelttiğimiz Şahinoğlu’nun, bir kitap hazırlığı içinde olduğunu öğrendik. “Bu kadar tecrübeyi gençlere yansıtmam lazım” diyen Şahinoğlu, gelen teklifleri de değerlendirdiğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir