Hükümet kalkınma için gerekli maddeleri belirledi
Bakan Eker, kalkınma için belirlenen dört önemli ayağın; eğitim, sağlık, emniyet ve adalet olduğunu söyledi
DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Hükümetin Türkiye'nin kalkınması için belirlediği dört önemli ayağın; eğitim, sağlık, emniyet ve adalet olduğunu söyledi.
Bakan Eker, Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret ederek ilin sorunları hakkında bilgi aldı.
Daha sonra Diyarbakır'da yapılan Özel Bilim ve Teknoloji Anadolu Lisesinin açılış törenine katılan Eker, yaptığı konuşmada, eğitim yatırımının kuşkusuz toplumun geleceğinin inşası açısından en değerli ve en kutsal yatırım olduğunu belirtti.
Diyarbakır'da böyle bir yatırımın yapılmasının ayrıca önemli olduğunu ifade eden Eker, şöyle dedi:
"Çünkü Diyarbakır geçmişte daha az kaynak ve çok göç almıştı. Bu nedenle Diyarbakır'ın eğitim altyapısı büyük bir açık verdi. Hükümetimizin Türkiye'nin kalkınması için belirlediği dört önemli ayak, eğitim, sağlık, emniyet ve adalettir. Eğitimde Türkiye'de Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi diğer bakanlıkların önüne geçti. Diyarbakır'a baktığımızda Anadolu Lisesi açısından 2002 yılında 2 Anadolu lisesi var. Şimdi bu sayı 12'ye çıkmıştır. Anadolu liseleri derslik sayısı 45'ten 160'a çıktı. Öğrenci sayısı ise bin 430'dan 3 bin 217'ye çıktı.
Diyarbakır'da 5 yıl önce bin 26 olan okul sayısı, bin 220'ye, derslik sayısı ise 5 bin 700'den, 8 bin 500'e çıktı. Okullaşma oranı yüzde 40'tan yüzde 57'ye yükseldi. Bilişim teknoloji açısından okullardaki bilgisayar sayısı bin 644'ten, 8 bin 500'e ve bilişim sınıfı sayısı da 102'den 380'e çıktı.
Tabii ki arzu ettiğimiz noktada değiliz. Özellikle Diyarbakır'daki amacımız, yüzde 57 olan okullaşma oranınını yüzde 100'e çıkarmaktır. Sınıf mevcutlarının mutlaka azaltılması için çalışıyoruz. Türkiye'nin geleceğinin inşası bu alandadır. İnsana yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır."
Mehmet Mehdi Eker, daha sonra Cevatpaşa Mahallesi'nde yapılan Muharrem Erim Diyarbakır Müze Evi'nin açılışını yaptı. Eker, buradaki konuşmasında, Diyarbakır'a ruh veren şeyin barış olduğunu kaydetti.
Diyarbakır'ın binlerce yıl bütün dinleri, etnik mensubiyetleri barış içerisinde bir arada tuttuğunu belirten Eker, "Ama Diyarbakır'ın adı maalesef yanlış imajlarla; terörle, saldırılarla, bombalarla anılır hale geldi. Bu bir haksızlıktır. Buradaki insanlar öyle değil. Öyle olsalardı çeşitli etnik köken ve dinlere mensup kişiler, binlerce yıl nasıl bir arada yaşarlardı. Bu bir hatadır, bunu düzeltmemiz lazım" dedi.