IATA: Kurtarma müdahalesi talep etmiyoruz

IATA tarafından, 14 ülkenin bakanlar düzeyinde katılımıyla gerçekleştirilen "The Agenda of Freedom Summit"in ardından değerlendirme toplantısı düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) Üst Yöneticisi (CEO) Giovanni Bisignani, hava yolu endüstrisinin, kurtarma müdahaleleri ve hükümetin işlerine daha fazla dahil olmasını talep etmediğini belirtti.

IATA tarafından, hafta sonu İstanbul'da 14 ülkenin bakanlar düzeyinde katılımıyla gerçekleştirilen "The Agenda of Freedom Summit"in (Özgürlük Zirvesi Gündemi) ardından Çırağan Sarayında bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Bisignani, pazara giriş, sahiplik ve uluslararası sivil havacılık kurallarının yönetiminin serbestleştirilmesine odaklanan toplantıya, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şile, Hindistan, Panama, Fas, Singapur, İsviçre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Vietnam ve Morityus ile Avrupa Komisyonunun katıldığını kaydetti.

Bu yılın hava yolu işletmeleri için "olağan dışı" bir yıl olduğunu vurgulayan Bisignani, petrol fiyatlarının haziran ayında 147 dolara çıkmasından bugüne kadar, hava yolu işletmeleri için, diğer endüstrilerin kabul ettiği ticari araçlara sahip olma ihtiyacının hiç bu kadar önemli olmadığını vurguladı.

Bisignani, konferansın başarılı geçtiğini dile getirerek, ülke temsilcilerinin hava yolu şirket sahipliği ve pazara giriş konusunda çok açık ve içten müzakerede bulunduklarını söyledi.

Katılımcıların IATA'dan, bu müzakereyi eyleme dönüştürmek için 2009 yılı başlarında ikinci bir toplantı talep ettiklerini anlatan Bisignani, katılımcıların ayrıca IATA'dan, ülkelerin ortak düşünce ve yaklaşımını açıklamakta yararlı bir araç olacak çok taraflı bir plan geliştirmesi talebinde bulunduğuna da işaret etti.

Bisignani, ülkelerin ivedilikle yapması gerekenlere de değinerek, şöyle dedi:

"Bankacılık sistemine ne olduğuna bakın. Bankacılık, bir haftada birçok ülkede devlet girişimi haline geldi. Arjantin Havayollarının yeniden millileştirildiğine şahit olduk. Bu, bizim istediğimiz çözüm değil. Biz, kurtarma müdahaleleri veya hükümetin işimize daha fazla dahil olmasını talep etmiyoruz. Hükümetlerin, emniyet, güvenlik, tekel ve çevresel standartların düzenlenmesi konusunda önemli rolleri var. Bizim istediğimiz şey, açık bir şekilde, diğer küresel işlerdeki gibi davranılması."

Endüstrinin krizde bulunduğunu ve değişim mesajının çok önemli olduğunu vurgulayan Bisignani, "İnanıyorum ki mesajımız hükümetler tarafından duyuldu. Hava ulaşımı endüstrisinde, daha istikrarlı bir finansal geleceğin inşasına yardım edecek bir sürece başladık" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, "The Agenda of Freedom Summit"in ardından, IATA'nın 230 üye hava yolu işletmesi tarafından, ticari özgürlüklerin genişletilmesi çağrısına da yer verilen İstanbul Deklarasyonu imzalandı.