IBM: Finans birimleri şirketlerin sis farıdır

Finans birimleri kararlarını sezgiler yerine gerçeklere dayandırdığından Finans Müdürleri tarafından sis farına benzetiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- IBM'in raporuna göre, Kıdemli Finans Müdürleri (CFO), şirketlerin finans birimini "ön farlar" yerine "sis farı" olarak kabul ediyor.

IBM'in, 81 ülkedeki 35 sektörden bin 900'den fazla CFO'nun katıldığı "2010 Küresel CFO Araştırma Raporu"nun sonuçlarına göre, CFO'ların yüzde 60'ı, yeni ekonomik düzende piyasanın taleplerine uyum sağlamak için önemli değişiklikler yapmayı planlıyor.

Araştırmaya katılan CFO'ların, şirketlerin finans birimini "ön farlar" değil, sisli havalarda yolu aydınlatan "sis farı" olarak kabul etmeye yönelik görüşlerinin yer aldığı raporda, finans biriminin kararlarını sezgiler yerine gerçeklere dayandırarak, uygun analiz yöntemleriyle finansal ve operasyonel bilgileri "iş anlayışı"na dönüştürerek, stratejik danışmanlık yapabileceği öngörülüyor.

CFO'lar, değişen yeni ekonomik taleplere uyum sağlamak için mücadele ettiklerini ve şirket yönetiminde daha etkin rol üstlendiklerini belirterek, 2005 yılından bu yana kurumsal stratejinin belirlenmesine, bilginin bütünleştirilmesine ve riskin yönetilmesine katkılarının büyük ölçüde artmasına rağmen; yüzde 45'inin henüz strateji, bilgi bütünleştirme, risk ve fırsat yönetimi alanlarında etkin olmadığı gözleniyor.

Katılımcılar, önümüzdeki 3 yıl içinde finans birimlerinin; kurumsal maliyeti azaltmak, daha hızlı ve doğru kararlar almak, paydaşlara karşı şeffaf olmak konularında kendilerini baskı altında hissedeceğine inanıyor.

CFO'lar, finansal değişimin itici gücü kapsamında en önemli konunun "kurumsal stratejiye katkı sağlamak" olduğunu söylese de, sadece yarısı, finans birimlerinin bu alanda etkin olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların 4'te 3'ü risk yönetimini "çok önemli" veya "kritik öneme sahip" olarak tanımlarken; bunların yarısı, kuruluşlarının risk yönetimini etkin olarak ele aldığını düşünüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir