IBM'den dünyanın en güçlü bilgi altyapısı portföyü
Yeni hizmetle, ortalama bir kullanıcının bilgilerinin kapladığı alan 2020'ye kadar 1 terabayttan 16 terabayta yükselecek
İSTANBUL - IBM, dokuz ülkeden 2.500'ü aşkın depolama teknik uzmanı, mühendis ve araştırmacıdan oluşan küresel bir ekibin çabaları sonucunda, dünyanın en güçlü bilgi altyapısı portföyünü ortaya çıkardı.
IBM'den yapılan yazılı açıklamada, şirketin, laboratuvarlarında ürettiği, portföyün yapıtaşlarını oluşturan yeni depolama donanım, yazılım ve hizmetlerinde, şimdiye kadar yarattığı ürünleri daha da geliştirebilecek yeni nesil teknolojileri hizmete sunduğu kaydedildi. Açıklamaya göre yeni IBM ürünleri, her nereye giderlerse gitsinler, kullanıcıların silolarda yönetilen statik verileri internet üzerinden bilgi işlem (cloud computing) ortamı içerisinde, daha dinamik bilgilere dönüştürmesine yardımcı oluyor. IBM yeni nesil teknolojileri, işletmelerin ve kamu kuruluşlarının, verilerinde gözlenen müthiş büyüme ve hareketlilikle baş edebilmelerine yardımcı olmak amacıyla tasarladı. Örneğin, İngiltere'deki IBM Hursley geliştirme laboratuvarında ve Kaliforniya'daki Almaden Araştırma Merkezinde bulunan mühendis ve araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni nesil depolama çözümü, dünyanın en hızlı disk depolama çözümünden yüzde 250 daha fazla, çığır açan bir performans sunuyor. Bu şekilde veriler daha hızlı depolanabiliyor.
IBM'e göre, sunucuların daha büyük ve hızlı olduğu, disk kapasitelerinin daha da arttığı günümüzde, enerji maliyetleri hızla yükseliyor. Şirketler tarafından büyük bir güçlük olarak görülen BT sistemlerinin enerji tüketimini azaltma stratejileri, IBM'in geliştirdiği teknolojiler sayesinde kolaylaşıyor. Depolama sistemlerinde güç kullanımını etkileyen nedenler üzerinde yoğun çalışmalar yapan IBM araştırmacıları, kapasite planlama araçlarıyla bütünleştirilen yeni algoritma ve modeller geliştirdi.
Bu teknolojilerin, işletmelerin ve KOBİ'lerin, arşivlerini ve depolama güç kaynaklarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olması hedeflendi.
MP3'te 500 bin şarkı ya da 3 bin 500 film
IBM'in geliştirdiği başka bir teknoloji ise aynı alanda bugün mümkün olandan çok daha fazla verinin tutulabilmesini sağlıyor. IBM'e göre, ortalama bir kullanıcının bilgilerinin kapladığı alan (eğlence, sağlık hizmetleri, güvenlik ve perakende satış tercihlerinin dijitalleştirilmesi) her yıl artarak, 2020 yılına kadar 1 terabayttan (yaklaşık 50.000 ağacın kesilip basılmış hali) 16 terabayta yükselecek. Örneğin, mp3 çalar gibi elde taşınabilir bir aygıtın, yaklaşık 500.000 şarkı ya da 3.500 film gibi, bugün mümkün olandan 100 kat fazla veriyi, daha düşük maliyet ve güç tüketimiyle depolaması sağlanacak.