IBM'den inovatif çözümler

Şirket, akıllı otomobilden yiyecekler için dijital pasaport yazılımına kadar farklı çalışmalar yürütüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  IBM, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü inovatif çalışmalar kapsamında akıllı otomobiller için yazılım geliştirecek.

IBM'den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yazılımın trafikteki araçların birbirleriyle iletişim kurmasını mümkün kılarak, buzlanma ve hız limiti aşımı gibi kazaya neden olan koşulları engelleyeceği belirtildi. Sensör, GPS ve uydu alıcısı teknolojilerini yenileyerek araçların birbirini tanımasını ve sürücülerin "keyifle" kullanmasını sağlayacak sistemin, trafik sıkışıklığını azaltarak, hız kontrolü ve şerit ihlali gibi sorunlara son vereceği ifade edildi. Açıklamada, şu anda kullanılan GPS, sensör ve uydu alıcı sitemlerinin Stockholm'da iş saatlerindeki trafik sıkışıklığını yüzde 20 azaltırken, Singapur'daki araçların yüzde 90 akıcılıkla ilerlemesini sağladığı kaydedildi. 

 

Yiyeceklere dijital pasaport

 

IBM'nin, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü inovatif çalışmalar kapsamında yiyecekler için de bir dijital pasaport yazılımı tasarlayacağı bildirildi. Tüketicinin, "Dijital Yiyecek Pasaportu" programıyla besinlerin nereden geldiği, hangi şartlarda yetiştirildiği, ne zaman dalından koparıldığı ve kaç kalori olduğu gibi bilgilere ulaşarak daha bilinçli besleneceği belirtildi. İkinci kuşak barkodlar, RFID teknolojisi, özelleştirilmiş sensörler kullanılarak çalıştırılacak yazılımın, barkodlara kodlanacak bilgilerle yiyeceklerin dalından market rafına gelene kadar geçirdiği evreleri ve maruz kaldığı doğa şartlarını göstereceği kaydedildi. 

 

Akıllı elektrik sayaçları

 

IBM, önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü inovatif çalışmalar kapsamında akıllı elektrik sayaçları üretilmesi için de yazılım geliştiriyor.   IBM'nin, Houston CenterPoint Energy şirketiyle birlikte üreteceği internet erişimli akıllı elektrik sayacı yazılımıyla ev aletlerinin enerji tasarrufu yapmasının yanı sıra, küresel ısınmanın engellenmesi gibi güncel konulara destek verilmesi de sağlanacak. Tüketicilerin, akıllı sayaçtan e-posta adreslerine ve cep telefonlarına gelen mesajla, klimanın "Evde kimse yok, boşuna enerji harcıyorum. Beni kapatır mısın" ya da su ısıtıcısının "Çok enerji harcıyorum!" gibi uyarılarını alarak, elektrikli ev aletlerini uzaktan erişimle kapatabileceği belirtildi. Kullanıcıların, enerji tasarrufu sağlayacak yazılım sayesinde doğayı kirletme oranını ve fatura bilgilerini de öğrenebileceği bildirildi.