”İhracat devleri yaratılmazsa, hedefe ulaşılamaz”

Karsan Murahhas Azası Nahum, otomotiv sanayinin 2023 yılı hedefleri hakkında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, otomotiv sanayinin 2023 yılında gerçekleştirmeyi hedeflediği 125 milyar dolarlık ihracata ilişkin olarak, "Yeni ihracat devleri yaratılmazsa, bu hedefe ulaşmanın imkanı yok. Karsan da bu yükü taşıyan şirketlerden biri olmak istiyor" şeklinde konuştu.

Nahum, Karsan'ın hedeflerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın bugün birçok "kırılım" yaşadığını, her ülkenin de bundan nasibini aldığını söyledi.

Türkiye'nin de gelişmekte olan bir ülke olarak, daha kırılgan olmasının doğal olduğunu dile getiren Nahum, petrol fiyatları, tutsat krizi ve dış politik nedenler gibi kırılma noktalarının güven unsuru üzerinde etkili olduğunu anlattı.

Nahum, Türkiye ekonomisinin bir takım darbelere rağmen büyümesini sürdürdüğünün altını çizerek, ülkenin istikrarlı ekonomiye doğru adım adım ilerlediğini, çok büyük enerji kaynakları olmamasına rağmen ihracatının hergün arttığına işaret etti.

Türkiye ekonomisinin bundan sonra da olağanüstü gelişmeler olmadığı takdirde büyümesini sürdüreceğini belirten Nahum, ülkenin genç nüfusunun ve yaratmaya olan tutkusunun bunda etkili olacağını kaydetti.

"2023'de Türkiye iddialı ekonomilerinden biri haline gelebilir"

2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en iddialı ekonomilerinden biri haline gelebileceğini ifade eden Nahum, "Türkiye'nin 15 ekonomi içine girebileceğini düşünüyoruz. Bu ciddi bir başarı ve Türkiye'nin layık olduğu yer. 500 milyar dolarlık ihracat zor gözükebilir ancak son 10 yıla baktığımızda bunun erişilebilir noktalar olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıllarda GSMH'daki artışın otomotiv ürünlerine talep baskısı yapacağını, vergilerde yapılacak düzenlemeyle de 35 milyon adetlik araç parkına ulaşılabileceğini ifade eden Nahum, bunun hayal olmadığını dile getirdi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 2023 yılında otomotiv sanayinin ihracatının 125 milyar dolar olması gerektiğini ifade ettiğini söyleyen Nahum, bunu yapmanın kolay olmadığını, 2012 yılında 40 milyar dolar ihracat hedefleyen sektörün 125 milyar dolar rakamına ulaşabilmesi için başka kurgular geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Bu hedefin gerçekleşmesi için sektörün ihracat yükünü bugüne kadar yüklenmemiş firmaların devreye girmesinin önemine işaret eden Nahum, Karsan'ı da bu kurumlar arasında gördüklerini anlattı. Nahum, "Yeni ihracat devleri yaratılmasızsa bu hedefe ulaşmanın imkanı yok. Karsan da bu yükü taşıyan şirketlerden biri olmak istiyor. 300 milyon dolarlık ciroya sahip Karsan'ın, milyar dolarlık ciro yapan şirket olmasını hedefliyoruz" dedi.

Karsan'ın bugüne kadar farklı bir stratejiyle değişik markalara üretim yaptığını hatırlatan Nahum, bundan sonra şirketin ihracat hedefi doğrultusunda farklı birtakım projelere girmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

"ABD'ye taksi projesiyle ilgiliyiz"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Nahum, Karsan'ın 1,5-2 yıldır bu mesajları verdiğini, ancak bugün artık yatırım safhasının bitmek üzere olduğunu,bugüne kadar kapasitesini doldurmamış fabrikanın önümüzdeki yıldan itibaren kapasitesini doldurur hale geleceğini ve 50 bin kurulu kapasiteyi zorlayabileceğini söyledi.

Jan Nahum, bir ulusal marka yaratılmasının Karsan'ın hedefleriyle ilişkisi konusunda bir soru üzerine, "Ben bunu düşünüyorum. Türkiye'nin kendi markasını yaratması lazım. Böyle bir marka çıkacak diye ümidim var. Karsan'ın kendi markası var, ancak bunu daha boyutlu ve katma değerli duruma geçirme planımız bulunuyor" diye konuştu.

Karsan'ın ABD'ye taksi üretmesine yönelik projenin iptal olmasına ilişkin bir soru üzerine Nahum, bu projenin Karsan'ın faaliyet alanı içinde olduğunu ancak projede birlikte yer aldıkları Standard Taxi ile devam etmektense, projeye farklı gitmenin daha doğru olduğunu düşündüklerini anlattı. Bu projeyi tam olarak kapatmadıklarını ifade eden Nahum, "Biz halen proje ile ilgiliyiz. Olası fırsatları kolluyoruz" dedi. Ford'un ABD'ye ihracatının hatırlatılması üzerine ise Nahum, "Bakalım, rekabet iyi bir şey" şeklinde konuştu.

"Hedef, yerel ve bölgesel bir şirket olmak"

Karsan Üst Yöneticisi Murat Selek ise Karsan'ın Türk otomotiv sektöründeki yeri hakkında bilgi verdi. Yüzde 52,4 hissesi Kıraça Holding'e ait olan halka açık şirketin bugüne kadar 180 bin adet üretim yaptığını, 1960 yılında CKD montajı ile başlayan şirketin 2010 yılında ürün tasarımı aşamasına geleceğini söyledi.

Karsan'ın bugün Hyundai, Peugeot ve Renault Trucks markalarına üretiminin yanı sıra kendi markası J9'u da ürettiğini belirten Selek, Karsan'ın "her marka için fabrika"ya doğru ilerlediğini anlattı. Karsan'ın gelecekteki iş modelinden de bahseden Selek, Karsan'ın yerel ve bölgesel bir otomotiv şirketi olmayı hedeflediğini, markalar için yaptığı üretimin yanı sıra başka entegre stratejik ortaklıklara da gidebileceğini veya kendi ürününü, kendi markasıyla üretebileceğini bildirdi.

Karsan'ın IVECO ile işbirliği planı bulunup bulunmadığı yönünde bir soru üzerine Selek, şu anda böyle bir işbirliği bulunmadığını, ancak bundan sonraki dönemde değişik markalarla değişik konularda işbirliğine gidilebileceğini söyledi.