İhracat temmuzda geriledi

TİM verilerine göre, bu yılın temmuz ayında yapılan ihracat geçen yıla göre 90 milyon dolar daha düşük gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rekor üstüne rekor kıran ihracat rakamları temmuz ayında şaşırttı. Bu yılın temmuz ayında yapılan ihracat geçen yıla göre 90 milyon dolar daha düşük gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre geçen yıl temmuz ayında 12 milyar 629 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, bu yıl 12 milyar 539 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 

Yine TİM verilerine göre 12 aylık kümülatif ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2.2 oranında artarak 156 milyar 319 milyon dolar oldu. 

Toplamda 16,3 puan aşağı çekildi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 temmuz ayı mal ihracat gerçekleşmeleri ve verilerine dair bilgileri yazılı olarak açıkladı. Buna göre temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre aynı miktarda kalarak 12 milyar 539 milyon dolar oldu. İlk 7 aylık ihracat ise yüzde 5.7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi.   Geçen senenin temmuz ayında işgünü bazında ihracat 465 milyon dolar iken, bu senenin Temmuz ayında günlük bazda ihracatın yüzde 12 artarak 522 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Büyükekşi, “ Bayram etkisi ve Irak’a ihracatta temmuz ayında yaşanan gerileme nedeniyle, ihracatımız geçen sene ile neredeyse aynı seviyede gerçekleşti” dedi. Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12,4 puan, Irak’a ihracatta yaşanan kaybın ise 3,9 puan, toplamda 16,3 puan aşağı çektiğini belirtti.
 
"Dünya ekonomisinde büyüme önceki yıldan daha iyi olacak"

Mehmet Büyükekşi açıklamasında, Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Dünya ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinden itibaren genel bir iyimserlik havası hakim olduğunu hatırlatan Büyükekşi, “Euro Bölgesi türbülanslı dönemi geride bıraktı ve düşük büyümeli bir aşamaya geçti. Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlar küresel likidite koşullarının iyileşmesine katkı yaptı. Yeni parasal genişleme önlemleri etkilerinin yılın ikinci yarısında daha belirgin olması bekleniyor” dedi. Büyükekşi, Türkiye ihracatının, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlandığını söyleyerek, ithalatı gerileyen AB’ye ihracatın ilk 7 ayda yüzde 14 arttığını ifade etti. Büyükekşi, “Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları Avrupa pazarındaki talebe cevap verebilen ihracatçılarımız sırtlıyorlar. Yılın ilk 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarımızdan 4’ü Avrupa’dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa. Bu 4 pazarda yılın ilk 7 ayında ortalama yüzde 14 ihracat artışı yakalamayı başardık” diye konuştu. 
 
"Ortadoğu ve bölgemizde jeopolitik riskler etkisini artırdı"
 
Orta Doğu’da ve Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan  sıcak gelişmeleri hatırlatan Büyükekşi,  gelişmelerin hem Türkiye hem bölge hem de tüm dünya için  önemli bir risk haline geldiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliam ve Orta Doğu’da yaşanan sıkıntıların tüm bölge dinamiklerini ve ekonomilerini etkilediğine dikkat çeken Büyükekşi şöyle konuştu; “Jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ilk 7 ayda ihracatımızı negatif etkiledi. Libya, Mısır, Rusya ve Ukrayna’da belirgin düşüşler yaşandı. Komşularımızda barış ve huzur ortamı hem onlar için hem de bizim için gerekli. 60 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bu sorunların beraberinde getirdiği risk ve belirsizliklerin bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz. Gazze’de yaşanan acı gelişmeler, masum insanların katledilmesi buruk bir Ramazan geçirmemize sebep oldu. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya ülkelerini, devam eden saldırıların durdurulabilmesi için göreve çağırıyoruz. Bizler de ihracatçıların temsilcisi ve işadamları olarak, barış elçisi olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz. 

Büyükekşi’nin temmuz ayı ihracat rakamları hakkındaki açıklaması şöyle:

İhracatta lider, 1 milyar 994 milyon dolarla otomotiv sektörü
 
“Tüm gelişmeler ve etkileri ile değerlendirildiğinde, ilk 7 ayda ihracatımız yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 2,2 artışla 156 milyar 319 milyon dolara yükseldi. temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolarla otomotiv sektörümüz yaparken, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz, 1 milyar 727 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörümüz ise 1 milyar dolar 581 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.

En fazla ihracat artışı yüzde 76 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektöründe
 
Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörümüz yakaladı. Bu sektörü fındık ve su ürünleri-hayvansal mamuller sektörleri izledi.

Irak, aylık ihracat sıralamasında 5. ülke konumuna geriledi

Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu. Irak aylık ihracat sıralamasında 5. ülke konumuna geriledi. Almanya’ya ihracatımız yüzde 14 artarken, İngiltere’ye ihracatımız yüzde 16, İtalya’ya ihracatımız yüzde 2, Fransa’ya ihracatımız yüzde 7 arttı. Irak’a ihracatımız ise yüzde 46 azaldı. En fazla ihracat yaptığımız 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye’ye gerçekleşti.

Peru’ya ihracatımız yüzde 314, Malezya’ya yüzde 123 arttı

Temmuz ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu; temmuz ayında Peru’ya ihracatımız yüzde 314, Malezya’ya yüzde 123, Norveç’e yüzde 110, Angola’ya yüzde 99, Gana’ya yüzde 86, İrlanda’ya yüzde 85, Kuveyt’e yüzde 83 arttı. 

Ortadoğu’ya ihracat yüzde 18, Afrika’ya yüzde 10 geriledi
 
Temmuz ayında AB’ye ihracatımız yüzde 11 artarken, Kuzey Amerika’ya yüzde 12 ve Uzakdoğu’ya yüzde 10 ihracat artışı yakaladık. Temmuz ayında Ortadoğu’ya ihracatımız yüzde 18, Afrika’ya yüzde 10 geriledi. 

İhracatını en fazla artıran il Hatay oldu
 
En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında temmuz ayında ihracatını en fazla artıran ilimiz yüzde 33 artışla Hatay oldu. Hatay’ı yüzde 16 artışla Sakarya, yüzde 4 artışla İstanbul ve yüzde 1 artışla Manisa takip etti. Ankara’nın ve Kocaeli’nin ihracatı yüzde 1, Denizli’nin yüzde 2, İzmir’in yüzde 5, Bursa’nın yüzde 7, Gaziantep’in ihracatı yüzde 18 düşüş kaydetti”

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir