İhracat ve işalat endeksi arttı

Haziranda geçen yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 4,8, işalat miktar endeksi ise yüzde 3,5 artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dış ticarette bu yılın haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 4,8, işalat miktar endeksinde ise yüzde 3,5 artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Dış Ticaret Endeksleri 2008 Haziran Ayı Sonuçları"nı açıkladı. Verilere göre, ihracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 5,5, balıkçılık sektöründe yüzde 22,6 oranında düşerken, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 14,8, imalat sanayi sektöründe yüzde 5,2 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde işalat miktar endeksleri, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3,2 oranında gerilerken, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 2,4 ve imalat sanayi sektöründe yüzde 4,2 oranında arttı. 

İmalat setöründe yüzde 22,4 artış

Bu yılın nisan-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat miktar endeksi yüzde 9,1, ihracat birim değer endeksi yüzde 23,6, işalat miktar endeksi yüzde 4,5, işalat birim değer endeksi yüzde 28,5 yükseldi. Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 25,2, işalat birim değer endeksi ise yüzde 31,8 oranında artış gösterdi. Bu dönemde ihracat birim değer endeksleri, yine bir önceki yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 16,2, balıkçılık sektöründe yüzde 24, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 13,6, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 25,7 oranında artış kaydetti. İşalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 45,8, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 66,3, imalat sanayi sektöründe yüzde 22,4 oranında yükseldi. 

Bu yıl ve geçen yılın haziran ayı karşılaştırıldığında, bu yıl haziran ayında ihracat birim değer endeksleri lokomotif sektörler olarak adlandırılan tekstil ürünlerinde yüzde 12,1, giyim eşyasında yüzde 16,1 oranında arttı. Bu yılın haziran ayında motorlu kara taşıtları grubunun ihracat miktar endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,8, işalat miktar endeksi de yüzde 16,6 oranında artış gösterdi.