İhracata teşvik paketi yolda

Ekonomi Bakanı Elitaş, önümüzdeki ay içerisinde İhracat Teşvik Tedbirlerini hayata geçirmeyi istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, TOBB ve diğer kuruluşlarla ihracat alanında görüş alışverişi yaptıktan sonra talepleri hükümete paket halinde sunmayı hedeflediklerini bildirerek, önümüzdeki ay içerisinde "İhracat Teşvik Tedbirlerini hayata geçirmeyi arzu ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksinde düzenlenen "Vizyon Toplantısı"nda ihracatçı birliklerinin başkanlarıyla bir araya geldi. 

İhracatın ve uluslararası ticaretin önündeki engelleri kaldırmak için gayret gösterdiklerini göstereceklerini dile getiren Elitaş, TİM kurulduğu günden bu yanda Türkiye'de 175 bine yakın ihracatçı olduğunu, ancak bunların devamlılığı her zaman sağlayamadığını söyledi. 

"Her yıl yaklaşık 10 bin ihracatçı ihracat yaparken 9 bin ihracatçı da ihracattan geri çekiliyor" diyen Elitaş, ihracatçı sayısının 200 bine ulaşması gerektiği, neden 60 binde kaldığı meselesini ihracatçı meclisleri ile tahlil edeceklerini dile getirdi. 

Elitaş, "175 bine yakın ihracat kültürüne ulaşmış, ihracat yapmış, dış ticareti en azından bir noktada koklamış ve onun zorluklarını aşmış firmaları tekrar hayata geçirmek için gayret göstereceğiz" diye konuştu. 

Geçen yılın Türkiye'nin hem çevresindeki ülkelerde yaşananlar hem de iç dinamiklerin değişmesi nedeniyle farklı bir ortamda geçtiğini anlatan Elitaş, son 2 yıl içerisinde Türkiye'nin 4 seçim gerçekleştirdiğini, bu süreçte istikrar ve güveni elden bırakmadığını, mali disiplinden taviz vermediğini, dünyadaki olumsuzluklara rağmen büyük bir başarı hikayesini ortaya koyduğunu vurguladı. 

'Başarılı bir yıl geçirildi'

Elitaş, 2015'te ihracatın bir önceki yıla göre parasal yönden yüzde 8,7 daraldığını, bundan paritenin etkili olduğunu kaydederek, hesaplarına göre 12,9 milyar dolarlık pariteden kaynaklanan ihracat kaybıyla karşı karşıya kaldığını, ihracatın miktar cinsinden yüzde 2 arttığını vurguladı. 

Yüzde 2 ihracat artışının miktar cinsinden biraz az olduğunu ancak mevcut durum itibarıyla  başarılı bir yıl geçirildiğini belirten Elitaş, 2015'in son aylarından itibaren terör örgütü ile yapılan mücadele dolayısıyla Habur Sınır Kapısının bir ay süreyle kapalı kaldığını hatırlattı. 

Elitaş, bu kapıdan geçişlerin yapılamamasının ihracatın azalmasında etkili olduğunu, Gürbulak Sınır Kapısında ortaya çıkan yavaşlamanın ihracata olumsuz yansıdığını anlattı. 

'Şubatta ihracat artacak'

İhracatta ocak ayında yaşanan azalmaya değinen ve bunun nedenlerini anlatan Elitaş, "Şubat ayı ihracat rakamlarımız olumlu bir seyir takip ediyor. Bu, 2015 yılı şubat ayı rakamlarına göre bir miktar olumlu ve artış yaşanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Elitaş, hükümet programı çerçevesinde açıkladıkları reform paketlerini bir bir hayata geçirdiklerini dile getirerek, 1 Kasım seçimlerine giderken vatandaşa verdikleri taahhütleri yerine getirirken özel sektörün önündeki engelleri kaldırmak için yasal düzenlemeleri de gerçekleştirdiklerini söyledi. 

16 Şubat'ta Ar-Ge ile ilgili önemli bir yasanın hayata geçirildiğinin altını çizen Elitaş, bunda sivil toplum örgütlerinin büyük katkısı olduğunu bildirdi. 

Hafta başında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2016 Turizm Eylem Planını açıkladığını anımsatan Elitaş, yaşanabilecek olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve azalabilecek gelirleri düzenlemek için bir teşvik paketinin hayata geçirildiğini hatırlattı. 

'Türkiye'nin performansı iyi yönde ilerliyor'

Elitaş, 2016 ihracat hedefinin 155,5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, "2016 yılı için Dünya Bankası ve IMF'nin dünyadaki olumsuz gelişmeler doğrultusunda başka ülkelerle ilgili öngörüleri olumsuzken, Türkiye'nin 2016 yılı performansı iyi yönde değerlendirilmekte. Hakikaten Türkiye 2016'da yüzde 4'e yakın bir büyümeyi hedefliyor. 2015'e göre de ihracatında yüzde 11 artışı da ortaya çıkarmak için gayret gösteriyor" dedi.  

Emtia fiyatlarında 2016'da olağanüstü bir düşüş yaşanmadığı ve paritede denge sağlanması halinde 2016 yılında yüzde 10'luk ihracat artışını gerçekleştireceklerini belirterek, bunun için yeni pazarlar bulmaları, katma değeri yüksek malların üretilmesi gerektiğini vurguladı. 

İhracat Teşvik Tedbirleri geliyor

Elitaş, Türk ürünlerinin girmediği bir pazar bırakmamak için çaba harcadıklarını dile getirerek, bu yönde ziyaretlerin gerçekleştirileceğini aktardı. 

Bakan Elitaş, "Bu toplantının benzerini TOBB ile yapacağız. Diğer sivil toplum kuruluşları ile de ihracatın önündeki engelleri ve desteklerin ne olması gerektiğiyle ilgili görüşlerini aldıktan sonra bir paket halinde hükümetimize sunup önümüzdeki ay içerisinde İhracat Teşvik Tedbirlerini hayata geçirmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu. 

'Dünya ticaretinde payımız arttı'

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de geçen yıl sadece dünya ekonomisinin değil dünya ticaretinin de daraldığını belirterek, küresel ticaretin yüzde 11 daralarak 15,2 trilyon dolara gerilediğini ve 2010'daki seviyesine geri döndüğünü söyledi. 

İhracatta büyük düşüş yaşayan ülkelere örnek veren Büyükekşi, son 5 yılda ihracatını her yıl ortalama yüzde 10 artıran Çin'in bile 2015 yılını yüzde 2,9'luk kayıpla tamamladığını anımsattı. 

Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatının sadece yüzde 8,7  gerilediğini kaydederek, "Dünya ticaretinde önde gelen 71 ekonominin 53'ünden daha iyi performans sergiledik. AB'nin toplam ithalatından aldığımız pay 2014 yılında yüzde 1,12 seviyesinde iken 2015'te yüzde 1,21 ile Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine ulaştı" dedi. 

Dünya ticaretinden aldıkları payın 0,95'e yükseldiğini dile getiren Büyükekşi, "Yeni bir rekor kırıldı. 2018 ara dönem hedefimiz olan yüzde 1 hedefine 2015 sonu itibarıyla çok yaklaştık. 2023 yılında dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay alma hedefimize hükümetimizin de desteğiyle sağlam adımlarla yürüyoruz" diye konuştu. 

Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'İhracat Destek Paketi önerimizi Bakanlığa ilettik'

"Hükümetimiz tarafından, ihracatımıza yüksek katma değer kazandıracak, yüksek potansiyelini açığa çıkaracak yeni nesil reformlar yapıldı. Yapılmaya devam edeceğini de biliyoruz. Biz de TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak bir süredir üzerinde çalıştığımız İhracat Destek Paketi Önerilerimizi Bakanlığımıza arz ettik. Niye bir ihracat destek paketine ihtiyacımız var? Çünkü geçtiğimiz yıl ihracatımızda gerçekleşen düşüşün arkasındaki sebeplerden biri, sürekli söylediğimiz gibi paritedeki gerileme. Bu, ihracatçılardan kaynaklanan bir sebep değil. İkincisi, ham madde fiyatlarındaki gerileme. Bu da ihracatçılardan kaynaklanan bir sebep değil. Üçüncüsü, çevre ülkelerde yaşanan sorunlar. Bu da ihracatçılardan kaynaklanan bir sorun değil." 

Büyükekşi, öncelikli hedeflerinin, dünya üzerinde ihracatçılarının gitmediği yer ve girmediği pazar bırakmamak" olduğunu söyledi.