İhracatçı kent Bursa, 2017’ye hızlı başladı
Bursa’nın ihracatı yılın ilk iki ayında yüzde 18 artışla 2.1 milyar dolar oldu. Savunma, havacılık ve çelik sektöründeki artışlar dikkat çekti.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük ihracatçı kenti olan Bursa, 2017’ye hızlı başladı. Yılın ilk iki ayında Bursa’dan en fazla ihracat Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine yapılırken, Bursa’nın ihracatını otomotiv endüstrisi sırtladı. Geleneksel sektörler olan tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyon ile makine sektörlerinde gerileme yaşanırken, çelik ve kimyevi maddeler ihracatında ise artış kaydedildi.
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ihracatçı kenti olan Bursa, yılın ilk iki ayında toplam ihracatını yüzde 18,22 artırarak, 2.1 milyar dolara ulaştırdı. Şubat ayında Bursa’nın ihracatı 1.1 milyar dolar oldu. Sanayi kenti Bursa’nın ihracatını otomotiv endüstrisi sırtladı. Yılın ilk 2 ayında ihracatını yüzde 25 artıran Bursalı otomotivciler, 1.4 milyar dolarlık ihracata imza attı. Çelik ihracatı ise geçen yılın ilk iki ayına göre bu yıl yüzde 36,65 büyüme kaydederek 93 milyon dolara ulaştı. Kimyevi maddeler ihracatında yüzde 9,84, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatında da yüzde 7,22 artış gözlendi.
En yüksek artış savunma ve havacılıkta yaşandı
Yılın ilk iki ayında en hızlı ihracat artışı gerçekleşen sektörler ise yüzde 2 bin 711 artış ile savunma ve havacılık, yüzde 410 ile süs bitkileri ve mamulleri, yüzde 123 artış ile deri ve deri mamulleri, yüzde 122 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller oldu. Yaş meyve ve sebze ihracatı da yüzde 61 artarken, zeytin ve zeytinyağı ihracatı da yılın ilk iki ayında yüzde 53,17 artış kaydetti.
Tekstil ve hazır giyim geriledi
Kentin ihracat ve istihdamda bir diğer önemli sektörü olan tekstilde ise yılın iki ayı düşüşle geçti. Geçen yılın aynı aylarına göre tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 5,92 gerilemeyle 151 milyon dolar oldu. İhracatta gerileme hazırgiyim ve konfeksiyon sektörlerinde de yaşandı. İlk iki ayda sektörün ihracatı yüzde 2,70 gerileyerek 97.9 milyon dolar oldu. Makine ve aksamları ihracatında yüzde 1.2, demir dışı metallerde de yüzde 0,65 gerileme yaşandı.
En fazla ihracat Almanya’ya yapıldı
Bursa’nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında yer alan Almanya, yılın ilk iki ayında da ilk sıradaki yerini korudu. Bursa’dan Almanya’ya yapılan ihracat ilk iki ayda yüzde 12,94 artış kaydederek 326 milyon dolar oldu. Almanya’yı bir diğer Avrupa ülkesi olan İtalya izledi. Özellikle Bursa’da üretim yapan Tofaş Fiat’ın Egea projesinin de ivmesiyle kentten İtalya’ya yapılan ihracat yüzde 46,91 oranında artarak 313.5 milyon dolara ulaştı. Bursa’nın otomotiv üretimindeki bir diğer büyük ana sanayisi Oyak Renault da Bursa’nın Fransa’ya yapılan ihracatının artmasında etkili. Yeni projelerin de etkisiyle Bursa’dan Fransa’ya yapılan ihracat bu yılın ilk 2 ayında yüzde 13.88 artarak 226 milyon dolar oldu. Fransa’yı 130 milyon dolarlık ihracatla İspanya, 110 milyon dolarla Birleşik Krallık, 93 milyon dolarla Birleşik Devletler, 83 milyon dolarla Polonya izledi. Bursa’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında İran, yüzde 69,98 artış ve 57 milyon dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapılan sekizinci ülke oldu. Ayrıca Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat da yüzde 45 artarak 17,2 milyon dolara ulaştı.