İhracatçılar, demiryolunda pozitif ayırımcılık istiyor
Özel sektörün demiryollarında taşımacılık yapmasına ilişkin yasa taslağı birkaç ay içinde Meclis'e gönderilecek. İhracatçılar ise demiryolunda maliyetlerin düşürülmesini ve ihracat vagonlarına öncelik verilmesini istiyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özüm ÖRS
ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yetkilileri ile bir araya gelen ihracatçıların demiryolu taşımacılığında karşılaştıkları sorunlar ele alındı. Demiryolu taşımacılığındaki maliyet artışından şikayetçi olan ihracatçılar, "Tren yolu taşıma maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor" dedi. Buna ek olarak, ihracatçıya demiryolu taşımasında pozitif ayrımcılık sağlanması ve ihracat vagonlarına tren trafiğinde öncelik verilmesi gerektiği ifade edildi. TCDD Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Ertekin Arslan, demiryollarının serbestleşmesine yönelik kanun taslağının birkaç aya kadar TBMM'ye gönderileceğini dile getirerek, "Taslağın yasalaşmasıyla birlikte özel sektörün de demiryolu taşımacılığı yaptığı bir sistem ortaya çıkacak. Bu rekabetçi sistem taşıma süresi, kalitesi ve maliyetinde iyileşmeler getirecek. Rekabetçi fiyat bir süre sonra ortaya çıkacak" dedi. Ertekin Arslan, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Merkezi'nde (OAİB) ihracatçılar ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü başkanlığında gerçekleştirilen oturumda sorunlarını ileten ihracatçılar, aynı zamanda demiryollarının özelleşme süreci ile TCDD'nin mevcut faaliyetleri ve 2023 yılı hedefleri hakkında bilgi aldılar.
İhracatçılar taşıma maliyetlerden şikayetçi
İhracatçıların gündeminde demiryolu taşıma maliyetlerindeki artış vardı. İhracatçılar "Demiryolu taşımacılığına yapılan zamlar, karayolu taşımacılığı ile arasındaki farkı kapanma noktasına getirdi. TCDD'nin fiyatlama ile ilgili olarak mevcut fiyat politikasını gözden geçirmesini bekliyoruz. Tren yolu taşıma maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor" görüşünü savundu . Ayrıca, TCDD özelinde de ihracatçıya demiryolu taşımasında pozitif ayrımcılık sağlanması gerektiğine işaret eden ihracatçılar, "Bu kapsamda ihracat vagonlarına tren trafiğinde öncelik verilmesini bekliyoruz" dediler. OSB'lere ve üretim tesislerine hem yolcu hem de yük taşımacılığına ilişkin iltisak hatlarının (bir üretim merkezini ana hatta bağlayan demiryolu) çekilmesine yönelik taleplerini de paylaşan ihracatçılar, TCDD'nin özel sektör mantığını benimsemesi gerektiğini vurguladılar.
Lojistik sektörünün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli gelişmeler gösterdiğini dile getiren Arslan, "Bu gelişmelere paralel olarak lojistik sektörünün ülkemizde dünya standartlarına ulaşabilmesi amacıyla gerek taşıma hususunda, gerekse de taşımayı tamamlayıcı ek hizmetler alanında bir takım düzenlemeler yapılıyor. Tarifelerimiz günün gelişen ve değişen koşullarına göre sürekli olarak yenilenmekte" dedi. Arslan, "Vagon tahsisinde ve taşımaların gerçekleştirilmesinde ihraç eşyası taşımaları öncelikli olarak yapılıyor" dedi.
'TCDD sadece alt yapıyla ilgilenecek'
'TCDD sadece alt yapıyla ilgilenecek'
Demiryollarının serbestleşmesine yönelik kanun taslağından sözeden Arslan, "O zaman demiryolu işletmeciliği ile demiryolu altyapısı birbirinden ayrılacak. Demiryolu işletmeciliği yapan TCDD Taşımacılık AŞ diye bir şirket kurulacak. TCDD sadece alt yapıyla ilgilenecek. Yasa çıktıktan sonra alt yapı üzerinde tüm üçüncü şahıslar demiryolu taşımacılığı yapabilecekler. Yurtdışından veya yurtiçinden vagon, lokomotif temin etmek suretiyle, alt yapının bedelini ödemek suretiyle taşımacılık gerçekleştirebilecekler. Özel sektörün de demiryolu taşımacılığı yaptığı bir sistem oluşacak. Bu rekabetçi sistem taşıma süresi, kalitesi ve maliyetinde iyileşmeler getirecek. Rekabetçi fiyat bir süre sonra ortaya çıkacak" diye konuştu.
'OSB'lere iltisak hatları yapıyoruz'
İltisak hatları konusunda TCDD'nin önemli gelişmeler kaydettiği söyleyen Arslan, "Her yıl yeni iltisak hatlarını devreye sokuyor ve OSB'lere iltisak hatları yapıyoruz. İltisak hatları yapımında fabrikaları, OSB'leri teşvik edici karar da çıkarttık. İltisak hattının masrafını TCDD de karşılayabiliyor" dedi. İltisak hatlarının OSB'ler ile sınırlı olmadığını, bir maden bölgesi veya büyük bir üretim tesisine de iltisak hattı çekilebildiğini dile getiren Arslan, "Her türlü talebe biz açığız. Yükü taşımak ve bağlantıyı sağlamak istiyoruz. Aradaki manipülasyonu kaldırmak ve kapıdan kapıya taşımacılık yapmak istiyoruz. Bir iltisak hattı demek oranın üretim ve tüketiminin demiryoluna bağlanması demek" dedi.
TCDD'nin yükte payı %30'a yükselecek
TCDD'nin yük taşımacılığındaki payının yüzde 5 olduğuna dikkat çeken Arslan, "Söz konusu yüzde 5'in yüzde 30'lara çıkması hedefleniyor" dedi. Yapılan ihracatın binde 6.5'inin, ithalatın ise yüzde 1'inin demiryolu ile yapıldığını kaydeden Arslan, "2023 yılı hedeflerimiz belirlendi. Taşınan yük miktarını her yıl artarak 2023'te 90 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bugünün 3 katı. Burada önemli bir nokta, bu 90 milyon tonun yüzde 50'sinin özel sektör tarafından yapılması hedefleniyor" dedi.