İhracatçıya kredi müjdesi verdi

TİM Başkanı Büyükekşi, Merkez Bankası kredi limitlerinin artırıldığının müjdesini verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaların üretimden istihdama, döviz kurlarından, yeni pazarlara kadar, Ocak–Mart ayı gerçekleşmeleri ve yılın ikinci üç ayı için beklentilerini içeren "İhracatçı Eğilim Anketi 2012 İlk Çeyrek" sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Anket sonuçlarına göre ihracatçıların yüzde 40'ının dış finansman talebi olduğunu açıklayan Büyükekşi, "Buradan müjdeyi verelim, Merkez Bankası'nın 3 milyar dolar olan kredi limiti 4 milyar dolara çıkartıldı" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından geçen yıl başlatılan ve firmaların üretimden istihdama, döviz kurlarından ihracata kadar beklentilerini içeren anket çalışmaları devam ediyor. 2012 yılı ilk çeyreği gerçekleşmeleri ve ikinci çeyreğinden beklentileri kapsayan anket sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.

Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen yılın son çeyreğine ait verilerle, yeni yılın ilk çeyreğine ait veriler arasında çok büyük fark olmadığını söyledi.
Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinde firmaların yüzde 39.5'inin üretimini artırdığını söylerken, yılın ikinci çeyreğinde de firmaların yüzde 45.4'ünün ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yılın ilk çeyreğinde kullanılan hammaddelerin orijinlerine yönelik anket sorusunun cevabına göre, firmaların yüzde 67.7'sinin hammadde ihtiyacını yurtiçinden karşıladığını ifade eden Büyükekşi, "İthalatı ihracatçıların artırdığına yönelik şehir efsanesi de bu sonuç ile ortadan kalktı" dedi.

Kredi müjdesi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, firmaların ilk çeyrekte olduğu gibi, yılın geri kalanında da dış finansman ihtiyacı olacağını belirtti. Yılın ilk çeyreğinde firmaların yaklaşık yüzde 40'ının dış finansman kullandığını, ikinci çeyreğinde de yine yaklaşık yüzde 45'inin böyle bir ihtiyacı olacağını açıklayan Büyükekşi, Merkez Bankası kredi limitlerinin artırıldığının müjdesini verdi.

"Eximbank aracılığıyla verilen kredilerin limiti 4 milyar dolara çıkartıldı"

Büyükekşi, "Merkez Bankası'nın, Eximbank aracılığıyla verdiği kredilerin 3 milyar dolarlık limiti vardı. Bu limit 4 milyar dolara çıkartıldı. Firmaların limiti 40 milyon dolardan 50 milyon dolara, Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinin 60 milyon dolar olan limiti de 90 milyon dolara çıkartıldı. Ayrıca taahhüt kapatma süresi de 1 yıl oldu" dedi.

Anketten notlar

-TİM anketine toplam 507 firma katıldı.
-Firmalar, yılın ilk çeyreğinde üretimlerinin yüzde 39.5, ihracatlarının yüzde 46.2 ve kapasite kullanımlarının ise yüzde 35.4 arttığını söylerken, anılan dönemde en fazla artış, yüzde 70 ile girdi maliyetleri oldu.
-Ankete göre, yılın ikinci çeyreğinde firmalar, üretimlerinin yüzde 41.1 , ihracatlarının ise yüzde 45.4 artacağını öngörüyor. En çok artış beklenen alan ise yine yüzde 51.1 ile girdi maliyetleri.

2012 yılında ortalama 9 yeni istihdam planlıyor

-Firmalar, yılın ilk çeyreğinde hammadde ihtiyaçlarının yüzde 67.7'sini yurtiçinden karşıladı.
-Yılın ilk çeyreğinde firmaların yüzde 34.1'i yeni pazarlara girdi.
-Yılın ikinci çeyreğinde ilk kez girilmesi planlanan ilk 5 ülke sırasıyla Rusya, Çin, ABD, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri olurken; İlk 10 ülke içine giren tek AB ülkesi ise Almanya.
-İhracatçılar, yılın ilk çeyreğinde dış satışlarda karşılaştıkları en büyük sorunu, "rekabetçi fiyat sunamama" olarak tanımladı. Bunun en büyük sebebi ise paritenin düşük olması olarak gösterildi.
-Firmaların yüzde 57.2'si döviz kuru riskine karşı önlem almadığını belirtti.
-İhracatçılar 2012 yılında ortalama 9 yeni istihdam planlıyor.
-Firmaların, 2012 sonu dolar beklentileri 1.84, euro beklentileri 2.39, enflasyon tahminleri ise 9.23 oldu.

"İhracatçıların en büyük sorun olarak gördükleri yüzde 64.9 ile enerji maliyetleri oldu"

-İhracatçıların en büyük sorun olarak gördükleri, yüzde 64.9 ile enerji maliyetleri oldu. Döviz kurları ise yüzde 53.5 ile bunu izledi.
-İhracatçıların yüzde 71.2'si, Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu belirtti. Ancak firmalar, başta basılı kağıt ve belge içeriği, adli ve idare cezalar, şirkete borçlanma yasağı, internet sitesine ilişkin hükümler ve fotokopi zorunluluğu gibi maddelerden rahatsız.
-Firmaların ankette verdikleri yanıtlara göre, yabancılar Türk mallarını tercih ederken, yüzde 39.3'ü ürün kalitesine, yüzde 38.9'u ise fiyata bakıyor. Yine yabancıların yüzde 65.17'si Türk mallarının ürün kalitesinin yüksek olduğunu düşünüyor.
-İhracatçı firmaların yüzde 40.2'si, uluslar arası değer zincirine göre ihracatını orta kar oranlı olarak tanımlarken; yüzde 24.7'si düşük kar oranlı, yüzde 1.2'si ise yüksek kar oranlı olarak tanımlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir