İhracatta yeni hedef Afrika Çinliler'in 'taklit pazarı' oldu

Afrika'nın pek çok ülkesinde Türkiye'den gelen bazı markaların taklitlerinin yaygınlaştığı, Türk markası diye pazarda yer edinen ürünlerin Çinlilerin yaptığı taklitlerinin, Afrika pazarına sürüldüğü bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Gamze ŞENER

AKRA / GANA - Çinliler, Türk ürünlerini taklitte sınırları Afrika'ya kadar genişletmeye başladı. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Afrika ve Ortadoğu Genel Sekreter Yardımcısı Timur Tiğdemir, Afrika'nın pek çok ülkesinde Türkiye'den gelen bazı markaların çok kısa bir süre içinde taklidinin görüldüğünü belirtirken, "Türk markası diye pazarda yer edinince Çinliler de boş durmadı. Ürünleri Çin'de üretip, tekrar Afrika'ya getiriyorlar. Çok kısa sürede üretip, pazara getirebiliyorlar. Viko bunlara bir örnek" diye konuştu. TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemci de marka oluşturabilmenin gerekliliğine dikkat çekerek bu tip örneklerin ilerleyen yıllarda da görüleceğini kaydetti. TUSKON, geçtiğimiz hafta Batı Afrika ülkelerinden Gana'nın başkenti Akra'da açılan inşaat fuarına ev sahipliği yaptı.
Akra'da, TUSKON'un fuarcılık şirketi Evrensel Fuar tarafından organize edilen 10. Uluslararası Yapı, İnşaat Malzemeleri, Emlak, Gayrimenkul Fuarı'na toplam 128 şirket katılırken Türkiye'den 27 şirket fuarda stant açtı. TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Osman Gemci, Gana'nın Afrika'nın Dubai'si olarak görüldüğünü belirterek, sektörel olarak hangi alanların yatırım yapılabilir olduğu sorusunu ise "Şu yapılabilir, bu yapılamaz gibi bir yönlendirme yapmak bile yanlış olur çünkü Gana'da hiçbir şey yok. Gıda, tekstil, inşaat, kimya başta gelen yatırım fırsatı olan sektörler olarak gösterilebilir" diye yanıtladı.
 

 Bakanların kapısı açık'
Gana'da bürokratik engellerin olmadığını ancak yanlış algılar yüzünden sorun çıkabildiğini hatırlatan Gemci, "Onların sisteminin nasıl işlediğini bilmememizden kaynaklanan bazı sorunlar var. Gana'ya yatırım yapana kadar, Afrika'nın pek çok ülkesini gezen ve 100 bin dolarlar harcayan işadamlarımız var. Bu anlamda yatırım sürecinde tecrübe sahibi kişilerden destek alınabilir" dedi. Fuarı kurarken en büyük amaçlarının ihracatı artırmak ve işadamlarının dış dünyayı tanımasını sağlamak olduğunu söyleyen TUSKON Afrika ve Ortadoğu Genel Sekreter Hedef, 1 milyar dolar
Yardımcısı Timur Tiğdemir, "Angola ile genel bir fuarla başladık. Normalde Afrika'da genel fuarlar olur. Mozambik'te de bir genel fuar düzenlemiştik. Gana'da ise ilk defa sektörel bir fuar düzenliyoruz. 2013 yılında da bu fuarları yapmaya devam edeceğiz" bilgisini verdi. Timur Tığdemir, Gana'da vergi muafiyeti gibi bir yatırım kolaylığı sağlandığını belirterek isteyen işadamlarının bakanlarla bile direkt görüşebileceğini ifade etti.
Gana ile 500 milyon dolarlık ticaret hacminin olduğunu, hedefin ise yaklaşık 3 yıl içinde 1 milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade eden Gemci şunları söyledi: "Gana'da sanayici ve işadamlarımızın paralarını alamama gibi bir durumla karşılaşacaklarını sanmıyorum. İnsan bilmediği pazarlarda zorlanabiliyor. Bir iki kere gelirsin bir şey çıkmaz ama bir bakarsın en büyük ihracat yapmış ülkelerden biri haline gelmiş. O yüzden sabırla, tereddüte düşmeden bu pazarlara gelmekte fayda var. Zaman içinde mutlaka iş çıkarırsınız."