”İhracatta yüzde 20'leri aşan düşüşler yaşanabilir”
TURKTRADE, küresel krizin ihracatçılara çok ciddi olumsuz yansımalarının olmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti
ANKARA - Türkiye Dış Ticaret Derneği (TURKTRADE), küresel krizin ihracatçılara çok ciddi olumsuz yansımalarının olmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, mevcut krizin devam etmesi halinde, gelecek 12 ayda, ihracatta dolar bazında yüzde 20'leri aşan düşüşler yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
TURKTRADE'den yapılan açıklamada, "kriz nedeniyle sadece ihracat artış oranında düşme beklendiği" yönündeki değerlendirmelerin gerçekçi olmadığı vurgulanırken, "ilk teşhislerin aksine, TURKTRADE olarak analizlerimizde, mevcut krizin devam etmesi durumunda, önümüzdeki 12 ayda ihracatta dolar bazında yüzde 20;lere varan, hatta bunu aşan reel düşüşler yaşanacağını öngörüyoruz" görüşüne yer verildi.
Kur artışlarının ihracatçıya ek rekabet gücü katmasına rağmen, geçmişte yaşanan krizlerden farklı olarak, bu kez aynı olgunun çok sayıda ülke ve şirket açısından geçerli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, birçok sektörün kendisini küresel kriz nedeniyle daralan pazarlarda daha da keskinleşen bir rekabet ortamında bulacağına işaret edildi.
Avrupa pazarlarında avro/dolar kurundaki hızlı değişmenin bu bölgeye yönelik ihracatı dolar bazında aşağı çekeceği, "mevcut trendin devam etmesi halinde sadece parite değişmesinden kaynaklanacak düşüşün gelecek 12 aylık dönemde 8-10 milyar dolar civarında olacağı" anlatılan açıklamada, dünyada emtia, enerji ve ara malı fiyatlarında yaşanan çok keskin düşüşlerin birim fiyatlara yansımasının da önemli bir risk olduğu kaydedildi.
"Demir çelik sektöründe son 3 ayda yüzde 65 düşüş yaşandı"
Dünya emtia fiyatlarındaki düşüşün, demir-çelik, kimyasallar, petrol türevleri ve çimento başta olmak üzere bunların desteklediği makine, elektrik, elektronik, otomotiv ve tekstil gibi sektörleri de etkileyeceği kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
"Demir çelik sektöründe birim fiyatlarda son 3 ayda yüzde 65 düşüş yaşandı. Bu oranda olmamakla birlikte petrol ürünleri ve kimyasallarda da benzeri düşüşler yaşanmaktadır. Bu fiyat düşmeleri, bir taraftan reel sektör ihracatçılarımızın stoklarından kaynaklanan pozisyon zararlarına uğramalarına neden olmakta, diğer taraftan da ihracatın dolar bazındaki değerini hızla aşağıya çekmektedir. Aynı zamanda bu keskin fiyat düşüşleri, hem ihracatçılarımızın Dahilde İşleme Rejimi çerçevesindeki taahhütlerini kapatma sorunu yaşamalarına yol açmakta hem de şirket bilançolarında olumsuz etkiler yaratmaktadır."
"Acil bazı tedbirler alınmalı"
"İhracatta yaşanacak düşüşün cari açık üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağı" görüşü belirtilen açıklamada, ihracattaki azalmanın, cari açığı yaratan 3 ana kalem olan enerji, yatırım malı ve ara malı ithalatında birim fiyatlardaki keskin düşüşler tarafından fazlasıyla telafi edilebileceği kaydedildi.
Ayrıca, yükselen dolar kuru ithalatı pahalı hale getireceğinden, küresel ekonominin bu olumsuz şartlarında yatırım malı ithalatında da gerileme öngörüldüğüne de dikkat çekildi.
TURKTRADE'in ekonomiden sorumlu bakanlara ihracatta yaşanacak sıkıntıların giderilmesine yönelik öneri ve taleplerini yazılı olarak ilettiği de belirtilen açıklamada, acil bazı tedbirlerin alınması durumunda, bu zorlu sürecin mümkün olan en az hasarla atlatılabileceği kaydedildi.