IIF: Güçlü dolar Arjantin ve Türkiye'ye zarar verdi

IIF, güçlü doların Türkiye ve Arjantin'e zarar verdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan piyasaların ABD Doları'nın ve ABD Hazine kağıdı getirilerinin yükselmesiyle acıyı hissettiklerini belirten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), güçlü dolar ve yükselen ABD Hazine kağıdı getirilerinin Türkiye ve Arjantin'e zarar verdiğini vurguladı.

Baş ekonomist Robin Brooks liderliğindeki IIF analistleri tarafından hazırlanan raporda, "Biz gelişmekte olan piyasalar konusunda şubat ayında daha ihtiyatlı bir tutuma döndük ve Arjantin pesosu ve Türk Lirası için önemli oranda aşırı değerlenmenin sinyalini verdik. Her iki para birimi de bu tarihten sonra keskin şekilde düştüler, ancak gelişmekte olan piyasaların geri kalanına yansımalar şu ana kadar sınırlı oldu" ifadelerine yer verildi.

IIF, yerleşik olmayanların portföy yatırımı akışlarına odaklı olan Güney Afrika, Kolombiya, Mısır, Meksika ve Endonezya'nın da sıkıntı yaşayabileceklerini ifade eden IIF, "Bu ülkelere portföy yatırımları akışı en son 2013'te görülen seviyelere yükseldi ve eğer bu sermaye akışı tersine döner ise potansiyel bir türbülansın sinyali olur" değerlendirmesini yaptı.

Dolarda dalgalanmanın sürmesi bekleniyorDolarda dalgalanmanın sürmesi bekleniyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir