İKMİB, AYPE'nin spesifik çeşidini 2 ay üretmeyecek

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, PETKİM yetkililerinin "yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, PETKİM yetkililerinin "yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini" söyleyip, vergi artışını bu argümanla savunduğunu, buna karşın AYPE'nin (alçak yoğunluklu polietilen) spesifik bir çeşidini 2 ay süreyle üretmeme kararı aldığını belirtti.

İKMİB'ten yapılan yazılı açıklamada, "bir tebliğ ile gelişmekte olan ülkeler için PP, PVC ve AYPE ürünleri üzerindeki gümrük vergi oranlarının yüzde 3'ten yüzde 6,5'e çıkarılmasının, PETKİM'in baskısıyla gerçekleştiği ve böylece şirket için bir koruma duvarı oluşturulduğu" yönünde haberlerin gazetelerde yer aldığı ifade edildi.

Bu artışın plastik ihracatçısını büyük bir sıkıntıyla baş başa bıraktığı vurgulanan açıklamada, plastikçilerin bu duruma tepki gösterdiği ve bir çözüm bulunmasının yerli üretim için çok önemli olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "PETKİM'in, AYPE'nin spesifik bir çeşidinin üretimini 2 ay süreyle durduracağı" haberiyle herkesin bir şaşkınlık daha yaşadığı ifade edildi.

2008 yılında plastik hammadde üretiminin 670 bin ton olarak gerçekleştiği ve üretimin 2007 yılına oranla yüzde 1 azaldığının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, 2007'de 308 bin 697 ton toplam AYPE üretimi yapılırken, 2008 yılında üretimin 305 bin 409 ton olduğu bildirildi.

Açıklamada, 2008 yılında 3 milyon 959 bin ton plastik hammaddesi ithalatı yapıldığı ve plastik hammadde ithalatına 7,06 milyar dolar döviz ödendiği dile getirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de, şunları kaydetti:

"Ne yapılmak istendiğini bir türlü anlayamadık. PETKİM yetkilileri 'yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini' söyleyip, vergi artışını bu argümanla savunurken, AYPE'nin spesifik bir çeşidini 2 ay süreyle üretmeme kararı alıyor. Zaten sınırlı miktardaki yerli üretim durdurulunca, plastik üreticisi tüm ihtiyacını yüksek vergiyle ithal etmek mecburiyetinde bırakılıyor. Bu neden yapılıyor?"