İlaç devlerinin Ankara’ya yatırımı su engeline takıldı

OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, iki büyük ilaç şirketinin başkent Ankara’ya toplam 30 milyon dolarlık yatırım için su sorunun çözümünü beklediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, bir tanesi beşeri ilaç, diğeri de veteriner ilacı üretmek isteyen iki büyük şirketin Ankara’ya toplam 30 milyon dolarlık yatırım için su sorunun çözümünü beklediğini söyledi. Tuncay, Ankara’daki OSB’ler ile Büyükşehir Belediyesi arasında 2 yıl önce, sosyal yardım alanların istihdam edilmesi şartıyla altyapı sorunlarının giderilmesine ilişkin bir protokol imzalandığını, öngörülen sürenin sonuna gelinmesine rağmen hiçbir adım atılmamasından yakındı.

Kuruluş ve yer seçimi 2002 yılında, kamulaştırma işlemleri 2007 yılında tamamlanan Anadolu OSB’de, henüz su altyapısı sorununun çözülmemesi, yeri bulunan bazı şirketlerin yanı sıra yeni yatırım yapmak isteyen şirketlerin de yatırım yapmasını engelliyor. Anadolu OSB’nin 10 yıllık gelişim süreci hakkında gazetecilere bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, kamulaştırmanın tamamlandığı 2007 yılından itibaren altyapı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Bu kapsamda 2009 yılında bir gölet yaptıkların ve şehitler adına bir bademlik tesis ettiklerini ifade eden Tuncay, 4’üncü yılını tamamlayan bademlikten, 6 yıl sonra yılda 1 milyon lira gelir elde edileceğini, bu paranın da mesleki eğitime harcanacağını aktardı.

2013 yılı Ekim ayı itibarıyla ruhsat almış 68 firmanın 24 tanesinin inşaatının devam ettiğini ve 4 firmanın üretime geçtiğini söyleyen Hüseyin Kutsi Tuncay, Hazine’nin ortalama metrekaresi 0.79 kuruştan yaptığı kamulaştırmayı bölgede 23 liradan yaptıklarını bildirdi.

Türkiye’de OSB’lerin planlı sanayileşmenin en önemli unsurlarından birisi olduğunu ifade eden Hüseyin Kutsi Tuncay, kentin en önemli yerlerine isteyen istediği gibi yatırım yaparken, OSB’lerin yerinin 7 bakanlıktan 22 kurumun onayıyla belirlendiğini söyledi.

“250’ye yakın istihdam sağlanacak”

Anadolu OSB’de  bir yandan yatırım talepleriyle uğraşırken, diğer taraftan altyapı sorunlarının çözümü için çalıştıklarını kaydeden Tuncay, içme suyu, yol ve kanalizasyon problemlerinin devam ettiğini anlattı. İki yabancı firmanın Türk ortaklarıyla birlikte yatırım yapmak için içme suyu sorunun çözümünü beklediğini vurgulayan Hüseyin Kutsi Tuncay, 15’er milyon dolarlık yatırımların ikisinin de sağlık sektöründe olduğunu kaydetti. Yatırımcılardan birisinin beşeri ilaç, diğerinin de şap aşısı üretmeyi planladığı bilgisini veren Tuncay, yatırım çerçevesinde 250’ye yakın istihdam sağlanacağını belirtti.

OSB’lerdeki altyapı sorunun çözülmesi için 2 yıl önce Ankara’daki OSB’ler ile Büyükşehir Belediyesi arasında sözleşme imzalandığını hatırlatan Hüseyin Kutsi Tuncay, “Belediye sosyal yardım dağıttığı insanların istihdam edilmesi şartıyla altyapı desteği sağlayacağını belirtmişti. 2 yıllık protokolün süresi dolmak üzere ancak henüz hiçbir adım atılmadı” diye konuştu.

Cazip teşvik unsurlarının sağlandığı 5 ve 6’ncı bölgelerde buna rağmen yatırımın istenilen seviyede artmadığına dikkat çeken Hüseyin Kutsi Tuncay, özellikle lojistik sorunları çözülmediği sürece yatırımların yine gelişmiş bölgelere yapılacağını dile getirdi.

OSBDER ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, kendisine ait işyeriyle ilgili işbirliği yaptığı Çinli firmanın gelişimi hakkında da bilgi verdi. Tuncay, bir dönem kendisi 40 işçi çalıştırırken, Çinli şirketin 60 kişi çalıştırdığını, bugün ise firmasında çalışan işçi sayısını 25’e düşürmek zorunda kalırken, Çinli şirkette çalışan sayısının bin 200’e yükseldiğinin altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir